Тенденцията на повишен интерес на малките и средни фирми към

...
Тенденцията на повишен интерес на малките и средни фирми към
Коментари Харесай

Министерството на иновациите: 562 фирми подадоха проекти за над 330 млн. лв. за изграждане на ВЕИ системи

Тенденцията на нараснал интерес на дребните и междинни компании към финансиране по Плана за възобновяване и резистентност се резервира и при третата отворена процедура по линия на Министерството на нововъведенията и растежа – тази за създаване на лични ВЕИ на компаниите. 562 български компании аплайваха по процедурата от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) да финансират свои нови ВЕИ системи в композиция с акумулатори за предпазване на сила. При бюджет от 200 млн. лева, подадените планове оферти са на общата стойност 330 686 871 лева, част от които средства (близо 160 млн. лева.) ще се изплащат точно от МИР и са обезпечени.

Припомняме, че в първичното планиране на мярката по ПВУ, бюджетът й е бил едвам 20 млн. лева, само че въз основата на засиления интерес от страна на компаниите, бюджетът бе повишен на до 200 млн. лева и кандидатстването сподели, че средствата са разчетени по този начин, че да стигнат.

Подаването на документите завърши в понеделник, в 16,30 ч. Припомняме, че ПВУ не покрива 100% от разноските за монтирането на ВЕИ системите, а сред 35% и 50% според от категорията и икономическия регион, от който е кандидатстващата компания.

Всички формуляри се подаваха електронно през системата ИСУН 2020.

Това е първата мярка с такава трудност по Плана за възобновяване, тъй като изискваше показване на идейни и механически планове за ВЕИ-системите от страна на компаниите претенденти. Въпреки сложността на процедурата и обстоятелството, че в България тя се организира за първи път, разнообразни по величина компании сполучливо приготвиха и подадоха плановете си, което МИР регистрира като добра кондиция на бизнеса у нас за планове с висока степен на трудност и иновативност.

Мярката от ПВУ е ориентирана към микро-, дребни и междинни предприятия, както и към сдружения с до 3000 чиновници. Те можеха да са от разнообразни стопански браншове като „ Преработваща индустрия “, „ Хотелиерство и ресторантьорство “, „ Търговия; Ремонт на коли и мотоциклети “, „ Транспорт, депозиране и пощи “, „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; Далекосъобщения “ и други

Компаниите можеха да изискат поддръжка от 75 000 лева до 1 млн. лева за монтиране на фотоволтаични системи и акумулатори за предпазване на творби ток. Ако бъдат утвърдени за финансиране, новите ВЕИ ще им оказват помощ да усъвършенстват разноските си за електрическа енергия, а генерираните спестявания да влагат да вземем за пример в нови артикули или в усъвършенстване на индустриалните процеси. Разглеждането и оценяването на подадените планови оферти стартира до седмица, при натоварен режим на инспекции. С оглед на сложността на оценяването се чака описите с утвърдените за финансиране предприятия да бъдат оповестени при започване на месец август. На процедура, това ще са първите компании в България, които ще получат пари по линия на „ зелените политики “ от Плана за възобновяване и резистентност у нас.

Припомняме, че по първата мярка – „ Технологична рационализация “, също имаше огромен интерес и МИР съвсем завърши със сключването на договорите, а по втората – „ ИКТ решения и киберсигурност “ към този момент са поканени 750 компании, от класираните 1599, да пристъпят към подписване на договорите си за финансиране. По двете ограничения общо МИР ще изплати близо 300 млн. лева от Плана за възобновяване.

До дни МИР ще разгласи за кандидатстване и идната мярка, пета по ред мярка от ПВУ – за създаване на Индустриални зони – с бюджет към 212 млн. лева







Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР