Темата за честотата на храненията и количеството храна във всяко

...
Темата за честотата на храненията и количеството храна във всяко
Коментари Харесай

Колко често всъщност е добре да се храним?


Темата за честотата на храненията и количеството храна във всяко меню е измежду най-дискутираните в диетологията напоследък. Дали е по-добре да се храним по-често и с по-малки порциони, или по-рядко, само че със засищащо количество храна – отговорът на въпроса към момента е спорен. Такива са и данните от извършените изследвания по тематиката. Затова въпросът за целесъобразния брой хранения денем към момента е отворен.

Според доста диетолози схващането, че по-честото хранене с по-малки порции е по-полезно, се оказва по-скоро погрешно.

Истина е, че след хранене се открива къс интервал с ускорение на метаболизма, означаван като термичен резултат на храната . Но честото хранене по никакъв метод не може да подсигурява, че ще поддържаме оптимално деен метаболизъм. Оказва се, че до каква степен сполучливо ще преработваме храната от едно хранене зависи главно от количеството й, а не от честотата, с която я одобряваме. Дори да поемаме малко количество в едно хранене, честото сядане на масата може да докара до по-голямо количество общо призната храна за едно денонощие, в сравнение с когато се храним единствено 3 пъти на ден. Експертите допълват тази информация с един елементарен образец: 3 яденета по 800 ккал всяко ще имат същия термичен резултат върху метаболизма, както 6 хранения по единствено 400 калории. В случая по-честото, само че по-леко хранене по никакъв метод няма да докара до по-успешно понижаване на общия калориен банкет и надлежно няма да има положителен резултат за понижаване на тежестта.

Друг аспект, в който рекомендацията за изгодите от честото, само че леко хранене се оказва несъстоятелна, е резултатът върху кръвната захар . Схващането, че по-честото хранене с по-малки количества храна оказва помощ за стабилизиране равнищата на кръвната захар, е погрешно. Според специалистите няма научни доказателства за правотата на това разбиране. Нещо повече – по-вероятно е да се следи тъкмо противоположният резултат.

Проучванията демонстрират, че хората, които се хранят по-рядко, само че с по-големи количества храна в едно меню, поддържат по-ниски равнища на кръвната си захар денем. При тях се откриват по-резки покачвания на глюкозата в кръвта след хранене, само че приблизително равнищата й се поддържат по-ниски сред храненията, в сравнение с при хора, които се хранят по-често, въпреки и с по-леки храни. По-негативен резултат върху здравето има поддържането на висока кръвна захар за по-дълъг интервал от време, а не краткотрайното й повишение в избрани интервали на деня.

Свързани публикации.. Защо мъчно задържаме тежестта след намаляване? 0 Най-честите аргументи да ни се гади след хранене 0 По-здрави с хранене по цветове 0

Като още една причина за по-рядко, само че по-обилно хранене специалистите показват друго свое наблюдения. Хората, които се хранят по-рядко с по-обилно меню, по-ефективно засищат глада си и е по-малко евентуално да огладнеят съществено преди идващото си хранене. Честото огладняване при хората, които се хранят с по-малки порции, постоянно води до банкет на излишно доста калории при някое от дневните хранения.

В умозаключение може да се уточни една значима скица, гарантираща, че ще осигуряваме на организма си толкоз калории, колкото са му нужни и няма да рискуваме струпване на ненужно тегло :
Когато сте гладни, яжте, само че бавно; Когато се заситите, спрете; Повтаряйте тази поредност съгласно равнището на глада и ситостта си, без значение от честотата на повторенията;

Учените показват, че в случай че се поддържа оптимална физическа интензивност, тази скица освен няма да докара до отрицателни последици за тежестта, само че и ще помогне за редуцирането и поддържането му.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР