Стойността на петрола вече не е единственият ключов фактор в

...
Стойността на петрола вече не е единственият ключов фактор в
Коментари Харесай

В ерата на скъпите горива

Стойността на петрола към този момент не е единственият основен фактор в цените на горивата, който ги държи високи. Европа ще става от ден на ден вносител на крайни артикули, в сравнение с суровина. В нефтената промишленост световно текат процеси на преструктуриране. И без енергийната рецесия цената на зеления преход щеше да се заплаща на бензиностанциите.
България и светът един път към този момент претърпяха цена на петрола от 140 $ за барел - през лятото на 2008 година Но никой не беше наливал литър гориво за 3.40 лева През последната година композиция от рецесии - неравномерно икономическо възобновяване от коронавирус с нарушени вериги на доставки и войната в Украйна, оскъпи петрола до най-високото му равнище от осем години. Скъпите горива се придвижват и усещат най-бързо в разноските на бизнеса и семействата, те са и в основата на рекордната инфлация от двете страни на Атлантика.

Все отново след рекордните 120 $ за барел през май цените на петрола леко се успокоиха - към този момент са малко под 100 $. Ниво, което се смята, че ще се резервира през тази и идната година. Спадът в цените на главната суровина обаче не се отразява непосредствено в крайната стойност на горивата, които остават покрай историческите си върхове. Което повдига и резонния въпрос за какво това е по този начин. Още повече и в България, която е страната с най-голямото повишаване на бензина и на трето място при дизела в Европейски Съюз.
Реклама
В новата действителност има няколко фактора, които държат крайните цени на петрола и горивата високи. Условно може да ги разделим на две групи. В първата са форсмажорните условия от войната в Украйна и идното ембарго на Европейски Съюз на вноса на съветски нефт по море, които се случват и на фона на структурни промени в петролната промишленост през последните няколко години. Във втората група са чисто пазарните - търсенето на крайни артикули е високо поради възобновяване на стопанските системи и пътуванията. Глобалната петролна смяна Да стартираме с първата група фактори. Петролният бранш се трансформира световно - в годините след Голямата криза, почнала с банкрута на Lehman Brothers през 2008 година, рафинериите понижиха вложенията в нови мощности по чисто пазарни (по-евтин нефт и горива), регулаторни и други аргументи. Заради прехода към по-зелена стопанска система да вземем за пример в Съединени американски щати се пренасочиха вложения в съоръжения за възобновими въглеродни биогорива - биодизел от скотски останки, царевица и така нататък В Европа затвориха няколко огромни рафинерии - в Италия и Франция, а нови не се строят, което също лимитира потенциалите.
Инвестициите в рафинерии са главно в Близкия изток и Югоизточна Азия. Автор: Капитал
По данни на Международната енергийна организация потенциалът на рафинериите се е свил с 900 хиляди барела дневно през 2021 година - първото понижение от 30 години насам. Така чисто пазарно е мъчно незабавно да се отговори на нарасналото търсене.

" Пазарът към този момент е и доста глобализиран по отношение на преди 20 - 30 години. Днес рафинериите продават там, където има по-високо търсене и надлежно цена, а освен там, където са позиционирани, което основава дефицити в други райони ", разяснява пред " Капитал " Андон Павлов, управител по разбор на обработката на нефт в консултантската компания Kpler във Виена.

Въпреки че рафиниращата промишленост в Европейски Съюз е относително огромна - с 93 уреди, броят им понижава от година на година. За последните 10 години (от 2011 до 2021 г.) близо 20 рафинерии в Европейски Съюз са прекратили работа, което довежда до над 14% редукция в потенциала на култивиране, или 2 млн. барела по-малко (до 13.3 млн. барела на ден съгласно данни на Concawe).
Реклама
В същото време потреблението на нефт в Европейски Съюз е намаляло с по-бавни темпове, с към 10% за интервала 2011 - 2021 година, до 10.4 млн. барела на ден, демонстрират данни на BP. Проблемът е, че другите рафинерии работят с разнообразни типове нефт. В Източна Европа рафинериите преработват най-вече съветски Urals недопечен нефт, специфичен относително лек вид петрол, с какъвто работи и единствената рафинерия в България.

Друг фактор, който покачва себестойността на горивата и най-много на дизела, са галактическите цени на природния газ - от него се извежда въглерод, който се употребява при производството на горива. Към всичко това би трябвало да прибавим и цените на въглеродните квоти, които промишленостите заплащат - котировките им остават високи поради енергийната и газова рецесия, която принуди някои страни да усилят производството на ток от въглища и по този начин да усилят търсенето на разрешителни за CO2 излъчвания.
Цените на природния газ са в небесата, а оттова мощно нарастна и водородът. А той е необходим за произвеждане на нискосерен дизел. Андон Павлов
управител по разбор на обработката на нефт в консултантската компания Kpler

" Краткосрочно обстановката е много динамична. Цените на природния газ са в небесата, а оттова мощно нарастна и водородът. А той е необходим за произвеждане на нискосерен дизел. Така че даже и да има по-висок импорт от Русия, европейското произвеждане ще намалее, защото, когато маржът е отрицателен, спираш да оперираш ", споделя още Андон Павлов.

Всички тези фактори са причина за висока себестойност на горивата, която очевидно ще задържа цените на дребно надалеч от познатите допреди година две равнища. Втората група фактори - чисто пазарните, дават спомагателен тласък за покачване на цените на крайните артикули. В момента в Европа търсенето на горива и най-много дизел е доста мощно. Същото е и с керосина, чието търсене внезапно се увеличи поради възобновяване на авиационния бранш. И тук идва идващият проблем - стоковите наличия с горива в приблизително огромните рафинерии са се намалили с 25% от януари 2021 година до началото на това лято. Което оказва още по-голям напън върху цените на дизела и керосина в идващите месеци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР