В списъка имаше 62 пътни и 108 водни проекта Няма

...
В списъка имаше 62 пътни и 108 водни проекта Няма
Коментари Харесай

Правителството върна общинския списък за 420 млн. лв. на Гроздан Караджов

В листата имаше 62 пътни и 108 водни плана Няма изясненост по какъв начин са подбрани плановете и няма обществено известни критерии, по които са подредени Ще има нов уголемен лист, с цел да стигнат парите от бюджета до повече общини
Парите за общините постоянно са били ябълката на раздора. Основната причина е, че множеството общини в България по този начин или другояче имат малко пари, а за финансови поправки - съвсем никакви. Това се оправя по три метода - или като се вдигнат приходите на общините (било то през налог, или различен начин), или като се отпускат на определени " на автограф ", както правеха Владислав Горанов и Бойко Борисов, или като се разгласи нов инструмент за финансиране. Последното е правено няколко пъти, както при ГЕРБ, по този начин и при кабинета " Орешарски ", само че постоянно е приключвало със кавги за метода, по който се избират плановете.

Последният опит е на министъра на районното развиване в оставка Гроздан Караджов, който потегли със поръчката, че ще даде. После, по време на съдбовната първа (и оказала се последна), се оказа, че от обещания милиард ще има по-малко от половината.
Реклама
Буквално ден по-късно Караджов и Петков се скараха обществено за бюджета на Министерство на регионалното развитие, което несъмнено, беше началният изстрел на офанзивата против държавното управление и докара до свалянето му.

Сега, във заключителен жест отпред на районното министерство, Караджов пусна окончателния лист с утвърдените общински планове по този фонд. Те възлизат на 419 млн. лева и са групирани най-общо в две сфери - пътно и водно строителство. Тази сряда, Министерски съвет е отхвърлило предлагането на районния министър, потвърдиха два самостоятелни източника пред " Капитал ".

Това, което не излиза наяве нито от приложения лист, нито от входирания за разискване в Министерски съвет отчет, е по какъв начин е станало това класиране, на какъв принцип са утвърдени общините и кои са компаниите, които към този момент имат подписан контракт за осъществяване на тези обекти. Наличието на подготвен план и определен реализатор за строителството бяха водещите критерии, посочени в обявлението за набиране на заявки.

Караджов има парите в бюджета си, само че не може да ги изхарчи еднолично, защото Петков още предишния месец му наложи самобитен запор с две заповеди, които лишават правото на Министерство на регионалното развитие да се разпорежда с разноски над 900 хиляди лева
Реклама
Според източниците, парите за общините ще бъдат раздадени, само че по различен лист, който ще стане явен в идващите дни. Той ще бъде уголемен и ще включва повече локални планове, обхващащи повече население и евентуално ще бъде за повече пари.
Какво споделя отчетът
Документът беше оповестен на страницата на ведомството тази седмица и съдържа в себе си нещо като лист с утвърдените за финансиране общини и техните планове. Тъй като той е неприятно сканиран PDF на таблица, е мъчно да се направи каквото и да класиране или обработка на данните от него (защо няма пусната настрана таблица с плановете, където да може да се употребяват тези данни, не е ясно).

Това, което излиза наяве от него е, че той е импортиран за утвърждение в резултат на поетия ангажимент от страна на Караджов към Националното съдружие на общините от февруари месец, както и по отношение на за систематизиране на запас от 500 млн. лева от Министерство на регионалното развитие.

" Предложени за финансиране са 108 ВиК обекта в цялата страна. Някои от тях са в обитаеми места, които от години имат проблеми с водоснабдяването поради остарели тръби, чести повреди и загуби на вода, а за финансиране са класирани 62 общински пътя ", се споделя в известието на Министерство на регионалното развитие за медиите. Пътната част възлиза на 252 млн. лева, а ВиК - малко на 209 млн. лева
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Компании 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Свободно време 3 Компании 1 Свободно време 2 Политика 3 Коментари и разбори Реклама
Освен тези числа, отчетът още споделя, че постъпилите планови оферти неведнъж надвишават избрания бюджет, което обаче единствено по себе си не е вест, тъй като подадените заявки надвишиха цената от 3 милиарда лева още преди края на периода за кандидатстване.
Какво не споделя
Общините са в извънредно разкрачена позиция в последните две години. От една страна, завършиха старите стратегии, а новите не са почнали. С рухването на кабинета " Борисов " спря и раздаването на пари на избраници. Пандемията и инфлацията удариха съществено разходната и приходната част на общинските бюджети.

Някои от обектите са почнали преди повече от две години и не са приключени заради липса на финансиране.

Инициативата на Караджов обаче потегли с обещанието този път всичко да е транспарантно и подредено. С една страница претекстове не се внася никаква изясненост за метода на приоритизиране, методиката и критериите за оценка и класиране на спечелилите общини. " Самите обекти са определени на база критерии, одобрени от министъра ", е единственото, което се прецизира в отчета.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Едно от условията нужни за утвърждение на плана на стадий подаване на заявление беше обектът да има подготвен план и определен реализатор за строителните действия. Никъде обаче в отчета на министър Караджов няма оповестени данни кои са изпълнителите по подбраните в класацията общини. В отговор за " Капитал " от ведомството по този въпрос разясниха, че " Министерство на регионалното развитие се интересува само от това дали за съответния план има подписан контракт след съответно завършили процедури по закон. Министерство на регионалното развитие изрично не се интересува с кой реализатор е подписан договорът. Министерство на регионалното развитие няма никакво отношение към публичните поръчки, извършени от общините, за които те носят напълно отговорност ".

Това опонира както на информацията в самите описи, където е посочено, че има процедури където занапред ще се избират реализатори, по този начин и на бърза инспекция тук-там, където написа " Договор СМР ", само че подобен очевидно няма. Например, село Момчиловци в община Смолян ще получи 5.4 млн. лева за ВиК мрежа, само че на страницата на общината тази процедура още набира претенденти - доникъде на август. Поръчка за канализацията на град Земен в община Перник (5 млн.лв) пък изобщо не се появява в регистъра на Агенцията за публични поръчки.

Според предварителната информация приоритет трябваше да имат обекти, които са в по-тежко положение. Но в оповестения отчет липсва информация по какъв начин е било открито това.

" Капитал " сложи въпроси по отношение на осъщественото класиране, участниците в стадия на оценка, методиката и критериите за получените резултати, в отговор на които от Министерство на регионалното развитие показаха само, че при оценката е даден приоритет и на " положението на пътното трасе/път, наранени и застрашени уреди в обсега на пътното трасе или пътя, обезпечаване на единствен достъп до обитаемо място и единствен достъп до обществена инфраструктура, дали общината през последните 5 години е подпомагана по отношение на рехабилитация/ремонт на общинска пътна инфраструктура ".

" Целта е финансиране предпочитано да получат тези планове, които могат да стартират незабавно да се извършват, а не занапред да се организират процедури по Закон за обществените поръчки, за които не е ясно дали ще съумеят да приключат в границите на тази година ", дават отговор още от министерството.
Общините, които се надяват
От получените отговори стана ясно, че критериите са " показани обществено на Национално съдружие на общините (НСОРБ), които са взели и присъединяване в събирането на плановете ", само че не и в тяхната оценка. Това удостовери и в диалог за " Капитал ", Силвия Георгиева - изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините. " Не мога да разясня тези резултати. Не е от компетенцията и не беше задача на сдружението да прави подобен разбор ", разяснява Георгиева.

" Ние събрахме информация от общините за планова подготвеност във връзка с ремонт на общинската пътна мрежа в границите на две седмици през февруари и я предоставихме на Министерство на регионалното развитие ", уточни Георгиева. На оня стадий сдружението е съблюдавало за съществуване на подготвени механически планове, издадено позволение за градеж и определен реализатор.

" Обработихме данни от 159 общини за общо 403 пътни прави ", посочи Силвия Георгиева. ВиК обектите въобще не са били включени в изследването и събирането на данни от НСОРБ, за тях данни е събирало самото министерство. " Ние не сме орган, който може да реши годността на техническата документи ", добави още изпълнителната директорка. Според нея пълнотата и годността на документите, както и приоритизирането на обектите е активност, която е осъществена напълно от Министерство на регионалното развитие.

" За нас като съдружие, което съставлява всички 265 общини най-важно е събраната информация, която ние сме дали да се употребява за изцяло или отчасти финансиране на колкото може повече обекти ", добави Георгиева.
Свързани публикации Само един от шест общински плана ще получи финансиране от страната 31 май 2022, 17:19 Държавата отпуска 500 млн. лева на общините за ВиК и пътни планове 25 май 2022, 14:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Дойкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР