Цените за ползване на железопътната инфраструктура са се увеличили от

...
Коментари Харесай

Поскъпването на жп пътя

Цените за прилагане на железопътната инфраструктура са се нараснали от февруари тази година със 7-8%. Според бизнеса това не дава отговор на поръчките за развиването на релсовите транспорти като приоритет. Държавната компания НКЖИ хронично не събира таксите си от също държавната "БДЖ товарни транспорти ".
Третото ръководство на ГЕРБ в превоза ще бъде запомнено с всеобщото увеличение на таксите по всички посоки.

Министър Росен Желязков изясни, че изискуем на таксиметровите компании повдигането на първичната им цена и на процедура страната усили навсякъде цената на такситата. После летище София реши да усили фрапантно цените си в доста спешно време за авиацията, като самодейността беше спряна в последна сметка от администрацията. Докато вниманието беше ориентирано към самолетите и такситата като по-близки до крайните консуматори, безшумно са се нараснали и таксите за железопътните транспорти.

Увеличението е трябвало да се случи от октомври предходната година по решение на Национална компания " Железопътна инфраструктура ", само че тъй като превозвачите не са били известени навреме, е влезнало в действие от началото на февруари 2021 година, изясняват от сектора. Частните жп компании са имали несъгласие, само че Изпълнителна организация " Железопътна инфраструктура " е решила, че растежът на таксите е състоятелен.

От НКЖИ импровизирано обясниха, че политиката на компанията постоянно е била таксите да вървят надолу, както и че това е първото повдигане на таксите от 2013 година За бизнеса нещата обаче са необясними на фона на непрекъснатите поръчки, че жп превозът би трябвало да бъде предпочитан, удара от коронавирус рецесията и очакванията, че след въвеждането на тол таксите жп пътят ще става все по-привлекателен. От бизнеса разясниха още, че повдигането на цените със 7-8% е антимярка, в случай че се цели стимулирането на жп транспортите. А товародатели, че някои жп превозвачи към този момент са вдигнали и цените към тях. Или резултатът продължава нататък по веригата.
Какво се е нараснало
Ръст има на четири от таксите на НКЖИ. Първата е тази за брутотонкилометри, или колкото по-тежък е един трен, толкоз повече заплаща за прекосяване, като нарастването е 4.76% (0.0021 лева е станала 0.0022 лева.). Расте и таксата за " осъществени влаккилометри ". Тя се усилва със 7.26%, като от 0.6086 лева става 0.6515 лева Най-висок е скокът за потребление на електрозахранващо съоръжение за задвижваща електрическа енергия, като от 50.4 лева тя става 56.93 лева на MWh.
Капитал - брой 24
Четвъртата поправена е таксата за " деклариран и необработен потенциал " на влаккилометри, която от 1.98 лева е станала 2.15 лева Или това са санкциите, когато превозвачът е декларирал, само че не е извършил даден транспорт, за който НКЖИ авансово му е запазил трасе. Въпросната такса визира главно държавните железници, които заради дефицит на локомотиви се случва да не пуснат даден трен. А повдигането навръх тази такса беше обяснено с потребността от дисциплиниране на държавния транспортьор.

От НКЖИ импровизирано обясниха, че въвеждането на нова инфраструктура и модернизацията на тяговите подстанции подвигат директните експлоатационни разноски на компанията и това е довело и до растеж на таксите. Или колкото повече нови обекти се вкарват в употреба, толкоз повече скачат разноските.
Проблемите на НКЖИ
Според последния доклад на компанията приходите на НКЖИ за 2020 година са 457 млн. лева, а разноските 536 млн. лева Инфраструктурната компания, която се грижи за жп мрежата и за гарите, се финансира главно с пари от бюджета. Обяснението за голямата финансова дупка от години са амортизациите, които би трябвало да прави компанията на новите активи, като в края на 2019 година ръководените активи са се нараснали с към 2 милиарда лева, а през предходната с малко под 200 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР