Цената на златото остава сравнително стабилна на фона на глобално

...
Цената на златото остава сравнително стабилна на фона на глобално
Коментари Харесай

Защо златото все още удържа на пазарния натиск

Цената на златото остава относително постоянна на фона на световно обезценяване на активи Уганда разгласи откритието на огромно находище през юли, Китай се заема с добива Прогнозите за цената на благородния метал варират от 1700 до 6400 $
Въпреки че септември бе шестият месец поред, в който златото поевтиня, цената му е с към 8% по-ниска от началото на годината. За същия интервал от време американските облигации са изгубили двойно повече - 15%, а акциите са с 25% надолу през показателя S&P 500. Какви са аргументите за резилентността на златото по отношение на останалите активи?

За да разберем за какво златото съумява да задържи цената си, би трябвало да разберем какво преди всичко дефинира цената му на международните тържища. Благородният метал е универсална стока, която се търгува по целия свят и на разнообразни места може да има разнообразни цени. За световен стандарт обаче се одобряват котировките от London Bullion Market Association, най-голямата борса за търговия на злато по размер в света, която фиксира цените два пъти дневно, известни като утринни и вечерни цени (AM и PM цени).

Реклама
Лондонският пазар, както и търговията в Ню Йорк са в основата на ценоопределянето на суровината, като най-голямо въздействие върху представянето на златото оказва търговията с фючърси. Това може да бъде неточност. " По-безопасно е да следвате цената, избрана от физическите пазари, в сравнение с пазара на хартия в злато " (търговията с фючърси), написа през юли тази година икономистът Даниел Лазар в изследване, оповестено от джърнъла за финансов мениджмънт и ръководство на рисковете.

Лазар проучва в отчета си дали размерът на действителното ползване на злато въздейства ли върху световните цени, като открива, че само две страни купуват достатътчно огромно количество, с цел да оказват резултат върху цените на златото, само че не са Съединени американски щати и Англия, а Индия и Китай. " Инвеститорите, търговците на злато и банките могат да следят моделите на ползване на злато в Индия и Китай, с цел да предвиждат придвижването на международните цени на златото ", счита Лазар, като съгласно него тези данни биха минимализирали риска, обвързван с търговията на метала.

Според икономистите цената на златото, избрана от пазара на деривати, " унищожава " цената на златото, без да има някаква връзка с физическо злато. Въпреки всичко двете страни с най-голямо население в света към момента са единствено ценоприемници, т.е. цената се дефинира другаде. Някои анализатори са на мнение, че сходна смяна в ценообразуването може да докара до " пръсване на балона на хартиената търговия със злато " и тогава единствено " собствеността върху физическото злато ", кой го има и какъв брой продава, ще има значение за котировките. Защо цената (не) пада
Реклама
Сега можем да обърнем внимание на аргументите за спада на златото през последните няколко месеца. Въпреки че златото се счита за хедж против инфлацията, вложителите очевидно не са предостатъчно от възвръщаемостта на метала. Според данни на Световния съвет на златото, интернационална огранизация, оповестени на 6 октомври, международните борсови фондове за злато регистрират пети следващ месец на чисти изходящи потоци през септември . Само през септември ЕТФ-ите, свързани с благодорния метал, са продали към 95 тона от жълтия метал, което е и най-големият месечен отлив от март 2021 година

Продажбите на борсовите фондове, които са един от най-евтините начини за достъп до аквита, както от институционалните вложители, по този начин и самостоятелните, се изясняват със усилването на $, откакто Федералният запас стартира да покачва лихвите в Съединени американски щати. От началото на годината цената на $ се е нараснала с над 18%. Но до момента в който продажбите на вложителите световно и мощният $ изясняват напрежението върху цената на златото през през последните няколко месеца, каква е повода за относително слабия спад.

За да добием визия за действителната цена на физическото златото би трябвало да вземем поради няколко фактора: какъв брой злато е добито, какъв е годишният рандеман и какви са запасите, т.е. какъв брой от суровината е останала в Земята, за която знаем? Отговорът на първия въпрос е елементарен. Според Световния съвет на златото целият придобит метал може да се събере в 22 кубични метра. Изразено в тонове, това е е към 205 хиляди тона. - общото количество злато извлечено от земята в цялата история на човечеството. " Тъй като златото е на практика неразрушимо, това значи, че съвсем целият този метал към момента е в близост под една или друга форма ", написа в Съвета в годишния си отчет. Къде е златото

Къде е това злато? Данните демонстрират, че към половината от метала е употребен за изработката на украшения и бижута, огромна част от които се намират в Индия, което изяснява за какво вложителите от ден на ден и повече стартират да обръщат внимание на търсенето от азиатската страна. От останалите към 100 хиляди тона, една трета са намира в централните банки (35 хиляди тона), от които най огромен дял имат Фед (над 8 хиляди тона) и Германската централна банка (около 3.5 тона). Друга част се употребява за вложения под формата на кюлчета и монети, покупка от фондове, частни банки и прочие (45 хиляди тона). Голяма част отива по предопределение и в промишленостите като: осведомителни технологии, електроника, медицина, както и в други промишлености, където суровината намира приложение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР