Тазгодишните награди Effie се връчват за 15-та поредна година Повече

...
Тазгодишните награди Effie се връчват за 15-та поредна година Повече
Коментари Харесай

Effie 2022: По-добре написани заявки=по-качествен рекламен конкурс

Тазгодишните награди Effie се връчват за 15-та поредна година Повече акции, в категории търсещи директни продажби и отлив от бранш " Корпоративни връзки " В състезанието тази година са подадени рекорден брой поръчки, или с 63% повече по отношение на 2021 година
През последните 15 години от основаването му състезанието " Effie Awards България " има една съществена цел: да отличи рекламните акции в страната, съумели да реализират обилни резултати за бизнеса на рекламодателите. Тази година журито и уредниците от Българската асоциация на информационните организации (БАКА) предвиждат оценките да отидат при претендентите най-добре " написали домашното си " и предали най-коректно попълнени поръчки - конкуренцията по този аршин се оказва и най-голяма.

Впечатленията на оценяващите претендентите са за изцяло по-добро равнище на написани поръчки, по-ясно целеполагане и отчитане на резултати даже в категории за благотворителни акции, в които обичайно вземат участие повече Неправителствени организации. Въпреки това, изненади измежду спечелилите не се чакат. За премиите тази година ще се борят реклами и информационни акции, основани за и осъществени в България в интервала сред 1 януари 2021 година и 31 август 2022 година

Съставът на журито на " Effie България " 2022 включва 19 представители на информационни организации, рекламодатели, медии, организации за пазарни проучвания и самостоятелни консултанти. Награждаването на спечелилите ще се организира на публична гала онлайн на 13 декември.
Реклама Тенденции и повече " Промоции "
Пандемичният интервал наложи отлагането на редица състезания Effie по света, само че изданието на състезанието у нас не беше прекъсвано. Въпреки това броят на поръчките през последните две години беше фрапантно по-малък поради неналичието на акции и свитите бюджети на рекламодателите. Сегашното, 15-о, издание на Effie у нас обаче преодолява отрицателната наклонност с рекорден брой подадени поръчки - 63% повече по отношение на предходната година. Спрямо последната година преди пандемията, 2019 година, растежът на поръчките е 17%.

За да отговорят на бързо изменящата се информационна действителност, новости в регламента на състезанието и тази година не липсваха. Наред с въвеждането на двете напълно нови секторни категории- " Въвеждане на нов продукт/услуга " и " Нестопански бранш ", се обособиха и две подкатегории на главната " Услуги " - " Политическа реклама и обществени услуги " и " Медии, просвета и развлечения ". Специалните категории тази година се усилват с две нови - " Медия, тактика и нововъведения в обичайни и цифрови медии " и " Устойчив триумф ".

Гергана Иванова, ръководещ сътрудник в групата на The Smarts и член на журито на Effie тази година, разяснява пред " Капитал ", че следи отлив от категории като " Корпоративни връзки " за сметка на по-сериозна конкуренция в бранш " Промоции ". " Това значи, че е имало много акции, които са били по-агресивни, ориентирани напълно към продажби ", споделя Иванова. По думите й и бизнес задачите на рекламодателите са се трансформирали в тази посока. " Рекламодателите търсят директни продажби с резултати на момента, тъй като времената, в които живеем, са много непредсказуеми ".
Реклама
Журито следи и огромен брой акции с присъединяване на инфлуенсъри. По думите на Георги Гавазов, модератор на тазгодишните " Effie Awards България " и съосновател на The Other Half, това е предстоящо постоянно употребен формат, въпреки и " оттатък всякаква логичност ". " Всяка от тези акции самостоятелно има своята логичност, само че когато ги гледаш една след друга, се вижда, че решение за всеки проблем са едни и същи съответни инфлуенсъри ".

През последните години известност получиха и обществено ангажираните акции и дела на марките. По думите на Гергана Иванова и тази година ползата в бранша е траял, като и качеството доста се е подобрило. " Видяхме много мощни поръчки. Членовете на журито коментирахме, че в категории, които обичайно са доминирани от поръчки на фондации от неправителствения бранш, към този момент се появява много ясно целеполагане и отчитане на резултати от акциите. Нещо, което липсваше предходните години. "
С написано домашно
Иванова и Гавазов отличават високо по-високото качество на кандидатурите. " Effie България " еволюира в добра посока. Виждаме от ден на ден добре написани поръчки, все по-добро умеене на участниците да си слагат измерими цели и по-късно да ни покажат, че са ги изпълнили ", разяснява още Иванова. По думите на Гавазов всеки рекламен фестивал зависи от качеството на участниците, като при Effie това е даже още по-важно. " Агенциите от време на време подценяват писането на поръчки. За Effie то може да отнеме месец-два, а данните би трябвало да се събират още по-отрано. "
Устойчив триумф
Сред новите категории на Effie е и " Устойчив триумф ". За премията се състезават маркетингови връзки, които са имали резистентен триумф през повече от три поредни години. По думите на Таня Йорданова, управител на БАКА, " членове на журито и участници са очаквали с голям интерес въвеждането на тази категория ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР