Средният ръст на приходите на земеделския топ 20 е малко

...
Средният ръст на приходите на земеделския топ 20 е малко
Коментари Харесай

"Гепардите" в земеделието: много зърно и по малко от всичко останало

Средният растеж на приходите на земеделския топ 20 е малко над 100%. Печалбите пък са нарастнали с над 300%, само че маржовете остават ниски. Отсега може да се предвижда, че зърненият бранш ще господства и през 2022 година
Зърно. Златната дума, която беляза както отминалата, по този начин и актуалната година. Войната в Украйна донесе доста световни и местни проблеми, само че невиждано високите цени на зърно и слънчоглед направиха интервала неповторимо мощен за фирмите от този бранш. Възходът обаче започва още в миналата година: първо, тъй като годишна продукция `21 в България бе рекордно добра, и второ, тъй като растежът на борсовите цени в действителност стартира още 2021 година, преди да счупи всички тавани напролет на 2022 година след съветската инвазия в Украйна.

Така без изненада класацията на най-бързо растящите дребни и междинни компании в бранша на селското стопанство през 2021 година се господства всеобщо от сдружения от зърнения и маслодайния бранш. Тази обстановка е радикално друга спрямо предишни години, когато резултатите бяха много по-разнородни. Този път обаче съвсем напълно отсъстват или са доста малко фирмите от бранша на плодовете и зеленчуците, на лозарството, пчеларството, на производството на семена и разсади. Няма ги и животновъдите, липсва напълно браншът на билките, сушените плодове и така нататък
Невероятна година за зърнения бранш
България от дълго време е чист експортьор на зърнени култури. Произведените количества всяка година са в пъти повече от личните потребности на страната, които не надвишават 1.7 млн. тона (консумация от хора, за фуражи и семена). Реколтата през 2021 година пшеница пък беше рекордна като рандеман - съвсем 7.2 млн. тона, и бе оповестена за най-хубавата от 2017 година насам. Това разшири още опциите за експорт, като експортът за сезон 2021/2022 (който завършва на 30 юни) е за близо 3.4 млн. т.
Реклама
През календарната 2021 година България публично е изнесла пшеница, царевица и слънчоглед за 4.1 милиарда лева при малко под 3 милиарда лева през миналата година. Сумата прави бранша измежду най-важните за външната търговия. В интернационалните ранглисти за 2021 година България е на 11-о място по износ на зърно в света и на 4-то в Европейски Съюз.

В добавка към страхотната годишна продукция пристигнаха и възходящите цени. За съпоставяне - от 2014 година насам междинните цени на хлебната пшеница на френската борса Matif да вземем за пример се движат сред 150 и 180 евро за звук, а случаите, в които са надхвърляли 200 евро, са единични и кратковременни. В началото на 2021 година обаче цените се откриха трайно над 200 евро за звук, в края на април същата година доближиха 250 евро/т, в края на август прескочиха 270 евро/т, а ноември и на над 300 евро/т - равнища, които се резервират и сега, въпреки и под върха от 440 евро след нахлуването на Русия в Украйна. Това бе страхотна финансова инжекция за бранша, без да се броят и директните дотации, които получават фирмите.

Обратно към монокултурите Така класацията на " гепардите " за 2021 година е мощно доминирана от бранша на зърното. Над 15 от 20 компании в топ 20 са от този отрасъл: половината от тях показват като съществена активност търговията със зърнени растения, другата половина са производители на зърно и/или преработватели. Единици измежду водещите компании са от други браншове - малко плодове и зеленчуци или комбинирано земеделие. Един е представителят на бранш птици.

Средният растеж на приходите на земеделския топ 20 е малко над 100%, а облагите са нарастнали с над 300%, само че маржовете им остават релативно ниски. Броят на заетите в тези 20 компании се е нараснал минимално с към 10%.
Реклама Челната десетка: доста зърно, малко зеленчуци
Лидерът в класацията е компания " Ариста - 2017 М " ООД. Публичната информация за нея е много нищожна. Компанията е записана през 2017 година в София с предмет на активност търговия на едро със зърно, семена, фуражи и занемарен тютюн, само че също и рекламна, консултантска активност, туризъм и така нататък Неин притежател съгласно регистрите е Валентин Иванов Колчев. Той е съучастник и в няколко други компании за недвижими парцели, фотоволтаици и други През друга земеделска компания - " Агрон ", той е съучастник и със притежателя на още една компания в топ 20 (на 14-а позиция) - компания " Агрофог " на Иван Георгиев Торньов от село Расово. През 2021 година " Ариста - 2017 М " регистрира над 245% растеж на приходите до 38.8 млн. лева, а облагата скача до 456 хиляди лева, което прави доста невисок чист марж - малко над 1%. Фирмата е удвоила чиновниците си - от 7 през 2020 на 12 в този момент.

Втора в класацията също с над 200% растеж на приходите до 11.2 млн. лева е В индустриалната база на компанията в Чирпан се създават високо- и нископротеинов слънчогледов шрот на прахуляк. Компанията също дистрибутира разнообразни типове фуражи и добавки, както и фуражна и хлебна пшеница, ечемик и соеви зърна. Собственик на " Тива Трейд " е старозагорската компания " Тивамекс и Ко " със притежател Тинко Василев. Създадената през 1998 година компания е холдинг, в чиято конструкция влизат компании от секторите строителство, инженерингова активност, туризъм, фуражи и добавки, мелничарство и други

Топ 3 се добавя от друга компания, която се занимава с произвеждане и търговия със зърнени храни - шуменската " Хикс Агро ". Тя регистрира 184% растеж на приходите до 78.8 млн. лева До 2018 година постъпленията на компанията са единствено от наеми и лихва на земеделска земя. От март 2019 година тя обаче стартира да търгува на едро със селскостопанска продукция и артикули за селскостопанско произвеждане, което е и повода за значителния растеж. Дружеството е благосъстоятелност на Христо Драганов Иванов, който е притежател и на компанията " Хикс нефт ", чиято активност е търговия на едро с горива, семена, торове, препарати за селскостопанско произвеждане и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР