В проведения търг за 20% от акциите се включи очаквано

...
В проведения търг за 20% от акциите се включи очаквано
Коментари Харесай

Общественият транспорт в Пазарджик става на практика частен

В извършения търг за 20% от акциите се включи предстоящо единствено сдружението, което към този момент притежаваше 50% " Хебърбус " извършва и автобусните транспорти в града и е на път да се трансформира в монополист в публичния превоз Общината се раздели със своите активи малко преди да се отворят европрограмите, по които може да се финансира модернизацията им
Последната общинска част от градския превоз на Пазарджик - тролейбусната мрежа, става частна. На 21-ви юли бе извършен търг за 20% от общо 50-те %, които общината има в сдружението " Тролейбусен транспорт-Пазарджик ".

Без изненада в търга имаше единствено един участник и той беше другият акционер - " Хебърбус " на Михаил Тиков, притежател на веригата лечебни заведения " Булфарма ". Тиков е огромен състезател в региона, който посредством разнообразни свои компании печели значително търгове и извършва редица публични поръчки в града. Но в тази ситуация по-важното е, че " Хебърбус " към този момент има монопола в публичния превоз на града, като оперира всички автобусни линии. Така компанията на процедура става монополист в превоза в Пазарджик.

Причините единствено " Хебърбус " да подаде оферта са няколко. От една страна, надали има друга компания, която би се съгласила да купи подобен дребен пакет акции на сдружение в толкоз неприятно финансово положение, като няма да може да въздейства върху решенията, а " Хебърбус " по този метод получава мажоритарен пакет. От друга страна, размерът на депозита се равнява на 90% от цялата цена или малко над 550 хил.лв., което евентуално е попречило някои компании да вземат присъединяване.
Реклама
Няколко дни по-късно, на сесията на общински съвет от 29-ти юли изключително беше утвърден спечелилият и кметът беше акредитиран да подписа контракт. Гласуването приключи с 25 гласа " за " и 7 " срещу ". Срещу предлагането гласоподаваха от Българска социалистическа партия, които се опълчиха още при.

" Ние не поддържаме безразборни продажби на общинско имущество, изключително когато е в ущърб на публичния интерес и без съществени претекстове. Имаме терзания за съществуването на екологично чистия тролейбусен превоз и за апортираните общински парцели. Пазарджик има скръбен опит с това да остане без настояща автогара, която попадна в частни ръце и беше продадена от притежателя ", разяснява Велина Георгиева от групата на общинските съветници.

Предстои в период до 30 дни от датата на решението общината да трансферира акциите на " Хебърбус ", само че за момента смяната не е декларирана за регистриране в Търговския указател. Търгът за тролеите Началната тръжна цена за общият брой препоръчани акции - 955 748, беше малко над 620 хиляди лева или 0,65 ст. на акция - " на цената на половин билетче за тролейбус ", както означи Велина Георгиева.

Ниската цена се дължи преди всичко на неприятното финансово положение на сдружението. Според доклада за 2021 година сдружението е с по-ниски чисти доходи от активността спрямо 2020 година и е на загуба от 240 хиляди лева Основната разлика се дължи на нарасналите разноски за материали и изключително за външни услуги, които са се покачили тройно. Интересното е, че най-малко част от тези разноски са за свързани с " Хебърбус " компании - има над 15 покупко-продажби, за което са разходвани 60 хил.лв. за реклама, настаняване, наеми и транспортни услуги. С компания на Тиков е обвързвана и друга договорка - през 2016 година парцел от 2,5 дка, благосъстоятелност на общинското сдружение, е трансфериран на " Изток Плаза ". Към този миг " Хебърбус " към този момент е бил собственик на 50% от акциите.
Реклама
Капиталът на тролейбусното сдружение е оценен на 3 млн. лева, като докладите в Търговския указател демонстрират ясна наклонност към годишно понижаване на цената на дълготрайните активи.

За момента по думите на Велина Георгиева не е известно " Хебърбус " да имат планове да вършат някакви вложения в възстановяване качеството на услугата. Като Пловдив, не като Плевен Решението на Пазарджик е още по-странно, поради че занапред се отварят европейските стратегии, по които градове като него могат да аплайват, с цел да подобрят превоза си и да закупят електрически транспортни средства. Това ще е доста по-сложно, в случай че сдружението е частно, а не общинско.

Нека вземем за съпоставяне Плевен, с който елементарно може да се направи параленост поради обстоятелството, че с Пазарджик се близки по население. Плевен е третият град, в който преди години се вкарва тролейбусния превоз след София и Пловдив, а там даже и през днешния ден тролейната мрежа е добре развита и тролеите са желано средство за напредване. Превеса на тролеите пред рейсовете в града се удостоверява и от докладите на общинското сдружение " Тролейбусен превоз ", което за последните няколко години е с облага сред 1-1.5 млн. лева, като съгласно ГФО за 2021 година тя е 1.34 млн. лева

В завършилия програмен интервал Плевен, наред с няколко други града (Варна, Стара Загора, Бургас) съумя напълно да възобнови своя парк като се снабди със 70 нови тролейбуса - по стратегии с европейски финансиране на приблизителна стойност 50 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР