Цената на 30-секундните рекламни спотове тази година достигна 6.5 млн.

...
Цената на 30-секундните рекламни спотове тази година достигна 6.5 млн.
Коментари Харесай

Super Bowl 2022: Звезди накуп и рекордни рекламни цени

Цената на 30-секундните рекламни спотове тази година доближи 6.5 млн. $, с 6% повече по отношение на 2021 година Рекорден брой известни персони взеха присъединяване в над 85% от рекламите Интересът към работата на марките притегля максимален % от многомилионната аудитория във вечерта на мача, сочат данни на Kantar
Денят на Super Bowl е единственото време в годината, в което феновете пред дребния екран чакат с неспокойствие да пристигна ред на рекламите. Около 30-секундните спотове по време на мача за Суперкупата на Съединени американски щати обичайно са най-скъпо продаваното рекламно време и упованията постоянно са доста огромни.

Тази година е регистрирана рекордно високата цена от 6.5 млн. $ за 30 секунди ефирно време по отношение на най-скъпата реклама за 2021 година от 5.5 млн., растеж близо 18%. Средната цена за половинминутен спот по време на играта обаче е единствено с 6% повече по отношение на 2021 година и с 10% над цената от преди пет години. Очаква се приходите да надминат общите за предходната година. Рекламите тази година бяха близо 70. Освен обичайните марки, които се нареждат в паузите на Super Bowl, се появиха и марки, свързани с известни в последно време бизнеси - четири видеа бяха на компании, търгуващи с криптовалути, измежду които eToro и crypto.com, а други пет на стрийминг платформи като Netflix и HBO Max.

Между суперскъпите реклами на стадиона в Калифорния се организира мачът на годината, който постоянно събира стотици милиони американци пред екраните. Тазгодишното 56-о издание на надпреварата се организира на 13 февруари на стадион SoFi в Лос Анджелис, където тимът на домакините " Лос Анджелис рамс " завоюва победа с трагичен поврат и заключителен резултат 23:20 против " Синсинати бенгалс ".
Реклама
Освен спортната конкуренция и рекламите, за които марките се готвят цяла година, в полувремето на Super Bowl величествен шоу театър, спонсориран от Pepsi, забавлява публиката и феновете, част от тях отишли на надпреварата точно поради това. Тази година тематиката беше Лос Анджелис и предградието Комптън, откъдето са тръгнали някои от именитите хип-хоп реализатори на Западното крайбрежие. Затова водещият реализатор беше откривателят на гении и продуцент Dr. Dre дружно със Snoop Dogg, Eminem, Kendrick Lamar и Mary J Blige. Изненада за публиката беше появяването на рапъра 50 Cent, който не беше авансово разгласен. В 15-минутната рекламна пауза петимата реализатори направиха грандиозно шоу с декори и препратки към Комптън. THE ARE SUPER BOWL LVI CHAMPIONS!

- NFL (@NFL)
Възвращаемост на 460%
Според данни на организацията за изследвания Kantar точно рекламите притеглят най-вече фенове в нощта на мача. И макар огромните вложения спотовете съумяват да си обезпечат цялостна възвращаемост на средствата. Данните на организацията прецизират, че рекламите на Super Bowl за 2021 година са обезпечили междинна възвращаемост на вложенията от 4.6 $ за всеки изхарчен $, като тези за Mountain Dew, Verizon, T-Mobile и General Motors реализират най-хубави резултати.

Други данни сочат, че ползата на феновете към Super Bowl продължава да е мощен. Според изследване на Kantar Sports, извършено през ноември 2021 година, 67% от почитателите на възраст над 18 години са показали, че са извънредно или доста заинтригувани към събитията към мача за Суперкупата тази година. Далеч по-слаба е ангажираността към паралелно провеждащия се международен състезателен конгрес на Зимните олимпийски игри в Пекин.
Реклама Ковид промени и рекламодателите на Super Bowl
Миналата година Super Bowl означи съществени промени в разноските за реклама при някои промишлености. Брандове в ресторантьорския бизнес да вземем за пример са похарчили близо 33 млн. $ за реклама по време на мача през 2021 година по отношение на малко над 5 млн. $ за миналата година. Това е и първият път, когато от промишлеността доближиха двуцифрено число в милиони долари вложения за реклама на спортното събитие. В този интервал доста от марките работиха за връщането на потребителите към услугите им по време на пандемията и инвестицията изглеждаше неизбежна.

Автомобилният бранш продължи да води в класацията за рекламни разноски, макар че означи спад 20 млн. $ по-малко спрямо 2020 година Бизнесът с напитките беше отвън топ 10 за първи път от 2017 година, като изразходи единствено 5.5 млн. $.

Тази година измежду рекламодателите бяха редица автомобилни марки, множеството от които се концентрираха върху показване на последните си модели електрически коли. Арнолд Шварценегер и Салма Хайек влязоха в функциите на хвърлящия мълния гръцки господ Зевс и брачната половинка му Хера, които се качват в електрическо си BMW iX. От Kia пък показаха свое куче робот, което аналогично работи на акумулатори. Дебют на Super Bowl направи компанията Carvana - онлайн продавач на използвани коли.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Политика 3 Свят 1 Свят 2 Инфраструктура 3 Политика 1 Свят 2 Свят 3 Инфраструктура Реклама
В неделя фирмите се пробваха да върнат хората към времето преди пандемията с реклами за пътувания, развлечения и козметика. За първи път от 16 години Gillette се завърна измежду имената не рекламодателите със своите бръсначи.
Годината на звездите
Тази година огромна част от марките бяха избрали в клиповете им да вземат участие известни лица. По данни на анализатори над 87% от тазгодишните спотове включват най-малко една звезда в 30-те си секунди разполагаем. Най-вероятната причина за това е фактът, че публиката извънредно добре познава облиците на известните - всеки със личната си еднаквост, без потребност да се показва на феновете, с цел да знаят какво да чакат от него. Това е голямо преимущество, когато всяка реклама е филм, струващ почти 10 млн. $, с дълготрайност от единствено половин минута.

Сред най-ярките облици тази година са Майли Сайръс и Доли Партън, които оказват помощ на 5G телефоните да осъществен фантазиите си, производителят на писалищен материали, запалки и потребителски артикули за еднократна приложимост BIC събра рапъра Снуп Дог и Марта Стюарт. Линдзи Лоън също заблестя в реклама на блестяща фитнес гривна за гален.
Носталгия по 90-те
Компании като General Motors, Pepsi и Meta вложиха милиони долари в рекламни акции за тазгодишния Super Bowl с препратки към времето от края на XX век - доста от видеата им включват звезди или музика от 80-те и 90-те. Според анализатори сходни реклами се пробват да доближат до основни възрастови демографски групи от популацията - най-много хора, родени преди 90-те години.
Бюлетин Маркетинг и реклама
Получавайте най-важното и забавно от маркетинга: вести, рекламни акции, разгласи за работа
Вашият email Записване
Реклама
Рекламите пресъздават холивудски продукции като The Karate Kid и Top Gun или Saved by the Bell и The Mighty Ducks - развлекателни заглавия от 80-те и 90-те години. Песни от реализатори като Бони Тайлър също способстват за осемдесетарския дух на вечерта.
Протестът на Еминем
Изпълнението на полувремето на мача за Суперкупата е може би най-чаканата част от програмата на събитието. То започва тъкмо в 20 часа локално време и продължи близо 15 минути. Тазгодишните реализатори по време на почивката бяха хип-хоп легендите Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Kendrick Lamar, Mary J Blige и 50 Cent. Традиционно за присъединяване си в полувремето на Super Bowl артистите не получиха заплащане.

По време на осъществяването Eminem коленичи на сцената. Докато изпълняваше песента си Lose Yourself. Slim Shady, падна на едно коляно в символ на митинг против полицейската експанзия против чернокожите. Рапърът остана в тази поза близо минута, до момента в който Dr. Dre свиреше на пиано I Ain`t Mad at Cha на Тупак Шакур. Началото на този знак на митинг сложи Колин Каперник, някогашен куотърбек, играл за Сан Франциско, по време на осъществяването на химна преди мач през 2016 година Ooga booga grumpy person fact checked me and they knew he was gonna do that. Not any less iconic tho! ✨✨ Lemme drop everything to correct this because I obviously have such a massive impact with my gazillions of followers.

- OctaviaSkyReaper (@SkaiRipa1697)
Разногласия във усещанията
Стадионът в Калифорния беше цялостен " до козирката " с хора, събитие, което рядко се виждаше през последните две години. " Лос Анджелис рамс " завоюва победа с трагичен поврат в последните минути на играта и всички са единомислещи, че шоуто на полувремето беше повече от събитие. Относно рекламите обаче мненията останаха разнопосочни.

Участието на известни лица в спотовете способства, само че явно не подсигурява триумф за марките. След разбор на тазгодишните реклами Kantar откри, че 66% от пуснатите преди деня на мача спотове биха получили оценка " Среден " за креативност. Качеството, става известно, има значение, когато става въпрос за рекламите на Super Bowl. Високоефективните реклами могат доста да усилят възвращаемостта на вложенията от рекламата - три пъти повече от приблизително положителните реклами.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кристияна Христова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР