Уредите за дистанционен отчет дават редица предимства и за абонатите,

...
Коментари Харесай

Умните водомери засичат течове и кражби

Уредите за отдалечен доклад дават редица преимущества и за клиентите, и за компаниите за комунални услуги. Засега обаче те не са необятно публикувани, защото инвестицията е за сметка на самия консуматор. Новите водомери са значими, само че те би трябвало да са съобразени с условията на самото сдружение, тъй като може да се окажат неработещи.
Изненадващ теч на вода, наводняване и проблеми със съседите. Мнозина са изпадали в тази неприятна обстановка - да вземем за пример до момента в който са в лятна отпуска и кранът на бойлера и пералнята е дал недостатък. С новите технологии обаче този проблем към този момент елементарно може да се избегне. Ако разполагате с така наречен интелигентен водомер, той може да ви " каже " при възможен теч и даже да спре подаването на вода.

Това към момента е екзотика в България макар многото други изгоди - тъкмо отчитане в действително време, исторически данни, оферти за оптимизация на потреблението, което приблизително на всеки българин в страната възлиза на 99 литра дневно. Данните за последното са от най-актуалния годишен отчет на Националния статистически институт за околната среда (от края на 2019 г.). Интересното е, че в София (където няма потребност от поливане на огромни ниви или градини) разходът е най-голям и доближава 126 литра на човек за ден.
Какви са опциите
Макар докладът в действително време към момента да звучи екзотично, в действителност това към този момент е допустимо посредством нови умни водомери, чиито разновидности се оферират от разнообразни компании у нас. Например отдалеченото следене на потреблението към този момент се предлага от " Софийска вода ". Услугата е относително нова и е налична посредством водомер с модул за отдалечено отчитане, който изпраща данните за преминаващите количества вода към особено приложение. Клиентът от своя страна има непрестанен достъп до приложението през персоналния си профил на уеб страницата на " Софийска вода ". Така той може да засече разхода си, както и дали има нерегламентирано прилагане, т.е. дали някой не краде вода, а това е потребно както за самия клиент, по този начин и за ВиК оператора.

Системата обаче коства към 300 лева за един водомер, а в случай че се сменят и двата (за студена и за топла вода), цената е към 460 лева За тези, които нямат опция да платят сумата вкупом, от сдружението дават опция и за разсрочено заплащане.

" Досега услугата отдалечено отчитане на водомери беше налична единствено за цели етажни собствености, в този момент обаче от нея ще могат да се възползват и обособени консуматори. Целта е да се пести време на клиентите ", съобщи изпълнителният шеф на компанията Васил Тренев при представянето на системата преди две години. Той означи и друго нейно преимущество - икономисва се неудобството от срещата с отчетниците, които " смъкват " данните за потреблението на място на избран интервал от време. А в този момент, в изискванията на коронавирус пандемия, това е изключително значимо, защото се икономисва близкият контакт с непознати хора.
Smart Home Когато домът става по-умен, разноските за ток и вода могат да намалеят
" Използваме новите технологии, с цел да улесним оптимално нашите клиенти. Ние ценим тяхното време, по тази причина вършим обслужването им допустимо най-лесно, бързо и комфортно. Чрез водомерите с отдалечено отчитане те ще могат постоянно да са тъкмо осведомени и да ръководят потреблението си на вода в действително време ", разяснява Васил Тренев. И въпреки всичко от " Софийска вода " припомнят, че без значение от отдалечено отчитане на потреблението по водомерите е належащо един път годишно да се обезпечава достъп на длъжностно лице до пространствата, в които са инсталирани уредите. Най-малкото - с цел да се ревизира тяхната редовност и действителен доклад.
Ами топлата вода?
Умни уреди обаче се оферират освен от " Софийска вода ", само че и от други компании. Например от " Техем " припомнят, че от 12 март с промени в Закона за енергетиката бяха въведени условията на евродиректива 2018/2002 на Европейския парламент по отношение на енергийната успеваемост. Според признатите промени наложително се инсталират единствено отдалечени водомери за топла вода, доставени или утвърдени от компанията, която прави дяловото систематизиране в постройката.

Това е по този начин, тъй като компанията, която регистрира уредите и изготвя сметките за отопление и топла вода, би трябвало да може да замерва отдалечено както разпределителите и топломерите, по този начин и водомерите за топла вода за правилно систематизиране на силата. " От тази дата, в случай че се наложи да подмените водомер за топла вода, тъй като е остарял или заради ремонт на банята да вземем за пример, то следва да извършите това с апарат, който е с отдалечено отчитане ", изясни наскоро Милена Стоянова от " Техем ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР