Технологичната Алтерко се изкачи до топ фаворит на брокерите и

...
Технологичната Алтерко се изкачи до топ фаворит на брокерите и
Коментари Харесай

Десетте акции на 2023 г.

Технологичната " Алтерко " се изкачи до топ любимец на брокерите и портфолио мениджърите за идващите дванадесет месеца След като SOFIX записва 5.4% спад за 2022 година, в този момент прогнозата е за лек растеж и връщане до равнищата на показателя от края на 2021 година Очакванията са възобновяване да е неравномерно и по-скоро да се случи през втората половина на 2023 година
Едва ли има потребност да обясняваме за какво 2022 година беше предизвикателна за финансовите пазари. Още през февруари с нахлуването на съветските войски в Украйна всички прогнози и упования се объркаха изцяло. Затова и не е доста учудващо, че предвижданите от брокери и портфолио мениджъри над 16% растеж на показателя на Българската фондова борса SOFIX не се състояха.

Всъщност въпреки всичко би трябвало да се регистрира, че макар близостта на България до военния спор и зависимостта на страната от съветските енергоизточници измерителят беше измежду най-слабо понижаващите се в света - с едвам 5.4%. Сега в новото, 18-о подред, издание на класацията на " Капитал " за най-перспективните вложения на българския финансов пазар анализаторите са надалеч по-предпазливи. Осреднено, прогнозата на осемте взели участие специалисти е за едвам 6.19% растеж на SOFIX, като три от мненията са за опазване на актуалните равнища в края на 2023 година към 600 пункта и едно - за спад до към 550 пункта.

Като цяло упованията са българският пазар да корелира с световните придвижвания, а огромната въпросителна е какъв брой дълбока и продължителна ще е предстоящата криза. " БФБ няма да е изключение от международните трендове, като SOFIX евентуално ще завърши без изменение за годината ", споделя Красимир Йорданов, портфолио управител в " Скай ръководство на активи ".
Реклама
По-оптимистичен прочит има трейдърът от " Експат асет мениджмънт " Диляна Тодорова: " SOFIX приключва годината на алена територия, само че в случай че упованията за криза не се осъществен и в интернационален проект, има всички предпоставки българският пазар на акции да осъществя рали поради доста положителните фундаменти на фирмите, които се търгуват на борсата в София, както и към този момент одобрените интернационалните дебюти и паспортизации на сполучливи компании. " Двете страни на годината

" Комбинацията от забавяща се стопанска система с по-висок главен лихвен % от страна на ЕЦБ и Федералния запас най-вероятно ще докара до спадове на пазарите и надлежно - в цената на показателя при започване на годината и възобновяване през втората половина на 2023 година ", предвижда основният пазарен анализатор на " Делтасток " Ивайло Чаушев.

Това разделяне по полугодия е залегнало и в упованията на множеството други интервюирани. Не липсват и такива обаче, които чакат представянето на българския пазар да продължи да е по-добро от това на световните. Донякъде парадоксално съгласно шефа на ПФБК Веселин Радойчев едни от най-големите недостатъци на българския пазар - ниската ликвидност и относително дребното задгранични участници на БФБ, се оказват негов плюс, защото " лимитират огромната волатилност, присъща за по-ликвидните пазари, което е и причина за по-малък спад на локалните показатели ".

" Очаквам българският пазар да премине по-леко от развитите през очертаващата се турбулентност. Липсата на задгранични вложители, положителните резултати на фирмите и относително ниските пазарни оценки, на които се търгуват, са учредения да не забележим съществени разпродажби ", счита Георги Георгиев от " Карол капитал мениджмънт ", съгласно който огромните и потвърдени акции на БФБ ще се показват по-стабилно по отношение на новите имена.
Реклама
Рецептата на капиталовия съветник от " Елана " Цветослав Цачев, който другояче залага на спад на пазара, са " акциите с нецикличен бизнес, ниска волатилност на цената на акцията и добра дивидентна рентабилност ", които ще се показват по-добре от растящите браншове.

Първи софтуерен водач

Класацията за 2023 година създаде и нов любимец на брокерите - " Алтерко ". Производителят на IoT артикули за автоматизация на дома, смарт часовници и други предходната година беше подгласник, въпреки да събра същия брой точки като водача, само че с по-малко споменавания. Сега обаче компанията съумя да измести седемкратния номер едно в подреждането през годините - " Софарма ", и се трансформира в първата софтуерна компания, оглавяваща желанията на пазарните участници.

Самата фармацевтична компания, макар че беше измежду най засегнатите български сдружения от спора в Украйна (тя има произвеждане там, а измежду главните й пазари са Русия и Беларус), остава номер 2. Но нейната група резервира мощно наличие в подреждането - дистрибуторът " Софарма трейдинг " е на трета позиция, а " Доверие единен холдинг ", в която " Софарма " е максимален акционер, заема шесто място.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР