Цената може да достигне 100 долара за барел тази година

...
Цената може да достигне 100 долара за барел тази година
Коментари Харесай

Как петролът стана дефицитна стока

Цената може да доближи 100 $ за барел тази година и да докара до по-големи проблеми за стопанските системи. Ниските вложения в рандеман и преходът към зелена сила ще вършат нефта все по-дефицитна и скъпа. суровина Високите енергийни разноски ще разбият илюзията, че инфлацията е краткотрайно събитие.
Само две седмици след началото на новата година фючърсите на петрола се повишиха с съвсем 15%, а от ден на ден прогнози не изключват котировките да доближат 100 $ за барел до няколко месеца. Катализаторите за възходящия тренд са няколко - ограничавания в доставките, опасения за съветска офанзива против Украйна и съществени сигнали, че коронавирус разновидността омикрон няма да бъде толкоз унищожителен за стопанската система, колкото бяха първичните опасения.

Така откакто предходната година скокът на цената на природния газ сложи на тестване промишлеността и рецесията не е отминала, през тази е изцяло допустимо петролът да е в центъра на вниманието и да е водеща причина високата инфлация в развитите стопански системи да се трансформира в трайно събитие в изискванията на възобновяване от пандемията от ковид.
Реклама Нагоре, нагоре
Цените на черното злато доближиха най-високото си равнище от 2014 година и надминаха 85 $ за барел. Възходящият тренд продължава от предходната година, когато котировките се повишиха с към 50%, само че той остана на назад във времето поради природния газ. Синьото гориво нарастна фрапантно, изненада всички страни в Европа, като аргументите за това са сложни. От една страна, през предходната година имаше по-голямо търсене поради възобновяване от корона рецесията, хранилищата не бяха напълнени в точния момент, а съхранението на газ е по-сложно, защото би трябвало да бъде полутечен, което прибавя разноски за електричество. От друга - търсенето в азиатските страни се усили фрапантно през последните месеци, което докара до изместване на доставките на изток.

" Цената на фючърсите за природен газ в Европа в този момент, наподобява, е еквивалентна на 200 $ за барел нефт ", показа пред вложителите в края на предходната година Мъри Стал, изпълнителен шеф на хедж фонда Horizon Capital. Тогава той планува, че проблемите с цените на газа ще се трансферират на пазара за нефт през 2022 година Засега прогнозата му е точна, въпреки че сме едвам началото на годината.

Няколко банки плануват цени на петрола от 100 $ за барел тази година, като търсенето се чака да изпревари предлагането, значително с помощта на ограничавания потенциал на ОПЕК. Morgan Stanley предвижда, че брентът ще доближи 90 $ за барел през третото тримесечие на тази година (в сряда към този момент съвсем ги достигна), до момента в който JPMorgan чака 125 $ тази година и 150 $ през 2023 година

Goldman Sachs чака запасите от нефт в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз да доближат най-ниските си равнища от 2000 година доникъде на годината, тласкайки цените на брента до 96 $ през 2022 година и 105 $ за барел през 2023 година
Реклама
Според старши вицепрезидента в Rystad Energy Клаудио Галимберти, в случай че ОПЕК е дисциплинирана и желае да резервира пазара затегнат, това може да увеличи цените до 100 $. ОПЕК+, в която влиза и Русия, в последно време беше подложена на напън да усили производството с по-бърз ритъм, в това число от Съединени американски щати, с цел да облекчи дефицита на доставки и да овладее растежа на цените. Но организацията се опасява да не спре възходящия тренд с внезапни промени, а има и свеж спомен от срутва на цените при започване на пандемията. Амрита Сен от Energy Aspects споделя пред Reuters, че единствено Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт, Ирак и Азербайджан са в положение да усилят производството си, с цел да изпълнят избраните квоти на ОПЕК, до момента в който останалите осем членки евентуално ще се затруднят заради спад в производството и години на незадоволителни вложения.

Общият свободен потенциал измежду членовете на ОПЕК+ се предвижда да доближи " исторически ниски равнища " от към 1.2 млн. барела дневно до лятото, означават анализаторите на Goldman Sachs. Подобни опасения за потенциала се усложняват от началото на годината заради спиране на доставките в Либия и офанзива с дронове покрай петролно хранилище в Обединените арабски емирства от йеменските бунтовници хути, което предизвика опасения от възобновяване на опасности за производството в Персийския залив.

Не единствено производителите от ОПЕК се борят да усилят производството на нефт. Заместник-председателят на IHS Markit Дан Йергин отбелязва, че е съвсем неизбежно шистовият рандеман да не се ограничи поради фрапантното редуциране на вложенията и едвам по-късно да се възвърне с мудни темпове.
Все по-малко вложения
Големите енергийни компании трайно понижават разноските за изследване и разработка на нови залежи. През 2014 година петролът поевтиня от към 100 до близо 60 $ за барел и фирмите просто не харесваха предстоящата възвращаемост на вложенията си при по-ниските цени. Rystad Energy неотдавна предизвести, че потвърдените ресурси на международните водачи в петролния рандеман могат да се изчерпят за по-малко от 15 години. Според компанията потвърдени ресурси от нефт и газ на Big Oil - ExxonMobil, BP, Shell, Chevron, TotalEnergies и Eni, спадат, защото създадените размери не се заменят изцяло с нови открития. Разбира се, това е по-скоро дълготраен проблем, чиито последствия може да не се усетят скоро. Въпреки това с възходящите настроения против вложенията в нефт и газ ще бъде мъчно да се промени тази наклонност.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Икономика 3 Промишленост 1 Политика 2 Икономика 3 Строителство и парцели 1 Отбрана 2 Промишленост 3 Икономика Реклама
По време на пандемията търсенето на нефт спадна с близо 25%. Огромна част от енергийните компании, даже тези с най-хубави финанси, понижиха проектите си за финансови разноски в допълнение. Тези на Chevron да вземем за пример в този момент са с 60% по-ниски от 2014 година

Проверка на " Капитал " демонстрира, че нефтените платформи световно са намалели с над 60% от 2012 година насам, до момента в който търсенето на суровината се е нараснало с над 5% спрямо преди 10 години. Според данни на американската администрация за енергийна информация (U.S. Energy Information Administration) търсенето на нефт през 2022 година се чака да се върне на предпандемичните си равнища от 2019 година

Преходът на света към зелена сила в допълнение затруднява достъпа до финансиране на петролните компании. Според данни на Go Fossil Free (глобално придвижване за преустановяване на ерата на изкопаемите горива) над 1300 институции, от финансови компании до пенсионни фондове, са декларирали, че ще спрат да оферират услуги и да влагат или ще продадат дяловете си в енергийни компании, свързани с изкопаеми горива. Тези задължения, които по принцип имат дълготраен темперамент, надвишават 10 трлн. $. Енергийните компании, които желаят да разширят интервенциите си, към този момент мъчно ще могат да набират личен или дългов капитал, с цел да финансират в допълнение създаване на разнообразни планове.

Ниските финансови разноски на петролните компании, казусът с световното стопляне и нездравословните излъчвания задържат доставките ниски. Желанието на по-силните стопански системи обаче е за по-бързо възобновяване от пандемията, което значи по-голямо търсене на сила.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Влияние върху инфлацията
То обаче може да бъде стопирано от високите цени на петрола, тъй като те рефлектират непосредствено върху инфлацията. Ако по-скъпият природен газ визира предпочитано тежката промишленост и сметките за отопление на семействата, по-скъпият нефт се придвижва върху цените на съвсем всички браншове и създаваната продукция по веригата. Потребителските цени в Съединени американски щати набъбнаха със 7% на годишна база през декември, най-бързият ритъм от 1982 година Инфлацията в еврозоната също е рекордна за последното десетилетие. Федералният запас на Съединени американски щати и ЕЦБ публично признаха, че тя няма да е преходна, както настойчиво твърдяха през предходната година. Световната банка намали прогнозите си за икономическия напредък в Съединени американски щати, еврозоната и Китай и предизвести, че високите равнища на дълга, възходящото неравноправие в приходите и новите разновидности на ковид заплашват възобновяване в разрастващите се стопански системи. Очаква се това да направи и Международният валутен фонд. Затова е значимо водещите централни банки да подходят деликатно с покачването на лихвите, с цел да не се стигне до закъснение на световното възобновяване от пандемията.
Ефектът върху горивата в България По-високите цени на петрола предстоящо доведоха и до по-високи цени на горивата в България. Само за последната година всеобщите горива са поскъпнали с над 30%, или с повече от 50 ст. на литър. Поскъпването на бензина за последните 12 месеца е с над 60 ст. на литър (от 1.80 до 2.40 лева.), до момента в който при дизела нарастването е даже по-голямо (от 1.80 лева до и над 2.50 лева за литър). Пропан-бутанът също е поскъпнал фрапантно - от 0.90 до 1.40 лева за литър. Според Андрей Делчев, изпълнителен шеф на БПГА (Българска петролна и газова асоциация), литър бензин или дизел може да доближи 3 лева до края на годината. " Тенденцията е горивата да нарастват още ", показа в изявление пред БТВ Делчев, като посочи, че " се надява " цените да не доближат тези равнища. Живодар Терзиев, ръководител на БПГА, също чака горивата да нарастнат до края на годината. " Нашата прогноза е, че от януари 2023 година е прекомерно евентуално единствено от данък да забележим цени, които стартират с цифрата три ", споделя през седмицата в изявление пред Българска национална телевизия Терзиев.Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива също чака повишаване на цените. Тя предлага съответни ограничения за подкрепяне на сектора и за понижаване или най-малко задържане на цените на главните горива. Настоява за облекчение на административната тежест в бранша за основаването на по-добри условия за конкуренция и намаляването на цените. " Браншът е подложен на разнообразни по своето естество и генезис асиметрични шокове, които не произтичат от самия него. Секторът се отличава с това, че е един от най-тежко контролираните и следени от страна на страната. За страдание този бранш се контролира с непоследователни, непремерени, нецеленасочени и нецелесъобразни, постоянно лобистки и непропорционални нормативни актове от законов и подзаконов сан, които на всичкото от горната страна постоянно се припокриват и си опонират ", сподели в публична позиция Георги Тенев, правист на организацията. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР