Тенденциите от последните няколко години сочат, че нарушенията по трудовото

...
Тенденциите от последните няколко години сочат, че нарушенията по трудовото
Коментари Харесай

Инспекцията по труда планира проверки за летните месеци

Тенденциите от последните няколко години сочат, че нарушаванията по трудовото законодателство у нас понижават, това съобщи инж. Иван Иванов, шеф на Дирекция „ Инспекция по труда “ – Варна.

По думите му това се дължи на няколко обстоятелството. От една страна е засилената контролна активност, а от друга - разбирането от страна на бизнеса. Все по-доброто запознаване на работодатели и длъжностни лица с нормативните актове, води до намаляване на броя на установените нарушавания през последните години, което съгласно инж. Иванов е трайна наклонност.

Той посочи, че за летните месеци има планувани инспекции, които ще се извършат във всички туристически обекти, като предпочитани ще са тези със сезонен темперамент. Проверки ще се правят и непланирано, по сигнали на служащи и чиновници.

„ Тенденциите за последните пет години са понижаване на грубите нарушавания на трудовото законодателство, характеризиращи наемането на лица без трудови контракти, полагането на труд повече от допустимото и неосигуряване на междудневни и междуседмични почивки “, означи инж. Иванов.

Той посочи, че се следи сериозен растеж, обвързван с нарушаванията в трудовите взаимоотношения с наемането на лица без трудови контракти, като във Варна класацията трайно се води от бранша „ Строителство “.

Сериозен спад се регистрира при броя на подадените сигнали от страна на служащи и чиновници. „ Преди 7-8 години, когато беше по-сериозен отпечатъкът на икономическата рецесия върху всички браншове, сигналите при нас бяха приблизително към 1000 – 1100 на годишна база, за предходната година те са 498. Това демонстрира, че имаме смъкване с 50%. Тази година за първото тримесечие те са 113. Болшинството от сигналите са свързвани с неизплатено обезщетение след прекъснато правно отношение, или неизплатени заплати в устно контрактуван размер, а те няма по какъв начин да бъдат открити, откакто не са закрепени в трудовия контракт. Получаваме и сигнали свързани с работното време, те касаят полагане на труд постоянно над допустимите 12 часа “, разясни инж. Иванов.

Сумата на наложените наказания по отношение на нарушителите за миналата година възлиза на 2 651 070 лева, сподели инж. Иванов, като посочи, че глобите, налагани по формирани актове от инспекцията на труда за по-леки нарушавания са в размер от 100 до 300 лева, а по-сериозните нарушавания, свързани с трудови злополуки и наемане на служащи без контракти, както и нарушавания по работното време се глобяват с санкции в размер от 1500 до 15 000 лева

„ Фирмите, които бавят заплати изрично понижават, добави инж. Иванов. На територията на Варненска област през миналата година след намесата на дирекция „ Инспекция по труда “ са изплатени 4 386 247 лева забавени заплати на служащи и чиновници от варненски предприятия, посочи той.

Смъртните злополуки през 2017 година на територията на Варненска област са осем, като наклонността по отношение на предходните години е за повишаване, разясни инж. Иванов и означи, че четири от тези осем случая са в областта на строителството. /chernomore.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР