Теменужка Петкова, Десислава Атанасова и Деница Сачева направиха нови скандални

...
Теменужка Петкова, Десислава Атанасова и Деница Сачева направиха нови скандални
Коментари Харесай

Над 1,5 млн. лв. платила ББР на консултанти за заем, който не взела. Хонорарът на Лена - 164 000

Теменужка Петкова, Десислава Атанасова и Деница Сачева направиха нови скандални разкрития за ръководството на ББР
Следвайте " Гласове " в 

Партията на Борисов изнесе информация за дейностите на Управителния съвет на банката, назначен от някогашния министър председател, която министерството на нововъведенията удостовери
Как е била ръководена Българската банка за развиване, до момента в който министър на стопанската система и неин принципал са били водачът на “Продължаваме смяната ” Кирил Петков и съпартиецът му Даниел Лорер. Специална инспекция да търси отговора на този въпрос желаеха от ГЕРБ. Петков надзираваше и управляваше ББР в първото служебно държавно управление на Стефан Янев през лятото на 2021 година, а Лорер бе принципал при ръководството на четворната коалиция на “Промяната ” с Демократична България, Българска социалистическа партия и “Има подобен народ ”.
ГЕРБ ще питат сегашния длъжностен министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев - сегашен принципал на ББР, дали е уведомяван за решенията на Управителния съвет, ще търси ли отговорност от него и Надзорния съвет и ще сезира ли Агенцията за държавна финансова ревизия.

Формален мотив за инспекцията е настояването на управителния съвет за издаване на облигация от 1 милиарда лева, до чието осъществяване по този начин и не се стигна. Идеята ББР да вземе заем се появи през октомври предходната година, само че след това банката се е отказала от нея, припомниха от ГЕРБ.
ББР обмисля да развие облигационната емисия в някакъв период с решение на Управителния съвет. Взето е решение единствено от Управителния съвет да бъде прекъсната тази емисия, само че са изхарчени 1 млн. лева за консултантски и адвокатски контракти. Не е ясно за какво е прекъсната процедурата, само че ББР и страната са ощетени с 1 млн. лева, съобщи в понеделник председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.
Отделно ББР е платила още 560 хиляди лева за мнения,
консултанти и адвокатски услуги за неосъществената емисия с облигации, описа тя.
Бившата енергийна министърка Теменужка Петкова напомни, че концепцията за емисията бе оповестена предходната година от Управителния съвет, назначен от Кирил Петков като длъжностен министър на стопанската система.
УС взема решение да вземе облигационния заем на 19 октомври, а месец по-късно това е доказано и от Надзорния съвет на ББР, само че няма решение на принципала - министъра на нововъведенията и растежа. По-късно процедурата е прекъсната, само че решение е взето единствено от Управителния съвет, не и от надзора.
По-късно от Министерството на нововъведенията и растежа потвърдиха изнесената от ГЕРБ информация за неосъществения облигационен заем.
Във връзка с изнесената обществено информация, основана на парламентарни отговори на министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев, по отношение на подготвян и преустановен от Управителния съвет облигационен заем от Българската банка за развиване (ББР) в размер на 1 милиарда лева, Министерството на нововъведенията и растежа осведоми следното: Изнесената обществено информация за подготвяната през 2021 година облигационна емисия на ББР в размер на 1 милиарда лева дава отговор на истината, гласи известие от ведомството.
На истината дават отговор и изказванията за погашение на адвокатски и консултантски възнаграждения по договорката в размер на близо 1 млн. лева, въпреки че облигационната емисия не е осъществена.

ГЕРБ упрекват Кирил Петков и Даниел Лорер за нарушавания, осъществени в ББР. Снимка: Николай Литов
Опитите на Кирил Петков да овладее управлението на банката още преди публично да стане министър, напомни Деница Сачева в понеделник. По думите ѝ той е
опитал да подмени управлението на банката за развиване
и даже е подал документи за нови членове в Българска народна банка ден преди 12 май 2021 година, когато с президентски декрет публично стана част от първото служебно държавно управление на Стефан Янев.
В нарушаване с нормите таксата в Българска народна банка е била платена от персоналната му сметка, като в декларацията са посочени погрешни данни. В този миг Кирил Петков не е имал никаква законодателна власт да прави сходни дейности, безапелационна бе някогашната обществена министърка Деница Сачева.
На 27 май Българска народна банка удостоверява за “внесени документи от лица, които нямат представителна власт ”, а заявките са оттеглени, защото са в прорез на закона, добави тя.
ГЕРБ нападнаха Кирил Петков, че като новоизлюпен министър през целия юни правел опити да смени управлението на ББР, произнасял се като притежател на акциите на банката и за следващ път нарушавал законодателството.
Подмененото управление на банката встъпва в служба на 7 юли, само че новите шефове са сключили контракт за правно обслужване с дата, която е 6 дни по-рано.

В контракта с адвокатската компания, наета от ББР, категорично е упомената заплатата на Лена Бориславова. Снимка: Йордан Симeонов
Това е нарушаване на Закона за правния указател, уточни Сачева. Тя подчертава, че договорът е с адвокатска адвокатска фирма, само че с категорично наименуване на Лена Бориславова, която по-късно стана говорителка в кабинета “Петков ” и началник на политическия кабинет на премиера Петков. Уточнена била и заплатата на Бориславова - малко над 13 хиляди лева на месец, или 164 298 лева годишно, без Данък добавена стойност.
В обществените мрежи Бориславова дефинира изказванията за ощетяването на ББР с 1 млн. лева като късоопашата неистина и акцентира, че при никой шеф не е била на месечна заплата от над 13 хиляди лв..
От ГЕРБ се възмутиха и на изказванията на експремиера против остарялото управление на банката. Той развива тезата си, че огромна част от 1,4 милиарда от парите на данъкоплатците са дадени на 8 компании, 4 от които на едно лице. Тезата се развива по-късно на нарочни брифинги и медийни участия. Публикуваните доклади на Българска народна банка обаче демонстрират, че парите са налични в ББР под формата на ликвиден запас, отвърна Сачева.
До късно нощес от ББР не разясниха.

Източник: " 24 часа "
 
 
 
29 Ное 202235528 Ное 2022108028 Ное 202267927 Ное 202263826 Ное 2022320725 Ное 2022201КоментариМимето29 Ное 2022 9:09ч.
Проблемът на гербаджиите е, че тяхното слепване с страната и ръководство бяха толкоз корумпирани, че в този момент и да споделят истината, никой не им има вяра. Тези неща би трябвало да ги споделят чисти и безкористни хора.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати хаирсъзин29 Ное 2022 10:06ч.
Правилно!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати читател29 Ное 2022 10:20ч.
В този случай им имам вяра.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Е, не по този начин, де!29 Ное 2022 10:24ч.
Говори за себе си, а не от името на всички! Киро и компания вършат същото - приказват от името на целия български народ, за по-убедително сякаш.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Чезаре Ламброзо29 Ное 2022 9:50ч.
Браво Ленче, Икспертизата ти дори коства повече.Къв е този мижав хонорар от 164 000лв.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Това е евентуално е най-скъпият парапет в българската история29 Ное 2022 11:04ч.
Дали е останало нещо от него? Обикновен човек може да живее десетина години с толкоз пари.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Ное 202297219 Ное 202290618 Ное 2022259724 Sep 20223046
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР