За 2021 г. рекламният пазар достига нетен обем от 520

...
За 2021 г. рекламният пазар достига нетен обем от 520
Коментари Харесай

Двуцифрен ръст на рекламните инвестиции в България през 2021 г., но за кратко

За 2021 година рекламният пазар доближава чист размер от 520 млн. лева или 14.2% повече по отношение на година по-рано Традиционно повече от половината инвестиции, или 280 млн. лева, са ориентирани към телевизия Отчетен е растеж в цените на рекламата във всички канали с изключение на в кино реклама и преса
Една година беше нужна на рекламния пазар в България, с цел да възвърне растежа си. След като пандемията забави вложенията в реклама през 2020 година, данните на Българската асоциация на информационните организации (БАКА) демонстрират възобновяване на бранша. За 2021 година той доближава чист размер от 520 млн. лева, което съставлява растеж от 14.2% по отношение на година по-рано.

Пазарът обаче наподобява, че е в положение на мъртвило пред стихия. Прогнозите на асоциацията са, че комплицираната икономическа и геополитическа конюнктура тази година ще се отразят на общите рекламни инвестиции и през 2022 година растежът ще се забави, което ще продължи и идната година.

Данните са готови от Медийната комисия към БАКА и не включват вложенията в основаването и производството на рекламни формати.
Реклама Отминал оптимизъм
Спадът в рекламните вложения от 10% до 455 млн. лева през пандемичната 2020 година беше под упованията на сектора, което разумно докара и до по-силна 2021 година Бързото оживление на бизнесите в композиция със усилването на електронната търговия, доведоха до двуцифрения растеж на пазара през 2021 година до 520 мл. лева

Традиционно повече от половината инвестиции, или 280 млн. лева, са ориентирани към телевизия, която остава най-предпочитаният информационен канал в България и през 2021 година, като притегля с 13% повече вложения на рекламодателите. За онлайн реклама през миналата година фирмите са изхарчили 167 млн. лева или със 17% повече спрямо 2020 година Делът й от медийния микс е малко над 32%.

Останалите 15% от всички рекламни инвестиции се разпределят сред външна реклама, радио, преса и кино реклама, която е с максимален растеж от 25% през 2021 година, който се изяснява с дребните размери от едвам половин милион лв.. Инвестициите във външна реклама също нарастват със забележителните 19%, само че общата им стойност е 43 млн. лева Общо 20.3 млн. лева притегля радиото, а само пресата от всички канали регистрира спад в привлечените рекламни вложения от 11% до 9 млн. лева за 2021 година

От БАКА регистрират растеж в цените на рекламата във всички канали с изключение на в кино реклама и преса. Най-голяма е чистата инфлация в цифровите медии (13%), а в малкия екран е 10%. От асоциацията изясняват този растеж с нараствания интерес и лимитираното предложение в медиите.
Реклама Прогнози за рекламното бъдеще
Макар да наподобява, че най-големите разтърсвания на пандемията са отминали, прогнозите за развиването на рекламния бизнес въпреки всичко остават несигурни. Глобалните рецесии като високата инфлация и евентуалната криза, войната в Украйна и възможни нови коронавирус талази, се чака да забавят темпа на растеж в рекламните вложения. В композиция с несигурната политическа конюнктура в България, фирмите евентуално ще бъдат внимателни в вложенията си. От БАКА предвиждат, че тази година вложенията ще се усилят с 9.5% до 569 млн. лева

Делът на вложенията по медийни канали през 2022 година се резервира, като малкия екран ще притегли най-вече от тях - общо 305 млн. лева или с 9% повече спрямо предходната година. От БАКА пишат в отчета, че цените на телевизионните реклами не престават да порастват, което се дължи на повече локални продукции, нови филми, сериали и спортно наличие.

По планирани данни вложенията в цифрова реклама през 2022 година също се усилват до 187 млн. лева, което съставлява растеж от 12%. Външната реклама и радиото регистрират лек растеж до надлежно 46 млн. лева и 22 млн. лева, а рекламните вложения в преса не престават да понижават и през 2022 година до 8.3 млн. лева Кино рекламата пораства с впечатляващите 60%, само че към момента остава под 1 млн. лева Най-висока инфлация тази година се предвижда още веднъж за цените на телевизионна (13%) и цифрова реклама (13%).

Традиционно от БАКА разгласяват и планирани данни за две години напред, които поради несигурната конюнктура в страната и по света, евентуално ще претърпят промени. Към настоящия миг обаче от асоциацията предвиждат сдържан растеж на рекламния пазар от 8% през 2023 година, достигайки 617.2 млн. лева, а година по-късно да се усили до 668.8 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР