Темите грабват бързо общественото внимание, но след това също толкова

...
Темите грабват бързо общественото внимание, но след това също толкова
Коментари Харесай

Уеб новини и социални медии правят вниманието ни „скокливо“

Темите сграбчват бързо публичното внимание, само че по-късно също толкоз бързо фокусът се размива, безапелационни са резултатите от изследване

Голям принос за нетрайността на публичното внимание имат обществените медии и бързото разпространение на всевъзможни вести посредством тях (източник: CCO Public Domain)

Епохата на осведомителните технологии и обществените медии трансформира метода, по който се държи човешкото внимание. Наскоро оповестено изследване сподели, че хората са все по-склонни да се концентрират върху по-голям брой тематики, само че за по-кратко време. Вниманието ни е кратковременно, „ скокливо “.

Хората имат от ден на ден неща, върху които да се съсредоточат – само че постоянно се концентрират върху нещата за къси интервали от време, споделят откривателите от Техническия университет на Дания. Те считат, че обсегът на световното внимание се стеснява заради количеството информация, което се показва на обществеността. Изследването бе оповестено в научното списание Nature Communications.

Изследователите проучвали няколко типа медийно внимание, стъпвайки на няколко разнообразни източника, в това число (но не само): билети за филми, Гугъл книги, Twitter, Reddit, Wikipedia, научни изявления и други След това откривателите основали математически модел, с цел да предскажат три фактора: „ горещината ” на тематиката, нейното развиване в обществената сфера и желанието за нова тематика, изясни доктор Филип Хьовел, учител по приложна математика в University College Cork в Ирландия.

Емпиричните данни приказват за интервали, в които тематиките сграбчват бързо публичното внимание, само че по-късно също толкоз бързо фокусът се размива. Изключение са единствено случаите на изявления в Уикипедия и научните публикации. Например, една световна наклонност в Twitter през 2013 година би траяла приблизително 17,5 часа, само че през 2016 вниманието ще се задържи върху тематиката едвам 11,9 часа.
още по тематиката
Изглежда, че вниманието на световната общественост има, по този начин да се каже, избран размер, само че тематиките и детайлите, които се конкурират за спечелването на това внимание, са станали доста повече и по-сгъстени, счита професор Суне Леман от Техническия университет на Дания, работил по изследването.

„ Съдържанието се усилва като размер, което изчерпва нашето внимание и нашето предпочитание за „ оригиналност “ ни кара да прескачаме всред тематиките “, споделя Филип Лоренц-Шприен от Института за човешко развиване „ Макс Планк “, който също взе участие в изследването.

В изказване пред Guardian Лоренц-Шприен и Хевел обявиха, че най-изненадващото нещо в изследването е че равнището на внимание, което тематиките доближават, остават съвсем непрекъснати. „ Височините на пиковете на групово внимание (максимална популярност) остават почти постоянни, до момента в който наклоните на тяхната динамичност стават по-стръмни. Това значи, че тематиките стават все по-популярни по-бързо, само че ползата изчезва с сходно движение. “

Голям принос за нетрайността на публичното внимание имат обществените медии и бързото разпространение на всевъзможни вести посредством тях. Роля има и по този начин нареченият „ боязън да не пропуснеш нещо “, който кара хората да превъртат безпределно и доста постоянно из обществените медии, тласкани от терзание, че ще им убегне нещо значимо.

Докато обществените медии несъмнено играят роля, въпреки всичко виновността не е напълно тяхна. „ Тази наклонност стартира минимум преди 100 години “, изясняват откривателите.

Но Лоренц-Сприйн и Хевел настояват, че качествената публицистика постоянно ще има място в публичната сфера, евентуално не в обществените медии. „ Визионерските или добре проучени истории (качествена журналистика) постоянно ще имат [своето] пространство, само че разпространяването единствено посредством обществените медии евентуално не е най-ефективният метод за разпространяване на по-дълга, по-подробна история. “

Макар че няма метод да се каже тъкмо какъв е резултатът върху необятната общност, откривателите имат догатки: „ Ако нищо не се промени, тематиките, които се разискват обществено, ще се сведат до най-малък размер на съобщаваната информация, преди да се премине към идната тематика, което съвсем несъмнено наранява качеството на информацията по дадената тематика. От друга страна нещата, които се виждат единствено за доста къс интервал, може да не са съответстващи в дълготраен проект “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР