Темата за Република Северна Македония и българското вето за преговори

...
Темата за Република Северна Македония и българското вето за преговори
Коментари Харесай

Петър Витанов: Темата за Северна Македония ще бъде приоритет и за чешкото председателство


Темата за Република Северна Македония и българското несъгласие за договаряния ще се трансформира от приоритет на френското председателство в подобен за чешкото. Това сподели в ефира на БНР Петър Витанов, началник на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Той разяснява и последното предложение към България в границите на френското председателство.

„ Това е първото по-сериозно предложение, което въплъщава настояванията на българската страна. Вписването на българите като държавотворен народ, както и опцията за налагане на несъгласие в хода на процедурата. Важно е да се означи, че не сме осведомени с двустранния контракт като обособен документ, а това е основната тематика. Защото става въпрос за спор сред България и Скопие, а не за спор сред София и Брюксел. Докато не забележим двустранния протокол, който е ключът към решаването на казуса, не може да се даде никаква сериозна политическа оценка “, сподели още Витанов.

Петър Витанов разяснява и концепцията на ръководителя на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен за взимане на решенията с болшинство, а не с единогласие.

„ Взимането на решения с единогласие е от изгода на страни като България, за които това е един от дребното принадлежности за въздействие. От друга страна, в случай че решенията се взимаха с болшинство, от дълго време щяхме да сме в Шенген “, сподели Витанов.

Според евродепутата няма време в границите на това председателство да се стигне до развръзка по тематиката „ Република Северна Македония “.

„ Виждаме, че невиждано нямахме българска позиция за съвета на външните министри, а в това време имаме и опозиция от македонското общество, което предопределя упования отрицателен резултат “, добави Витанов.

„ Предложението към България остава в действие и за идващото председателство “, сподели Витанов и добави, че Чехия ще продължи да работи по значимата тематика, тъй като от месеци председателството в Прага се готви да поеме щафетата.

Мотото, от което Чехия ще се управлява през шестте месеца отпред на Евросъюза, откакто на първи юли поеме председателството е: „ Европа като задача: преосмисляне, преустройване, възвръщане на силата “ и е основано на тирада от 1996 година на починалия чешки президент Вацлав Хавел. Фокусът на Прага по време на ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз ще е Украйна. Чехия е измежду страните в Източна Европа, които горещо поддържат ускоряването на присъединението на страната към Европейски Съюз, само че това няма по какъв начин да стане в случай че в центъра на полемиките не е сложена и тематиката за Западните Балкани.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР