Строената преди 100 години Централна баня в Банкя е реставрирана

...
Строената преди 100 години Централна баня в Банкя е реставрирана
Коментари Харесай

SPA амбициите на Банкя

Строената преди 100 години Централна баня в Банкя е реставрирана против 8 млн. лева Добавени са нови зони и зали. Сега се търси концесионер, който да я ръководи в идващите 20 години и да построи към нея вътрешен басейн за 4 млн. лева Ако това се случи до края на годината, банята би могла да отвори порти през пролетта. По-мащабната концепция е оформянето на балнеокомплекс към нея.
От хилядолетия тайната мощ на София са минералните ѝ извори. Сегашният ѝ заповедник - общината, обаче дълго време бягаше от този капацитет, въпреки и за него да са изписани книги, тактики, пожелателни стъпки и така нататък, чертаещи какви ли не фантазии. Но в този момент, за първи път от десетилетия, кметството може да се похвали с една сбъдната такава - Централната минерална баня в Банкя е първата реставрирана остаряла баня, която също така ще действа и като такава. Само че има изискване.

За да се случи това, банята ще бъде дадена на концесия. Процедурата ще бъде оповестена в средата на ноември и в случай че до края на годината бъде определен претендент, хората ще могат да употребяват новата баня още от пролетта. Очаква се към нея да бъде построен и под земята състезателен басейн, като е обезпечена и опция за връзка с планувания хотел в съседство. В непосредственост още към 60 декара са планувани за построяването на балнеохотели и цялостната визия на районния кмет на Банкя Рангел Марков е градът да бъде балнеоложки курорт, чийто главен знак да бъде историческата сграда.
За нас баня, за вас хотел
Възстановяването на банята се оказва много сложен и муден развой. Строената през 1907 година баня спря да работи при започване на новия век, когато попада в ръцете на страната и по-конкретно на Министерството на здравеопазването. Пари за ремонт от този момент все липсваха, а след десетилетен спор в последна сметка се трансферира на общината през 2010 година Тогава на кметството са трансферирани и рушащите се здания в " Горна баня " и " Овча купел ".
Фотограф: Цветелина Белутова
Следват опити банята да бъде предадена в частни ръце посредством концесия за ръководство и правото на градеж на хотел в прилежащ терен. Тази формула обаче катастрофира в две следващи процедури - през 2013 и 2015 година, на които не се явява нито един претендент. Развръзката идва, откакто София разделя дейностите по реституция и градеж на хотел. Така пенсионният фонд " Алианц България " взе участие, като дава на Столична община 7.8 млн. лева без Данък добавена стойност за ремонт, реституция и контрол за банята, а в подмяна на това получава терен 7.3 декара, на който да строи балнеоложки хотел.

" Алианц " заплатиха, а ние им учредихме право на градеж. И оттук нататък задължението по реставрацията, в това число и по концесионната процедура, е на общината ", споделя Марков.
Капитал - брой 43
Ремонтът на банята е изработен от консорциум " Банкя 2000 ", като главната компания в него е " Стреза ". Проектът е на арх. Чавдар Георгиев, като едно от условията на общината е в процеса да бъдат включени и опитни реставратори.

Според районния кмет концесията е единственият съответен ход, като това решение беше признато и от общинския съвет при започване на месеца.
Концесия, тъй като нямаме опит
" Постигнахме триумф с помощта на това, че с частен капитал успяхме да възстановим общински обект с социална функционалност. Това е един доста добър образец по какъв начин могат да се случват нещата и в бъдеще, по тази причина се спряхме на разновидността за концесия ", споделя Марков. Сега се търси сътрудник с опит, защото общината няма подобен в ръководството на сходни планове.

Срокът на концесията ще е 20 години (възможно най-дългият при постройка - монумент на културата). Инвестицията, която би трябвало да бъде направена за този период, е 4 млн. лева От тях 2 млн. лева са нужните средства за градежа на басейна и дооборудване на постройката. Изискване към концесионера е тези 2 млн. лева да са разполагаем финансов запас, с цел да може строителството на басейна да стартира незабавно. Предвижда се той да бъде издигнат в границите на две години, само че това няма да попречи банята да стартира да действа още идната пролет, в случай че до края на годината бъде определен реализатор.

Очаква се концесионната такса, която ще се заплаща на общината, да е % от приходите. Какъв да е този % ще бъде несъмнено по време на състезанието, само че минималното заложено годишно заплащане е 220 хиляди лв., като то ще се индексира съгласно инфлационния показател всяка година.

Този метод обаче се възприе най-остро от социалистите в локалния парламент, които са кардинално срещу концесиите. Според общинския консултант от Българска социалистическа партия Николай Велчев концесията на банята в Банкя е дълготраен ангажимент, който може да се окаже мъчно променим при избрани условия и който не дава явен отговор по какъв начин ще се подсигурява оптималната отбрана на ползите на Столичната община. " Горчивия образец го имаме с контракта за концесия на " Софийска вода ", даде образец социалистът.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Коронавирус 3 Вечерни вести 1 Свят 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Политика 2 Коронавирус 3 Компании
Идеята на Българска социалистическа партия е Столичната община да сътвори общинско сдружение, което да ръководи и стопанисва минералните извори и баните, които биха генерирали доходи, вместо да търси " положителния собственик ". Същите въпроси се повдигат и за бъдещето на Централната минерална баня в София (сега Регионален исторически музей) и тези в " Горна баня " и " Овча купел ".
Какво има вътре
Рангел Марков и някогашният зам.-кмет на Банкя Пламен Симеонов считат, че банята може да се трансформира в най-големия СПА комплекс в България. Така в действителност е било в предишното - в първите десетилетия на ХХ век постройката е описвана като най-модерната баня на Балканския полуостров, а през 1983 година е оповестена за " архитектурно-строителен неподвижен монумент на културата ".
Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР