Задължението е поето пред Брюксел преди 15 години, но властта

...
Коментари Харесай

Предизборно: Сградите пак се разминаха с паспортите

Задължението е поето пред Брюксел преди 15 години, само че властта не е подготвила ясно законодателство, финансови тласъци и разяснителна акция. Срокът, който изтича следващата година, ще бъде продължен поради рецензии от опозиционните партии. Вероятно постройките ще се паспортизират на стадии, а част от задачата ще се заплаща с обществени средства.
Масовата паспортизация на постройките и оборудванията в България, по всичко наподобява, ще бъде отсрочена и за четвърти пъти - този път с две години - до края на 2024 година Само преди месеци от държавното управление твърдяха, че ново удължение на периода няма да има, по тази причина и значително хора го бяха приели съществено..

Паспортизацията е неизменен български ангажимент по европейски наставления, стихотворец преди 15 години, само че моделът, по който е планувано да се случи, очевидно не е работещ. Това изяснява минималния прогрес по тази огромна техническа задача до момента, въпреки да не изяснява за какво 11-години подред държавните управления на ГЕРБ са отлагали решаването на казуса. Очевидно се постанова моделът да бъде преосмислен.
Регионалният министър Петя Аврамова удостовери отлагането на периода до края на 2024 година Оправда го със комплицираната пандемична обстановката и напъните на държавното управление да помогне на жителите и бизнеса с разнообразни ограничения. През януари: няма за по кое време да се отсрочва
Призракът на паспортизацията изскочи отначало през януари. Тогава зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев от квотата на НФСБ напомни, че срокът изтича през 2022 година и този път нови удължавания няма да има. Изготвянето на механически паспорти за градежите (сгради и съоръжения) в страната в този момент е регламентирано в Закона за ръководство на територията и с Наредба 5, която е в действие от 2007 година Първоначално наредбата отрежда периоди сред 2008 и 2016 година за другите категории здания. После те са отсрочени три пъти - през 2011, 2013 и 2015 година Последния път - със седем години.

Техническият паспорт се изготвя, с цел да се откри дали постройките и оборудванията са устойчиви, безвредни за обитаване и прилагане, дали характерностите им съответстват с условията на настоящите нормативни актове и с цел да се очертаят ограничения за тяхното възстановяване, изясни Йовев. Самият паспорт обобщава информацията за построяването на постройката, за въвеждането ѝ в употреба и за всичките ѝ механически характерности - детайли на градежа, градивна резистентност, пожарна сигурност и други Ако дадена постройка няма механически паспорт до крайния период, кметът на общината би трябвало да разпореди правенето му за сметка на притежателите. Те ще платят за процедурата или с непринудено съглашение, или като за събирането на вземането се изготви изпълнителен лист, обясняваше зам.-министърът.
Капитал - брой 11
Сградите, строени след 2007 година, в идеалния случай са отвън казуса. За нови градежи след тази дата техническите паспорти са наложителни по закон. Задължителни са и след реорганизация, главно възобновяване, главен ремонт или преустрояване на съществуващи. Проблемът е с така наречен съществуващи здания - строените преди тази година. Делът при паспортизираните измежду тях към момента е доста дребен, липсва документи и това постанова тя да бъде набавена посредством проучване. За документи за така наречен съществуващи градежи зам.-министърът насочи към общините - когато са жилищни, и даде обещание подпомагане от Министерство на регионалното развитие за държавните.
Когато паспортизацията попадна под прожектора на публичното внимание, ясно си пролича, че тя не е обезпечена " нормативно, финансово и ресурсно " Стрес и суматоха
Така след 11 години нищоправене по въпроса при ръководството на ГЕРБ и четири месеца преди изборите горещият картоф беше изровен и изработен опит да бъде хвърлен в полето на идващото държавно управление. Появиха се хипотези, че зам.-министърът евентуално е повдигнал нелицеприятния въпрос поради изтичащи крайни периоди по европейските наставления, само че това не беше доказано.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР