Варненецът Добромир Андонов първо създава сезонните обекти по морето Aldo,

...
Варненецът Добромир Андонов първо създава сезонните обекти по морето Aldo,
Коментари Харесай

Parkmart - нов опит за луксозна верига

Варненецът Добромир Андонов първо основава сезонните обекти по морето Aldo, а новата ниша развива от четири години. Дотук има 4 магазина Parkmart, планувани са най-малко три нови през 2022 - в София, Варна и Пловдив. Оборотът на двете вериги е към 40 млн. лева, а проектът е за напредък с 30% през тази година.
След " Елемаг " и " Пикадили " нишата на по-високия клас хранителни магазини остана празна. В нея от четири години навлиза варненецът Добромир Андонов с веригата си Parkmart. Тук повторяемостта е, че началото е сложено в морския град, откъдето бяха и създателите на " Пикадили ", а фокусът са разумно платежоспособният пазар на София и няколко по-големи града в страната.

С Parkmart Андонов развива втора линия в бизнеса си с продажби на храни, откакто при започване на века стартира със сезонни обекти супермаркети по морето с марката Aldo. Разликата в този момент е, че в България към този момент има повече локални био- и фермерски артикули, а трендът за по-здравословна консумация и съществуването на по-голяма маса платежоспособни консуматори отваря пазарна алтернатива. В добавка - към този момент има и опция за електронни доставки до адрес.

Историята на Parkmart стартира на 14 февруари 2018 година на локация в " Приморски парк " във Варна, освободена от " Пикадили ". Днес веригата има два обекта във Варна и един в Бургас, а от май 2021 - и в София, в постройката на ЦУМ. Планът е за най-малко нови три магазина Parkmart през тази година. И общ оборот 30% над постигнатите 40 млн. лева за 2021 година
Източник: Parkmart Реклама Планът
За четири години - четири магазина Parkmart, за тази - най-малко три нови. Това в резюме е оперативната обстановка във веригата. По данни на компанията за 2021 Parkmart дружно с обектите Aldo ще отчетат към 40 млн. лева оборот, което е към 30% растеж по отношение на миналата година.

" Пандемията ни се отрази позитивно. Много от потребителите, които са били клиенти на заведенията за хранене, започнаха да се обръщат към по-премиум супермаркети като нашите. За 2022 планираме най-малко 30% растеж на продажбите ", разяснява за " Капитал " Добромир Андонов.

През 2022 Parkmart възнамерява да открие още един обект във Варна (в зоната на пристанището), най-малко един в София (на " Симеоновско шосе " ) и един - в Пловдив. Магазинът в Пловдив ще е най-големият за веригата, ситуиран на над 3000 кв.м повърхност и ще бъде друг от в този момент съществуващите. Става въпрос не за общоприет супермаркет, а за нещо по-разчупено, сред ресторант и супермаркет, прецизират от компанията. Плановете са веригата да влезе и в някои от новостроящите се здания и в по-луксозни жилищни комплекси.

Дотук обектите са и в лични, и в наети магазини. Централен склад няма най-малкото тъй като веригата има малко обекти. А зоните са в централни или влиятелни квартали, като не се изключва и наличие в молове.
Реклама
" Новите супермаркети, които проектираме, ще имат усъвършенстван дизайн и ще бъдат изпълнени по най-новите наставления на Европейския съюз за енергоефективност - част от фасадите и покривите ще бъдат с фотоволтаични системи за произвеждане на електрическа сила. С тяхна помощ обектите ще станат енергийно самостоятелни и също по този начин ще понижим въглеродния отпечатък. Ще усъвършенстваме активността им, с което те ще станат по-рентабилни. Финансираме всички вложения със лични средства и с заеми от Първа капиталова банка ", обобщава Добромир Андонов.

Групата на Андонов работи през десетки разнообразни сдружения, като максимален оборот и брой чиновници има в две от тях - " Паркмарт ритейл " и " Глобал ритейл холдинг ". Към септември компанията има 160 чиновници.

" Клиентите употребяват от ден на ден новите цифрови технологии както при поръчването, по този начин и при заплащането. Нарастват условията им към качеството на продуктите, към обслужването. Все повече хора схващат, че качеството на живот не е в това да се возиш в скъпа кола и да живееш в скъпа къща, а в това с какво се храниш. Много хора са с положителни финансови благоприятни условия, само че не престават да се хранят с не толкоз положителни артикули. " Андонов свързва бъдещето на Parkmart с обекти в огромните градове и с развиването на онлайн платформата за продажби.
Източник: Parkmart Моделът: фермерско и онлайн
" В продължение на ритейл бизнеса ни с Aldo и затварянето на " Пикадили " се роди концепцията да създадем нов бранд съвременни градски премиум супермаркети ", разяснява за " Капитал " Добромир Андонов. Подборът на продуктите, тяхното качество и цени, както и дизайнът вършат магазините Parkmart разнообразни от обичайните квартални бакалии и огромните хипермаркети от вида " дискаунтър ", прецизират от компанията.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Технологии 3 Транспорт 1 Технологии 2 Политика 3 Право 1 Технологии 2 Градове 3 Политика Реклама
Новата верига залага на дребни български производители на артикули - ферми, мандри, аграрни стопанства, които оферират чиста и вкусна храна. " Ако един фермер създава 200 кисели млека от биволско мляко на седмица, няма по какъв начин да предлага продукцията си в огромните търговски вериги, само че е подобаващ за нас. Залагаме на бутикови производства, присъщи за съответния район, които работят по истински предписания и влагат същински съставки. В София сме сътрудници с едни фермери, във Варна - с други. Подкрепяме ги, като менажираме целия развой - от основаването на бранд, през опаковка, етикет и предпазване до логистика на готовия артикул ", изясни за " Капитал " Добромир Андонов.

В Parkmart се продават и вносни артикули - да вземем за пример от " Берьозка ", биохрани, прясно изпечен самун, телешко и говеждо месо (Dry Ager, Black Angus, Kobe), екзотични риби, алкохол, крафт бира, кафе и други Продуктите са във високия ценови сегмент, веригата предлага и промоции, само че не разчита на седмични брошури, с цел да ги популяризира.

В пандемията Parkmart отваря своя онлайн магазин. Началото е през юли 2020 година със 7000 продукта, един хладилен бус и няколко чиновници във Варна. Днес онлайн магазинът на Parkmart извършва поръчки освен във Варна, само че и в Бургас и София, като предлага всичките си артикули от физическите магазини.

" Засега онлайн продажбите държат към 10% дял от общите продажби, като задачата е през 2022 година да доближат 20%. Разработваме нови платформи за уеб страницата и мобилното ни приложение. Започнахме и работа за дигитализиране и на офлайн магазините - свързваме клиентите от физическите ни магазини с онлайн платформата ни. Ще предложим видеовръзка, тъй че клиентът да има опция за връзка с оператор на място и да може да си избере да вземем за пример от щандовете с риби и свежо месо, където портфолиото ни се трансформира всеки ден. Целта е посредством изкуствен интелект и автоматизиран маркетинг да имаме по-добра връзка и противоположна връзка с всички клиенти - и във физическите магазини, и онлайн. Развиваме стратегия за лоялни консуматори, с която те ще могат да употребяват отстъпки, а ние ще сме наясно с техните желания ", разяснява Добромир Андонов.
Бюлетин Ритейл
Всяка седмица получавайте най-важното и забавно от ритейл бранша във вашата поща
Вашият email Записване
Реклама
Средният бон във физическите магазини надвишава 30 лева, а при онлайн продажбите е над 100 лева, споделя притежателят.

Дотук развиването е органично и с дребни стъпки и без реклама. Тази година обаче, в случай че проектът за съвсем удвояване на обектите бъде изпълнен, евентуално ще имаме нов локален състезател, който най-малко в дребна част конкурира огромните немски дискаунтъри.
Сезонните магазини AldoДобромир Андонов е основател и притежател и на веригата магазини Aldo, които са сезонни и главно по морето. Първият обект под марката Aldo отваря през лятото на 2001 година в курорта Златни пясъци. До 2017 година сезонните обекти доближават 35 и веригата се трансформира в един от най-големите търговци по Северното и Южното Черноморие. Следва разкриване на магазини и в планинските курорти. Заради пандемията от ковид и срутва в туризма през днешния ден Aldo разполага с 20 летни и 5 зимни обекта. " През 2021 година възстановихме равнищата на оборотите в Aldo, като най-вероятно те ще доближат 12 млн. лева За 2022 година нашите прогнози са за цялостно възобновяване и даже надхвърляне на равнищата от 2019 година преди коронавирус пандемията. За сезонните обекти също планираме цифровизация и предложение на онлайн поръчки и доставки за клиентите по курортите ", разяснява Андонов. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР