Според епидемиолози от Световната здравна организация Китай е на път

...
Според епидемиолози от Световната здравна организация Китай е на път
Коментари Харесай

Китайските уроци от коронавируса

Според епидемиолози от Световната здравна организация Китай е на път да се оправи с епидемията от новия вирус. Заразата обаче към този момент потегли по света и след случаите в Италия идването й в България наподобява неизбежно. От реакцията на цялата страна сега зависи дали епидемията ще премине отсам като предизвикателство, рецесия или злополука. На фона на все по-голямата суматоха в България от настъпващия ковид тази седмица от Китай пристигнаха няколко обнадеждаващи вести. Екип на Световната здравна организация прекара последната седмица в най-засегнатата от новата болест страна и след завръщането си показа изненадващото наблюдаване, че епидемията там е на път да бъде овладяна. Според един от основните хора в задачата - епидемиологът доктор Брус Ейлуърд, разпространяването на вируса в другите провинции на Китай към този момент е лимитирано, a броят на инфекциите понижава. " Това се случва с помощта на невижданата ангажираност на Китай на всяко едно равнище ", сподели той и добави, че голямата интензивност на управляващите там е предотвратила заразяването на " стотици хиляди души ".

Оценката, че огнището на епидемията угасва, обаче идва на фона на притеснителното разпространяване на вируса по целия свят. Големият брой инфектирани на две места - в Италия и в Иран, значи, че заболяването ще болести още хора в Европа (включително в България) и в Близкия изток. От това каква ще е реакцията в другите страни зависи и какъв брой огромни ще бъдат вредите от ковид в тях.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Три вероятни направления на развиване

Пред българското (и всяко едно друго) държавно управление сега има избор епидемията от ковид да се развие в три направления: При доста добра организация заболяването може да бъде единствено съществено предизвикателство. Това се случва в извънредно ефикасни страни, като да вземем за пример Сингапур, където макар близостта с Китай броят на болесттите е доста невисок и не се усилва бързо. При не толкоз удобно развиване и слаба подготовка епидемията може доста елементарно да премине в сериозна рецесия. Това значи огромни региони или цели страни да бъдат съвсем изцяло блокирани от опитите за ограничение на заболяването. Третият вероятен сюжет е злополука от тип, който нито едно от сегашните генерации не е изпитвал. Тя би се случила, в случай че сериозни елементи от държавната инфраструктура рухнат под натиска на епидемията. При незадоволително добра подготовка - да вземем за пример при липса на задоволително защитни средства за медицинския личен състав, или при неуспех на опитите да се управлява растежът на болесттите, цялата здравна система може да рухне. Оттам могат да бъдат наранени други сериозни за действието на страната системи като енергетика или телекомуникации Последният сюжет наподобява по-малко евентуален (вижте на прилежащата страница по какъв начин се приготвя България), само че в случай че не се поставят извънредно съществени старания от на практика всеки детайл на държавното ръководство, той е изцяло действителен.

Случилото се в Китай през последните два месеца дава образци за всяка една от тези благоприятни условия. В сърцето на епидемията - град Ухан, малко след експлоадирането й тя се трансформира в злополука. Липсата на подготовка в другите лечебни заведения докара до заразяването на пациентите в тях и тъй като те са най-уязвими, смъртността там в началото беше доста по-висока, в сравнение с в другите китайски провинции. Неконтролираният растеж на инфектираните докара до всеобщ дефицит на кревати в лечебните заведения, като някои от тежките случаи - част от които кардинално биха имали късмет да оживеят, не получаваха медицински грижи. Изключително енергичната интервенция на китайската страна обаче докара до бързо преодоляване на обстановката. В околните провинции заболяването се трансформира в рецесия, а в по-далечните е единствено предизвикателство. В момента злополуката в Ухан е овладяна, броят на оздравелите е по-голям от инфектираните, а в останалите провинции новите случаи бързо понижават.

Прагматичните средства на китайските управляващи

" Вижте деликатно какво направиха в Китай - овладяха епидемията извънредно бързо, знаят какво вършат и са доста, доста положителни в него ", сподели тази седмица доктор Брус Ейлуърд от СЗО. Според него управляващите там са подходили свръхпрагматично, откакто са видели, че за ковид сега няма нито ваксина, нито потвърдено дейно лекарство. " Те взеха решение да употребяват ограничения от общественото опазване на здравето от началото на 20-и век, само че да ги постановат извънредно мощно, в това число с технологии от 21-и век ", споделя епидемиологът. Усилията са били в две направления: всеобщи карантини за ограничение на придвижването и срещите сред хората, тъй че да се спре разпространението; цялостно следене и изолираност на контактите на всеки един открит болен, тъй че да се прекъсне всеки вектор на епидемията. За последното са употребявани специфични екипи от по няколко души - медицински чиновници и служители на реда, които са установявали с кого се е виждал всеки болен през последните две седмици. За задачата с изключение на всичко друго са събирани допустимо най-вече данни от обществени мрежи и мобилни оператори, като за анализирането им са били употребявани изкуствен интелект и машинно самообразование. След определяне на контактите те са били поставяни под карантина.

Изолирането на цели градове и провинции като тази, в която е Ухан, стопира разпространяването в останалите елементи от Китай, а дребното изплъзнали се случаи се наблюдават незабавно и по този начин заболяването се лимитира.

Едновременно с това е въведена и сериозна смяна на здравната система. Отделени са цели лечебни заведения (и са издигнати нови) единствено за лекуване на заболели от ковид. За да се избегне заразяване на заболели на входа на здравната система, са направени обособени клиники, където се върви единствено с недоволства за температура и кашлица. Всяка една сходна клиника е оборудвана със скенер, тъй че да се види незабавно дали пациентът има характерните за зараза с ковид провали на белите дробове.

Въвежда се и всеобщо опция за съвещания с доктор по видеовръзка и сега към 60% от срещите с пациенти се случват по този метод. Това се оказва изключително потребно за случаи с контролни прегледи на хора с хронични болести, които в тази обстановка не е добре да излизат от къщите си.

" В оправянето с епидемията не е ангажирано единствено едно министерство, нито даже единствено държавното управление - всеки един държавен орган на всяко едно равнище работи с този приоритет ", споделя доктор Ейлуърд. Координацията сред другите ведомства се реализира от народен щаб и система от районни контролни центрове на разнообразни равнища - провинции, градове и прочие Те обменят в действително време данни и са в непрекъсната видеовръзка по пуснатата в края на предходната година 5G мрежа в Китай.

Време е за подготовка

Д-р Брус Ейлуорд демонстрира графика с данните за понижаване на инфектираните в Китай по време на конференция в Пекин

[Reuters] " Изводът от това е, че епидемията може да бъде следена. Всеобщото чувство е, че нищо не може да бъде направено, хората спорят дали е пандемия или не. Но вместо това би трябвало да се работи - да се види дали имате във всяка болница най-малко 100 кревати, на които може да изолирате пациенти, има ли крило на болничното заведение, което може да пандизите, с цел да не се заразяват останалите заболели, има ли налични да вземем за пример 30 апарата за изкуствена вентилация, тъй като би трябвало да поддържаш сериозните случаи живи за три до четири дни, до момента в който се възстановят. Има ли да вземем за пример 1000 души, които могат да се занимават единствено с това да откриват с кого е бил в контакт всеки болен и да слагат тези хора под карантина? " Това съгласно доктор Брус Ейлуърд са верните въпроси, които би трябвало да се слагат в сегашната обстановка.

В момента България към момента има - въпреки и малко, може би седмица-две време да се приготви по-добре. Изборът сред предизвикателство, рецесия или злополука се прави сега.

Възможните ограничения в западния свят

Когато държавните управления в западния свят вземат решение на какъв брой драконовски ограничения са подготвени в битката със болестта, те би трябвало да помислят и по какъв начин да опазят конституционните и цивилен права на хората. Още повече че в Съединени американски щати и Европа към този момент има терзания, че епидемията може да бъде употребена като мотив за лишаване на права. Това е едно от нещата, които епидемиологът от Harvard Марк Липсич и негови сътрудници означават в собствен диалог в Twitter за вероятните ограничения против ковид.

Наистина Европейски Съюз и Съединени американски щати не са Китай и не могат да си разрешат нито да експлоатират свободно мобилни и интернет данни на консуматори, нито пък извънредно рестриктивните (понякога брутални) физически ограничения, налагани на жителите от комунистическия режим - като да вземем за пример арест при излизане от къщи по време на карантина.

Свободното придвижване в Европейски Съюз е изключително сензитивна тематика. Здравните министри на Германия, Франция и Италия в сряда потвърдиха, че затваряне на граници не се планува макар разпространяването на болестта.

Все отново страните могат да си разрешат избрани строги ограничения, каквито към този момент приложи и Италия - карантина на няколко обитаеми места (общо 100 хиляди души), в които влизането и излизането е забранено; анулация на обществени събития и сбирки; затваряне на обществени места като музеи, църкви, учебни заведения и така нататък

Социалното уединяване съгласно Марк Липсич е дейно, както сочи китайският опит, и нужно, тъй като по всичко проличава, че при ковид болестта се предава и от хора без признаци, сходно на пандемичен грип.

Извън дейната подготовка на здравните системи съгласно епидемиолозите ето какви ограничения още могат да вземат държавните управления: Прецизна, бърза и добре обезпечена с хора работа по идентифициране на случаите и понижаване на предаването им - лекуване, изолираност, карантина; Масирани обществени просветителни акции за протокола за търсене на здравна помощ; Информационни акции и ограничения за ограничение на суматохата и поощряване на съдействието от страна на гражданите; Правителствата би трябвало да се приготвят за възможни нарушавания - интернационалните и вътрешни, на доставките на артикули и храни; Работодателите да помислят за варианти като работа от у дома, интернет диалози и конференции вместо срещи онлайн, ограничения за стерилизация в офисите; Обмисляне на цялостна тактика на ръководство на страната в изискванията на изключителна обстановка и при доста нарушение на вътрешната стопанска система. България ускорява малко подготовката

Премиерът Бойко Борисов сътвори спешен щаб за битка с ковид, който беше управляван от началника на Военномедицинска академия ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

След основаването на щаба до регионалните шефове и 28-те районни здравни инспекции (областните поделения на здравното министерство) са изпратени нови подробни инструкции по какъв начин да координират дейностите си с лечебните заведения на територията на региона, центровете за незабавна помощ, Гранична полиция, летищните и морските управляващи.

Освен на летищата денонощни медицински пунктове са открити на всички сухоземни граници, като на жителите от рисковите дестинации се мери температурата с безконтактни термометри.

Кризисният щаб е мобилизирал всички инфекциозни отделения в България да се приведат в цялостна подготвеност за диагностика и лекуване на възможни случаи на заразяване с ковид, като във всички градове се привикват регионалните медицински препоръки и те би трябвало да върнат информация към спешния щаб къде каква подготвеност има и от какво имат потребност.

На уеб страницата на здравното министерство са оповестени най-честите въпроси и отговори за ковид, препоръки към жители от Световната здравна организация по какъв начин да се предпазят, отговори на най-често срещаните въпроси за ковид, ежедневно се обновява информацията за случаите в Китай. Има и информация по какъв начин да се дезинфекцират стаи, офиси, превоз, учебни заведения и други здания, разнообразни от лечебните заведения. Телефонът за връзка с епидемиолог за въпроси и отговори за пътувания в страни с открит ковид, търговия с такива страни и други към този момент е денонощен.

Освен лабораторията в Националния център за заразни и паразитни заболявания до края на седмицата ще бъдат открити лаборатории в Стара Загора и Варна, в които лекарите ще изпращат проби за тестване на заболели. В момента България разполага с 3000 теста, поръчани са нови. Упътвания какво съставлява вирусът и по какъв начин да се работи с заболели има на уеб страницата на министерството от началото на месеца, а настрана от това лекари и фармацевти са получили самостоятелни инструкции.

През предходната седмица страната беше мобилизирала общо 320 кревати. След срещата при премиера е решено Клиниката по токсикология в " Пирогов " и Кожната клиника в " Александровска " също да бъдат затворени и трансформирани в клиники за лекуване на болести, породени от ковид. Във ВМА, която към този момент разполага с 60 кревати в инфекциозната клиника, е решено да бъде затворена Клиниката по психиатрия, което също ще обезпечи 40 кревати. Обсъжда се и вид военните лечебни заведения и санаториуми също да бъдат трансформирани в звена за лекуване. Мутафчийски моли частните лечебни заведения също да провеждат структури, които да лекуват заболели при зараза.

До момента са изследвани 43 евентуално инфектирани, само че няма позитивен резултат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР