Телелинк инфра сървисис изгражда телеком мрежи основно във Великобритания. С

...
Телелинк инфра сървисис изгражда телеком мрежи основно във Великобритания. С
Коментари Харесай

Фондът BlackPeak инвестира 8 млн. евро в бизнес на Любомир Минчев

" Телелинк инфра сървисис " построява телеком мрежи главно във Англия. С дъщерните сдружения бизнесът е за към 60 млн. евро, задачата е с покупка на съперници да стане 200 млн. евро. Средносрочно задачата е обединение, излизане на западна борса или продажба.
Докато рисковите вложения по света замръзват, българските фондове не престават да финансират, само че пък с надалеч по-малки суми от западните си сътрудници. Новата инвестиция е на BlackPeak Capital, която е и една от най-големите на фонда до момента - 8 млн. евро в една от фирмите от структурата на " Телелинк " - доставчика на телекомуникационни инфраструктурни услуги " Телелинк инфра сървисис ".
Началото на нещо ново
Целта на новата инвестиция е компанията, в която главен акционер е Любомир Минчев, да продължи да усилва бизнеса си в Западна Европа както органично, по този начин и посредством придобивания. " В началото на годината споделихме пред BlackPeak вижданията си за развиване на този бизнес, в който към момента съм в борда и имам по-активна роля. Прогнозите ми явно се харесаха на екипа на фонда, започнахме диалози и по този начин се стигна и до договорката ", съобщи Минчев пред " Капитал ".

Реклама
Според Кирил Иванов, капиталов шеф в, инвестицията е посредством увеличение на капитала на българското сдружение " Телелинк инфра сървисис ", както и покупка на дребен дял от сегашните акционери. Едноличен притежател на компанията е " Телелинк България ", в която главен акционер е Минчев с близо 88% от акциите. След договорката фондът ще получи към 20% в " Телелинк инфра сървисис ". Сделката към момента не е забележима в Търговския указател.

" Стратегията ни е да влагаме в развити компании и се фокусираме и върху водачи на пазарите, на които те оперират. И " Телелинк инфра сървисис " е един от водачите в даването на телеком инфраструктурни услуги и решения в района. Другото значимо нещо за нас, което направи и решението елементарно, е, че слагаме доста висока тежест върху мениджмънта на фирмите, в които влагаме. Любомир Минчев е потвърдил себе си неведнъж, освен с " Телелинк ", а и като бизнес ангел. И това беше значимо за нас и ни дава успокоение ", сподели Кирил Иванов.

По-голямата част от приходите на компанията идват от Западна Европа, като съгласно Минчев към две трети от бизнеса е във Англия и Германия. Основният бизнес е проектирането, построяването и поддръжката на телекомуникационни решения - обществена инфраструктура като интелигентен град, мрежи както за страната, телекомите, по този начин и за производителите на съоръжение и други " И в двете страни започнахме преди 6-7 години, като не сме закупували локални компании. Започнахме независимо, в единия случай след конкурс на Deutsche Telekom, в различен - с Vodafone. Започвахме да търсим и хора, които да работят там, защото огромната част от работата е " на място ". Така някои от българските ни експерти останаха да живеят там и след Брекзит ", добавя Минчев. Той акцентира, че човешкият фактор е най-важната част от бизнес, само че " не продаваме на ниска цена хора на открито ".

В момента структурата има към 360 - 370 чиновници в Европа, като поравно са в България и Англия - по 120, като там има и доста подизпълнители . Във Англия компанията е в топ 12 на инфраструктурните играчи съгласно Минчев, като там има и обособен ръб, който да ръководи локалния бизнес. В него като самостоятелен шеф ще влезе Стив Робъртсън, първият изпълнителен шеф на Openreach, цифровия мрежов бизнес на английския телеком колос BT Group. След време е допустимо основаването на подобен ръб и в Германия, където тази активност е надалеч по-фрагментирана и има редица районни играчи. Дейността в района на Балканите ще се ръководи от България.
Реклама Ще купим, с цел да растем
Целта е компанията да продължи да пораства посредством сливания и придобивания в Западна Европа. В момента размерът на бизнеса е малко под 60 млн. евро, като размерът му може да доближи 200 млн. евро съгласно Минчев.

Приходите на българското сдружение за 2021 година са 12.1 млн. лева, спад по отношение на 18.2 млн. лева година по-рано, като свиването се дължи на по-ниските доходи от телеком бранша. В същото време предходната година са построени и интелигентни системи за градска подвижност и такива за дата център. Telelink (UK) Ltd, което е благосъстоятелност на Минчев, за предходната година има доходи 38.8 млн. евро и 3.6 млн. евро чиста облага, демонстрира информация във финансови регистри.

" Компанията ни е с ниско равнище на задлъжнялост и считаме, че има планове и придобивания в Европа, които си заслужават. С поддръжката на BlackPeak Capital ще бъдем по-успешни ", счита Минчев. Той чака със настоящето финансиране да може да бъдат подписани една или две покупко-продажби във Англия или Германия.
Мрежов мотор
Стратегията и на Минчев, и на BlackPeak е компанията да се възползва от плануваните огромни вложения през идващите години в телекомуникационна инфраструктура в Европа, като съгласно предприемача размерът им може да доближи 150 милиарда евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР