Заради четвъртата вълна и заплахата от новия вариант на коронавируса

...
Заради четвъртата вълна и заплахата от новия вариант на коронавируса
Коментари Харесай

Новите правила на Брюксел: Свобода на движение в ЕС срещу бустерна доза

Заради четвъртата вълна и опасността от новия вид на ковид Европа разгласи нови координирани дейности за ускорение всеобщата реимунизация и нови правила за документите. От 10 януари те ще важат 9 месеца и ще са безсрочни единствено за поставилите си бустерна доза. Притежателите на документи обаче ще могат да пътуват в Европейски Съюз свободно без спомагателни национални ограничавания като проби и карантини.
Изправена пред не една, а две настоящи закани - следващата коронавирус вълна, която докара до рекорден брой инфектирани даже в някои от най-ваксинираните страни в Европа, и неразбираемата още опасност от новооткрития вид омикрон, Европейската комисия трансформира незабавно разпоредбите, тъй че да форсира всеобщата реваксинация, само че в това време и да улесни вътрешната подвижност в съюза. Очакванията са от 10 януари 2022 година валидността на имунизационния документ да стане 9 месеца, а слагането на бустерна доза ще удължава безсрочно (засега) валидността на документа.

За сметка на това се предлага за пътуващите със зелен документ да отпаднат всички спомагателни ограничавания за свободно придвижване - като проби или карантина, каквито сега някои страни изискват за влизане в териториите им даже от имунизирани жители на Европейски Съюз поради новата вълна и новия вид. Така - употребявайки схемата мека насила против изгода, Брюксел се надява, че новите правила ще подобрят отбраната против новите закани и в това време ще улеснят безвредното пътешестване в Европейски Съюз, което пък ще е от изгода за стопанските системи.

Предложението, което би трябвало да бъде утвърдено от всички страни членки, визира европейските жители над 12 години и се чака да бъде признато от водачите на страните в средата на декември.
Реклама Само документ не е задоволителен
За година и половина борба с пандемията Европейски Съюз означи няколко доста положителни точки в своя изгода - като пакета от 750 милиарда евро за справяне с последствията от рецесията и общите поръчки за ваксини, и значително завоюва доверие измежду европейските жители. В същото време обаче - както напомня пред " Капитал " и Скот Маркус, старши помощник в основания в Брюксел стопански мозъчен концерн Bruegel, " страните членки носят главната отговорност за опазването на здравето в границите на личните си граници и могат да преустановят разпоредбите на Шенген в отговор на национална изключителна обстановка ". Некоординираните национални ограничавания при пресичането на граници обаче водят до безпорядък и неодобрение от страна на бизнеса и жителите - най-силно това се усети при започване на пандемията, когато доста страни едностранно затвориха границите си, само че даже сега има безредни и мощно ограничаващи ограничения за влизане в другите страни - наложителни PCR проби, карантини и така нататък

На този декор Европейска комисия, наподобява, желае да има по-важна роля най-малко в този аспект на политиките на страните по отношение на пандемията, като направи предложение по какъв начин да ускори координацията на безвредното пътешестване в границите на съюза. Накратко, концепцията е валидността на имунизационния документ за пътешестване да бъде закрепена на 9 месеца. След приключването на този период жителите на Европейски Съюз ще могат да удължат безсрочно валидността на документите си с бустерна доза. Ако не го създадат, ще би трябвало да пътуват с негативен PCR тест.

За сметка на това Европейска комисия предлага също притежателите на зелен документ да не подлежат на спомагателни ограничавания за свободно придвижване като проби или карантина . Целта на това предложение е да се синхронизират политиките на страните членки и да се улесни вътрешната подвижност в съюза.

Тези ограничения ще важат и за всички деца над 12 години, за които към този момент има утвърдени ваксини, а някои случаи - да вземем за пример пътуващи от тъмночервени зони, ще засегне и по-малките.
Реклама
В картата на заболеваемостта в Европейски Съюз, обновявана всяка седмица от Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, следва пък да се вземат поради равнището на имунизация в композиция с % на заболеваемост и % на тестване. Картата ще има главно осведомителна цел, само че ще служи и за съгласуване на ограниченията за региони с ниско (зелено) или изключително високо (тъмночервено) равнище.
Независимо дали ни харесва
Макар предлагането на Европейска комисия да провокира смесени реакции, по всичко наподобява, че то ще влезе в действие скоро. По информация от Съвета на Европейски Съюз, с която " Капитал " разполага, представители на страните членки към този момент са взели участие в работни групи по тематиката. По-голямата част от страните (14 от тях) са изразили поддръжка за предлагането, а 6 други са предпочели да изчакат резултати от проучванията на новия вид омикрон, с цел да преценяват до каква степен имунизациите, с които разполагаме сега, могат да му се опълчват. Те считат, че валидността на имунизационния документ може да бъде удължена до 12 месеца вместо 9.

Въпреки това настройките са, че на 14 декември, когато европейските водачи се срещнат, те ще дадат зелена светлина на първичното предложение и измененията ще влязат в действие от 10 януари 2022 година
Бустерната доза ли е новият коз
Новите ограничения целят и да ускорят бустерната имунизация, макар че към момента не е ясно дали актуалните ваксини ще са ефикасни против омикрон. В разгара на четвъртата вълна на континента обаче подобряването на отбраната е значимо. " Нова вълна ни връхлита и би трябвало да засилим в допълнение имунизацията ", сподели ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен предходната седмица, като акцентира, че Европейски Съюз чака над 1 милиарда спомагателни дози до края на месеца да доближат до страните членки.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Енергетика 3 Данъци и обезпечаване 1 Свят 2 Данъци и обезпечаване 3 Вечерни вести 1 Данъци и обезпечаване 2 Политика 3 Енергетика Реклама
" Деветмесечният интервал на годност е рационален вид, само че може да бъде сложен за използване сега. За да проработи, страните членки ще би трябвало да ускорят акциите си за имунизация и за слагане на бустерни дози. Може да станем очевидци по какъв начин те ще одобряват този стандарт с разнообразни скорости ", споделя пред " Капитал " Хелена Хан, откривател в програмата за миграция и разнообразие на Европейския център за политики (EPC) в Брюксел.

Досега множеството страни в Европейски Съюз бяха регламентирали реваксинация единствено за възрастните, уязвимите групи и медицинските лица. Сега Европейски Съюз прикани да стартира процесът за всички над 18 години с преимущество на тези над 40 години. Някои страни към този момент го задействаха.

Белгийската социална здравна комисия (GGC) разгласи в понеделник, че всички над 18 години имат право на бустер, като времето за изчакване варира: два месеца след еднодозовата Johnson & Johnson, четири месеца след Oxford/AstraZeneca и шест месеца след BioNTech/Pfizer и Moderna.

Във Франция 6 млн. възрастни към този момент са получили бустерни ваксини, а още 19 млн. следва да получат по новите правила - за всички над 18 години, най-малко 5 месеца след приключен начален имунизационен цикъл.
Бюлетин Covid 19
Научавайте най-важното, без ненужна страст и звук. Обобщение на информацията и най-важното, което визира средата, бизнеса и вашите пари.
Вашият email Записване
Реклама
В Австрия 1.3 млн. души от деветмилионното население към този момент са получили бустерна доза, а в Германия с трета доза е 8% от популацията. Новосформираното държавно управление изрази твърдо желание да промени това. За съпоставяне - във Англия с бустер са 23%.

В България акцията за бустерните дози започва в края на септември с показания за възрастни хора и уязвими групи, въпреки че импровизирано процесът бе отворен за всички искащи. Заради обичайните проблеми в страната - липса на добра осведомителна акция и извънредно високото съмнение на хората във имунизациите и институциите, трета доза досега са си сложили едвам към 100 хиляди души от общо 1.77 млн. изцяло имунизирани .
Омикрон и ново разпределяне на картите
Вариантът омикрон подтикна страните да прибързат с нови ограничавания за пътешестване. Освен спиране на полетите от и до Южна Африка някои членки вкараха наложителни карантини и проби за идващи отвън Шенген или Европейски Съюз и даже за идващи от избрани страни в Европейски Съюз , в които бе засечен новият вид. Тези стъпки бяха подложени на критика от СЗО - още повече че разновидността към този момент е засечен в половин Европа. Това дава още една причина за уеднаквяване на разпоредбите за пътешестване в Европейски Съюз.
Какво предлага Европейска комисия против новия вариантПо-рано тази седмица комисията излезе с позиция за координирана реакция на страните членки против омикрон. Тя включва: Допълнителни превантивни ограничения - налично тестване и следене на контакти. Подновени имунизационни акции, ориентирани към неимунизирани хора във всички възможни възрастови групи и използване на бустери (като се стартира от най-уязвимите групи). Спазване на валидността на цифровия документ за CVID-19 от 9 месеца. Прилагане на утвърдените от Европейски Съюз три лечебни средства и идни осведомителни акции за антивирусните хапчета, създадени от Merck и Pfizer, и имунизацията Novavax, за които следва позволение. Прилагане на процедурата " спешна спирачка ", т.е. координирано затваряне на граници при поява на нови разновидности, оценени като " представящи безпокойствие " или " представляващи интерес " (която бе задействана за омикрон); въвеждане на формуляри за регистрация и локализация на пътници; обзор на листата на отговарящите на изискванията трети страни, от които се позволяват пътуващи по несъществени аргументи (основно туризъм) въз основа на епидемиологична обстановка и други
" Бързото затваряне на вратата въпреки всичко евентуално купува време за Европейски Съюз, което ще ни е належащо, с цел да разберем дали позволените ваксини са ефикасни против омикрон, споделя Скот Маркус от Bruegel. " Важно е обаче рестриктивните мерки за пътешестване да не остават в действие излишно дълго. Освен да генерират обилни разноски, скоро те евентуално ще бъдат и безсмислени, тъй като омикрон ще циркулира задоволително необятно в Европейски Съюз ", добавя той.

Щети обаче сигурно ще има. " От позиция на стопанската система към този момент видяхме, че новият вид предизвиква разстройства в всекидневието на доста европейци . Секторите, които започнаха да се възстановяват поради непрестанно възстановяване на обстановката (например самолетните компании и туризмът), пък евентуално ще претърпят обилни удари през идващите месеци ", споделя и Хелена Хан от EPC в Брюксел.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР