Вторият фонд за дялови инвестиции на BlackPeak Capital набра още

...
Вторият фонд за дялови инвестиции на BlackPeak Capital набра още
Коментари Харесай

Още 60 млн. евро за дялови инвестиции в средно големи компании

Вторият фонд за дялови вложения на BlackPeak Capital набра още съвсем 60 млн. евро, с което общият му размер доближи 126 млн. евро. Средствата ще бъдат ориентирани към динамични дребни и междинни компании от България и от Югоизточна Европа, които ще получат по 5 - 15 млн. евро финансиране. Като вложители влизат компанията за ръководство на активи Erste Asset Management и балтийски пенсионен фонд.
Година след основаването си, вторият фонд за дялови вложения на BlackPeak Capital към този момент разполага с близо два пъти по-голям капитал, с който да поддържа бизнеса в района. Увеличението беше предстоящо -, като още тогава мениджърите прецизираха, че в проектите е заложено общата сума да доближи 120 млн. евро. Тази първична цел към този момент е надхвърлена, като процесът по привличане на средства завършва с общо събрани 126 млн. евро.

С тях фондът ще влага сред 5 и 15 млн. евро против миноритарно дялово присъединяване в компании от България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия. Целта е да се поддържат локални водачи или основани в някоя от петте страни компании, които са се потвърдили в интернационален проект, да продължат растежа си - както органично, по този начин и посредством придобивания. За миналата година Southeast Europe Growth Equity Fund към този момент разгласи две вложения - в и в. Да сложим района на инвеститорската карта Оглавяваният от Росен Иванов и Ивайло Господинов BlackPeak Capital към този момент осем години финансира против миноритарно присъединяване сдружения в напреднал стадий на развиване, на които оказва помощ да продължат растежа си посредством спомагателни вложения в нововъведения, увеличение на потенциала или придобивания на съперници. В интервала от 2014 година до 2021 година първият ръководен от екипа фонд разпредели в 12 български сдружения (виж карето) общо над 110 млн. евро - 30 млн. евро бяха предоставени от Европейския капиталов фонд (ЕИФ) по програмата JEREMIE, а към тях мениджърите на BlackPeak Fund I съумяха да привлекат и над 80 млн. евро запас от коинвеститори. Идеята зад основаването на Southeast Europe Growth Equity Fund беше обсегът да се разшири до няколко страни от Югоизточна Европа (ЮИЕ), тъй че да се подкрепи по-успешно районната агресия на локалния бизнес. А и самият район да бъде подложен по-видимо на капиталовата карта на огромните западни играчи, за които другояче българският пазар самичък по себе си постоянно е прекомерно дребен.

ЕИФ, посредством стратегиите JEREMIE и COSME и механизма " Европейски гаранционен фонд ", е основен вложител и във втория фонд на BlackPeak Capital. Със средства вземат участие и други интернационалните финансови институции като Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) и Международната финансова корпорация (IFC) от групата на Световната банка. При първичния стадий на набирането на капитал групата на вложителите допълниха три пенсионни фонда - един от Румъния и два от Словения. Сега към тази шесторка се причисляват интернационалната компания за ръководство на активи Erste Asset Management, която е част от групата на австрийската Erste Bank, както и един балтийски пенсионен фонд. Мениджърите означават, че за жалост измежду вложителите липсват български пенсионни фондове, защото законодателството не им разрешава.
Реклама
" Благодарни сме за доверието и поддръжката на нашите вложители и за това, че правят оценка капацитета на вложенията в дялов капитал в Югоизточна Европа. Новият фонд е значима крачка освен за нас, само че и за района като цяло, защото това е един от първите фондове, привлекли обилни вложения от пенсионни фондове, което разрешава реинвестирането на активите на пенсионните фондове в локалните стопански системи ", разясняват ръководещите сътрудници в BlackPeak Capital Росен Иванов и Ивайло Господинов. Малко по-високи суми Като цяло капиталовата тактика остава непроменена по отношение на оповестеното преди година - във фокуса са IT, програмен продукт, произвеждане, потребителски артикули, профилиран ритейл, бизнес услуги, опазване на здравето, биотехнологии и други Новото обаче е леко нарасналата единична сума (т.нар. ticket), която ще се насочва към всяко от подкрепените сдружения - при основаването на Southeast Europe Growth Equity Fund първичната концепция беше тя да е от порядъка на 5 - 10 млн. евро. Сега към този момент мениджърите показват, че биха нараснали горната граница до 15 млн. евро.

Същевременно преди година проектите бяха до 2026 година фондът да влага в 10-15 компании, от които след това да излезе до 2031 година (т.нар. exit, или излизане от инвестиция посредством продажба). Това също остава непроменено, като по думите на Росен Иванов по-скоро мислят в посока увеличение на размера на единичната сума на инвестиция, в сравнение с за повишение на броя на сдруженията, които да бъдат включени в портфолиото.

Към момента екипът е в напреднал етап на договаряния с една българска, една румънска и една словенска компания, като търси благоприятни условия за вложения и в Сърбия и Хърватия. А концепцията е като цяло портфолиото да бъде уравновесено сред петте страни, с може би лек превес на България.

А за двете компании, в които новият фонд на BlackPeak Capital към този момент влага - Verdino и " Инаут трейд " (eushipments), на дневен ред е предприемането на ограничения, които да им оказват помощ да станат въглеродно неутрални, показват още Росен Иванов и Ивайло Господинов.
Реклама Портфолиото на BlackPeak Fund I Walltopia - произвеждане на стени за катерене " Булпрос " - създаване на софтуерни решения, облачни и други инфраструктурни услуги, уеб и мобилен дизайн " Софтуер груп БГ " - създаване на софтуерни решения за финансовия бранш " Интернешънъл пауър съплай " (IPS) - създаване на лична система за предпазване на сила и самостоятелно зареждане с ток тук-там без електропреносна мрежа Resalta (преди GGE) - консултантски услуги по енергийна успеваемост Excitel - снабдител на интернет " Хюманита " - оползотворяване и преработване на облекла и текстилни артикули втора ръка " Ригана " - произвеждане на подправки и добавки за хранителната промишленост " Пулсио " ( " Букпринт " ) - аутсорсинг услуги по печатане на книги и учебници " Астрал холидейз " - туроператор Majio - стартъп, който създава платформа, свързваща работодатели и кандидатстващи за работа VetCloud - започваща компания, която създава платформа за ръководство на ветеринарен бизнес Свързани публикации Капиталът за вложения в млади български компании: от диета към обилие 11 май 2022, 08:45 Русенската разпределителна гара на онлайн пратките за Европа 25 март 2022, 06:14 Нови 100 млн. лева от мецанин фонда Silverline за изстрелване на десетина компании 18 февруари 2022, 06:51 България има потребност от незабавна и смела смяна в Закона за поощряване на вложенията 7 януари 2022, 06:59 Румънски грахов артикул с български вложител и посока Западна Европа 8 декември 2021, 11:02 Пари и напредък за напреднали 16 юни 2021, 06:53 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР