В началото на ноември в града под тепетата отвори шести

...
В началото на ноември в града под тепетата отвори шести
Коментари Харесай

Шестият ритейл парк на Пловдив

В началото на ноември в града под тепетата отвори шести ритейл парк. Това е втори сходен обект в Пловдив за вложителите от " Филикон-97 ". Общо 15 млн. лева са вложени като главната част е заем от " ДСК ".
Пловдив от години е прочут като града на седемте хълма, въпреки и един от тях (Марково тепе) през днешния ден да не съществува. Така " единствено " с шест тепета, както локалните ги назовават, неотдавна градът има и шест работещи ритейл парка, с което оглавява класирането измежду градовете в страната. Общата им отдаваема повърхност е към 60 хиляди кв. м, а за останалите може да прочетете.

В началото на ноември отвори порти вторият сходен обект на притежателя на пловдивската консервна фабрика " Филикон-97 " Борис Калибацев. След инвестиция от 15 млн. лева Via Север се простира върху парцел от към 23 дка в регион " Северен " с лице към седмата най-натоварена пътна права в страната - бул. " Карловско шосе ". Той разполага с над 10 хиляди кв.м отдаваема повърхност, разпределена в 13 обекта,, паркинг за 310 автомобила и.
Via Север
Pepco, Deichmann, Sport Depot, LC Waikiki, JYSK и dm са единствено част от останалите наематели в новооткрития ритейл парк. " Създава се микс, в който конкуренцията сред обособените оператори е сведена до най-малко ", споделя за " Капитал " Иван Калибацев, наследник на притежателя, и добавя, че " опитваме се да създадем микс, който да бъде способствуващ за всеки ". Според него ритейл паркът е формат, който " е доста по-удобен, по-рационален и функционален спрямо по-големите обекти " като моловете. По думите му, с цел да бъдат сполучливи, ритейл парковете имат нужда от своя " локомотив " в лицето на огромната хранителна верига. В случая тя е Lidl, само че семейството има и различен сходен план, Via Park (виж карето), а там хранителната верига е Billa.
Реклама
Калибацев споделя, че парцелът от 23 дка, върху който е издигнат паркът, е седял над 20 години, без да се експлоатира. Върху него през 90-те се е намирал така наречен завод номер две на преработващото дружество " Филикон-97 ", където са се произвеждали консерви най-вече за съветския пазар.

По думите му за него е имало доста концепции като една от тях " е страхотна концепция, която в България я няма " и изяснява, че е трябвало в една постройка да се сътвори шоурум, в който да бъдат показани няколко разнообразни марки коли. При сондажите измежду показаните в страната марки, се оказва, че към този момент имат терени, на които да разположат личните си шоуруми и по този начин пропада тази концепция. В следствие е имало друга, при която парцелът да се раздели на две или три и да се продаде, само че надвива тезата, че подобен парцел с лице близо 300 м към главен бул. не може да се откри елементарно и го резервират в този му тип.

Така се стига до 2020 година, когато оферират на Lidl да построи там собствен обект. През юни същата година те вършат замерване на пътникопотока на булеварда и се появява цифрата 28 хиляди автомобила дневно. Това прави правата шестата или седмата най-натоварена в страната, а в града си съперничи за първото място с бул. " Асеновградско шосе ". След това от хранителната верига се съгласяват да са оператор в бъдещия ритейл парк и се задвижва работата по него. Според Имотния указател (ИР) подписаният контракт за наем е за 17 години. Отнема към година да се договорят множеството от останалите обекти, като при стартирането на строителните работи през август 2021 година 80% от парка е контрактуван.
Митрополит Николай Пловдивски, кметът на Пловдив Здравко Димитров, Борис Калибацев и Иван Калибацев (от ляво надясно) нa откриването на ритейл парк Via Север Фотограф: Димитър Марков Неочакваното затруднение
В напредването на строителните работи се появява проблем, който не е очакван при сключването на договорите през 2020 година и началото на 2021 година - инфлацията и последвалата война в Украйна. По-високите цени на строителството водят и до потребността от по-голяма инвестиция. В случая става въпрос за спомагателни към 2.5 млн. лева и по този начин без цената на земята общата инвестиция в ритейл парк Via Север е 15 млн. лева Според Иван Калибацев тя ще се изплати за малко повече от 10 години, като " в огромна степен е банков заем, като за него подсигуряваме и с другите си бизнеси ". В Изменник на родината е видно, че през юни 2021 година сред " Филикон-97 " и Банка ДСК е подписан контракт за ипотека на стойност 8 млн. лева Залогът са терени от към 64 дка на входа на село Труд край Пловдив и фотоволтаичните уреди върху тях.
Реклама
Освен сдружението на фамилията му " Виа Север ", посредством което ще се ръководи ритейл паркът, инвестиция има и на самите наематели, които също имат довършителни работи в обектите си. Пример са Lidl, които вършат първия си обект в града под тепетата с каси за самообслужване.

За казуса с инфлацията и подписаните контракти за наем отпреди нея, Калибацев споделя, че решение няма. Според него не е имало вид, в който да изискат от наемателите си по-високи суми и изяснява, че би било непрофесионално.

Цените за наем в ритейл парка са сред 7 и 10 евро на квадратен метър според от типа на обекта и степента на комплектност, при която се предава на наемателя. За по-малки обекти като аптеки да вземем за пример, наемът може да надвиши 10 евро и да доближи до към 12. Освен това разкрива и че с някои от наемателите имат сделка за така наречен оборотен наем. " Когато създадеш един подобен център с неговата синергия на микса от наематели и когато обектът се създаде, ти, като си провел нещата по този метод, би желал да получиш дял, какъвто се явява този оборотен наем ", изяснява той.

Мотивацията за втори ритейл парк Калибацев изяснява с триумфа на първия. Дава образец с Billa, която по техни данни е преизпълнила с 20% заложените си таргети за обороти за първите три години от стартирането си. Опериращото сдружение " Сарис пропърти " от своя страна е с доходи от малко повече от един милион лв. и облага 455 хиляди лева, която е с към 71% повече от 2020 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР