Темата за идеалните женски и мъжки пропорции тревожи не едно

...
Темата за идеалните женски и мъжки пропорции тревожи не едно
Коментари Харесай

Ето как да изчислите идеалното си тегло

Темата за идеалните женски и мъжки пропорции тревожи не едно и две генерации учени и просто фенове на естетичното. Няма човек в света, който, изхождайки от своя растеж, да не се тревожи дали тежестта му е уместно за неговата външност.
Съществуват разнообразни формули за установяване на оптималното съответствие сред растеж и тегло, към които мнозина прибягват в устрема си за стройно тяло. При това обаче би трябвало да се регистрират още редица фактори, заради които при една и съща височина и килограми един човек наподобява пълен, а различен - напълно естествен.
Руският интернет портал AdMe.ru показва шест формули за пресмятане на идеалното тегло, които се употребяват от професионалните фитнес инструктори и могат да ни оказват помощ да определим кое тъкмо съответствие е идеално за нас.
1. Индекс на Кетле
Ако знаете показателя на тежестта на тялото си, можете да прецените дали страдате от затлъстяване, или в противен случай - сте прекомерно слаб. Индексът се ползва за дами и мъже на възраст от 20 до 65 години, прецизира порталът AdMe.ru. Резултатите могат да се окажат неточни за бременни и кърмещи дами, спортисти, възрастни хора и юноши до 18-годишна възраст, предизвестяват фитнес инструктори.
Как се пресмята? Първо растежът в метри се умножава на квадрат, по-късно тежестта в килограми се дели на получената цифра. Например: растеж 170 см, тегло 65 кг. Получава се: 65: (1,7 * 1,7) = 22,5. Получената цифра е вашият показател на Кетле. Нормата за мъжете е 19-25, а за дамите - 19-24.
2. Обиколки
Индексът на Кетле задоволително тъкмо демонстрира количеството на подкожната мастна тъкан, само че не указва по какъв начин тъкмо е разпределена тази тъкан. С други думи - не дава зрителна картина. В този случай на помощ идва формулата, при която се регистрират обиколките на талията и ханша.
Как се пресмята? Разпределението на мастната тъкан по тялото се дефинира благодарение на следното съответствие: размерът на талията (на равнището на пъпа) се дели на обиколката на задните елементи. Нормата за мъжете е 0,85, а за дамите в интервала 0,65 - 0,85.
3. Отчитане на възрастовия индикатор
Доказано е, че тежестта на мъжете и на дамите с възрастта последователно се усилва, като това е естествен физиологически развой. Килограмите, които някои хора считат за „ непотребни “, в действителност надалеч не са такива, написа AdMe.ru. Затова в този случай, с цел да се дефинира оптималното тегло, се употребява формулата, отчитаща възрастта на индивида.

Как се пресмята? „ Р “ в дадения случай е растежът, а „ В “ възрастта /в години/. Масата на тялото е равна на 50 + 0,75 (Р - 150) + (В - 20): 4.
4. Формулата на Брок
Един от най-популярните способи за пресмятане на идеалното тегло е точно формулата на Брок, защото при нея са взети поради всички гореспоменати фактори. По тази причина тя тъкмо регистрира съотношението сред растежа, тежестта, вида телосложение и възрастта на индивида.
Как се пресмята? Формулата на Борк за хора на възраст до 40 години: растеж (в см) минус 110. След 40 години формулата се трансформира по този начин: растеж (в см) минус 100. При това хората с така наречен астеническо телосложение (тънки кости), би трябвало да извадят от получения резултат 10%. Хората с хиперстеническо телосложение (широки кости), в противен случай - би трябвало да прибавят към резултата 10%. Как да определим своя вид телосложение? Достатъчно е да измерите със сантиметър окръжността на най-тънкото място на китката си.
5. Формулата на Наглер
Според експерти формулата на Наглер също задоволително тъкмо дефинира оптималното съответствие сред растежа и килограмите. На 152,4 см растеж да вземем за пример би трябвало да се падат 45 кг тегло. На всеки дюйм (тоест 2,54 см) над 152,4 см би трябвало да се прибавят по 900 година Плюс още 10% от полученото тегло.
6. Формулата Джон Маккалум
Една от най-ефективните формули е основана от специалиста методист Джон Маккалум. Неговата формула се основава на премерване на обиколката на китките.
• Размерът на китката, умножен на 6,5, е еднакъв на обиколката на гърдите.
• 85% от обсега на гърдите са равни на обиколката на бедрата.
• За да получите обсега на талията си, би трябвало да вземете 70% от обиколката на гърдите.
• За обсега на врата се вземат 37% от обсега на гърдите.
• Обиколката на бицепса съставлява към 36% от обиколката на гърдите.
• Обхвата на пищяла е близо 34% от обиколката на гърдите.
• Обхватът на предмишницата би трябвало да е еднакъв на 29% от обсега на гърдите.
Фитнес инструктори обаче разясняват, че не при всички хора физическите данни тъкмо ще подхождат на дадените съотношения, защото цифрите имат усреднено, средностатистическо значение.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР