Тенденцията на повишаване на лихвените проценти в еврозоната се очаква

...
Тенденцията на повишаване на лихвените проценти в еврозоната се очаква
Коментари Харесай

БНБ с прогноза за лихвите по кредити и депозити

Тенденцията на повишение на лихвените проценти в еврозоната се чака да бъде бързо пренесена към лихвите в България, което да провокира повишението им както по заемите, по този начин и по депозитите у нас. Това предвижда Българска народна банка в изданието си Икономически обзор.

В бранша на нефинансовите предприятия среднопретегленият лихвен % доближи 0.91% към септември 2022 година основно под въздействие на покачването на лихвените проценти по новите срочни депозити на компаниите в долари. Лихвените проценти по фирмените депозити в левове и в евро също се покачиха, като от август станаха позитивни и доближиха надлежно 0.04% и 0.19% към септември. При депозитите на семействата наклонността за повишаване на рихните по нови срочни депозити бе възходяща от средата на годината, само че покачването бе по-слабо изразено и към септември 2022 година лихвеният % доближи 0.26% (при равнище надлежно от 0.09% към декември 2021 година и 0.12% към юни 2022 г.).

Инфлацията през четвъртото тримесечие на 2022 година и през първото тримесечие на 2023 година да следва наклонност към гладко закъснение, предвиждат още от Българска народна банка. Фактори с за това се чака да бъдат значителното нарастване на разноските за труд на единица продукция, растежът на частното ползване, както и преустановяването на действието на някои фискални ограничения.

Очакваме неподходящото развиване във външната среда във връзка с световния стопански напредък и стягането на световните финансови условия да доведат до по-съществено утежняване на вероятностите пред българската стопанска система през четвъртото тримесечие на 2022 година и през първото тримесечие на 2023 година, споделят още от банката.

През първите девет месеца на 2022 година се следи наклонност към ускорение на годишния напредък на депозитите на неправителствения бранш в банковата система. Тази динамичност се дължи на растежа на депозитите на компаниите, за което способстваха отслабването на капиталовата интензивност на компаниите в изискванията на нараснала неустановеност в икономическата среда и повишаването на номиналния брутен опериращ остатък в бранша на промишлеността. Отмяната през третото тримесечие на годината на таксата за поддържане на парични наличия над избран размер от страна на огромните търговски банки съставлява фактор с допустимо въздействие за прекратяване на наклонността към закъснение на годишния напредък на депозитите на семействата, показват от банката.

През първите девет месеца на годината както компаниите, по този начин и семействата продължиха да икономисват най-вече в локална валута. Същевременно от края на първото тримесечие се наблюдаваше по-съществено повишаване и на депозитите на нефинансовите предприятия в задгранична валута (главно в евро), като на годишна база растежът на депозитите на компаниите в задгранична валута възлезе на 25.0% към септември.

Годишният напредък на заема за неправителствения бранш продължи да се форсира през първите осем месеца на 2022 година, което бе по-силно изразено при фирмените заеми. Повишението на цените на съществени първични материали и материали и продължаващите усложнения в световните вериги за доставки подтикнаха компаниите да търсят банков запас за оборотни средства и струпване на ресурси.

Започналото от септември покачване на лихвите по фирмените заеми, което отразява обръщането на лихвения цикъл в еврозоната, евентуално способства за следеното закъснение на годишния напредък на заема за предприятията в края на третото тримесечие на годината.

Растежът на заема за семействата продължи да следва наклонност към гладко ускорение под въздействие на към момента ниските равнища на лихвените проценти и продължаващото ускоряване на инфлацията при потребителските цени, които основават предпоставки за нараснало търсене на финансов запас за покупка на недвижими парцели и артикули за дълготрайна приложимост за предпазване на стойност. Повишаване на икономическата интензивност на годишна база беше регистрирано във всички съществени стопански браншове и в най-голяма степен в подсектора на добивната и преработващата индустрия.

Заетостта се увеличи с 1.3% на годишна база вследствие основно на повишаването на броя на заетите лица в бранша на услугите. Компенсацията на един нает се форсира доста, подкрепена както от покачването на потребителските цени при лимитирано предложение на работна мощ в страната, по този начин и от нарасналото търсене на труд в изискванията на повишаване на икономическата интензивност от високата инфлация върху покупателната дарба на потребителите, а също по този начин и намаленото доверие на потребителите поради високото равнище на икономическа неустановеност, регистрира Българска народна банка.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР