Тенденцията обществото да приема безкритично навлизането на иновативните технологии в

...
Тенденцията обществото да приема безкритично навлизането на иновативните технологии в
Коментари Харесай

Все повече компании обмислят да имплантират чипове в служителите си?

Тенденцията обществото да приема безрезервно навлизането на новаторските технологии в всекидневието си продължава да се развива с цялостна мощ. Поредния образец дава английското издание The Telegraph, което споделя за " редица локални юридически и финансови организации ", водещи диалози с производители, защото желаят да вграждат RFID чипове в чиновниците си за задачите на сигурността.

Иразът “за задачите на сигурността” няма по какъв начин да не провокира асоциации за други, меко казано, противоречиви ограничения, които са били взимани през годините със същото пояснение. Фейсбук да вземем за пример събира телефонните номера на потребителите “за задачите на сигурността”, а в последна сметка ги продава на маркетинговите организации и рекламодателите си. Това е единствено един от многото образци за дейности, които са в ущърб на хората, само че се опаковат в обтекаемото “за задачите на сигурността”.

Иначе, в материала на The Telegraph се споделя и каква е главната концепция на корпоративните шефове, стояща зад желанието им да чипират чиновниците си по сходство на домашните си любимци – да се лимитират областите, в които те могат да имат достъп в рамката на компанията.



" Един от евентуалните пионери в това начинание, чието име няма по какъв начин да съобщим, е огромна компания за финансови услуги със стотици хиляди служители”, написа изданието.

Йован Йостерлунд, създател на производителя на импланти Biohax, който е в центъра на тази договорка, разяснява: " Тези компании работят с чувствителни документи и чиповете ще им разрешат да дефинират ограничавания на достъпа. В едно сдружение с 200 000 чиновници, можете да предложите това като нова опция. Ако имате 15% приемане, това значи голям брой хора, които няма да се нуждаят от физическа идентификация ".

Въпреки че клонирането на RFID чипове е детска игра за хакерите, които към този момент опитват в тази посока от известно време, в тази ситуация заинтригуваните страни (това не включва самите обекти на чипиране) са стимулирани само от повишението на успеваемостта на чиновниците. Другият главен претекст, който постоянно коства неприкосновеността на персоналния живот на жителите, несъмнено, е спестяването на разноски и повишението на облагата за фирмите.

Според The Telegraph, с изключение на ограничението на достъпа до следените зони, " микрочиповете могат да бъдат употребявани от чиновниците, с цел да ускорят ежедневните си занимания - могат по-бързо да купуват храна от столовата, да влизат в постройката или да имат достъп до избрана техника ".

Tова не е първият случай, при който в медийното пространство се появява информация за чипиране на чиновници. Миналата година американската компания Three Square Market влезе в заглавията, откакто постави импланти на 80 свои служащи. Те употребяват RFID чипове с величина на оризово зърно, вградени в ръцете си, с цел да бъдат сканирани в зоните за сигурност, да употребяват компютри и други устройства. Интересното е, че компанията по принцип продава вендинг машини, само че от известно време насам маркетира и предлага и въпросните импланти, акцентирайки върху потреблението им като " решения за използване на закона ".

Но Three Square Market не е първата американска компания, която вгради в служащите си чипове за следене. Пионерът в това отношение е компания за наблюдаване в Синсинати през 2006 година, която вкара условие всички чиновници, работещи в нейните центрове за данни, да имат RFID устройство в трицепса си.

Тръгвайки точно от компания за наблюдаване, тази наклонност някак доста припомня на написаното от Оруел в романа 1984. Затова и през 2007 година щатът Калифорния бързо блокира опцията фирмите да създадат имплантирането на RFID чипове наложително, както и слагането на дребните устройства на студенти.

Наистина има хора, които се усещат добре в ролята на киборги, знаейки, че имат биомеханична парченце в себе си. Такива са да вземем за пример участниците в събития като DEF CON, които взимат присъединяване във всевъзможни начинания единствено и единствено да получат сувенирен имплант по време на конференцията. Те обаче в огромната си част са хакери и знаят тъкмо с какво се захващат. За елементарните хора обаче одобряването на тази наклонност може да се окаже извънредно рисково във връзка с неприкосновеността на персоналния им живот и данни.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР