Софиянци живеят предимно в блокове - старо строителство, а младите

...
Коментари Харесай

Не расте и вече старее

Софиянци живеят най-вече в блокове - остаряло строителство, а младите са съсредоточени в пет квартала. Прогнозата е, че към 2050 година популацията на София ще понижава и доста жилища ще останат празни, тъй като местата към града са по-привлекателни. Пътуванията с градски превоз понижават през годините макар стартирането на метрото, демонстрират разбори на общинското дружество "Софияплан ".
Човек на 41 години, който живее в соцпанелка и дава 40% от заплатата си за наем на жилището, най-често работи в администрацията, IT бранша или преработващата индустрия. Заплатата, която получава, е приблизително 1753 лева (към 2019 г.) и се е нараснала съвсем двойно спрямо 2013 година

Такъв е портретът на средностатистическия софиянец съгласно разбори на " Софияплан " към подготовката на проекта за интегрирано развиване на Столичната община - " Програма за София ", която ще насочва финансирането от Европейски Съюз за интервала 2021 - 2027 година Целта на програмата е да бъдат определени най-необходимите за града планове, които са реалистични и изпълними от позиция на бюджет, период на осъществяване и източници на финансиране. В идващите етапи следва да бъдат избрани зоните с най-големи потребности, както и плановете, които ще се осъществят в тях.
Автор: Капитал Източник: Софияплан Прогнозата на Национален статистически институт е, че през 2050 година популацията на София ще бъде съвсем същото като през 2020 година - 1.242 млн. души. Залезът на " софийската фантазия "
София постоянно е привличала младежите макар очевидните недъзи като трафика и мръсния въздух. Вече са се оформили и пет " юношески квартала " - " Витоша Водноелектрическа централа Симеоново ", " Младост " 1 и 3, " Манастирски ливади " и " Студентски град ". Минусът е, че в тях има доста деца, само че няма задоволително детски градини. Този проблем в композиция с презастрояване и неналичието на зелени кътчета обаче води до нова наклонност - все по-малко хора идват да живеят в града и по-скоро хвърлят замислен взор към покрайнините.
Автор: Капитал Източник: Софияплан
В изискванията на пандемия концепцията за къща със зелен двор покрай София стана изключително примамлива. И в случай че тази наклонност продължи, столицата има огромна възможност да се окаже с доста " празни " жилища - до момента в който популацията нараства с едвам 2.5% в интервала от 2010 до 2019 година, жилищната повърхност се е нараснала с 6%, а на фона на задълбочаващата се демографска рецесия Общият организационен проект на града даже планува жилища за още 1 млн. души. Прогнозата на Национален статистически институт е, че през 2050 година популацията на София ще бъде съвсем същото като през 2020 година - 1.242 млн. души. То ще нараства до 2028 година, когато се чака да доближи 1.250 млн. души, след което се чака трайна наклонност за намаляването му. В момента най-гъсто застроените места покрай града са с. Бистрица, с. Герман и кв. " Курило " в Нови Искър.
Автор: Капитал Източник: Софияплан Капитал - брой 24
Столицата е разграничена по два критерия - строителство и качество на живот. Макар и да разполага с идея за развиване на северните територии и ограничение на вложенията в южните, Общ устройствен план действително планува 85% от новото жилищно застрояване да бъде в южната половина на града, написа в разбора на " Софияплан ". От друга страна, огромно изследване на " Визия за София " от 2019 сподели, че в столицата са се оформили " зони на неравноправие ", т.е. места, където се живее доста по-добре от други.
Автор: Капитал Източник: Софияплан
Те съответстват с тези за строителството - в редица връзки жителите на западните и северните квартали на столицата се усещат по-необлагодетелствани. В същото време хората в централните градски елементи и квартали като " Лозенец ", " Дианабад ", " Яворов ", " Гео Милев " да вземем за пример дават висока оценка за задоволеност от живота. Те са високообразованите, заети в частния бранш, с положителни приходи. Доста по-умерени са жителите на " Овча купел ", " Славия " и " Факултета ", а най-скептични към качеството на живот в София са в " Красна поляна ", " Разсадника ", " Западен парк " и други
София на няколко скорости
С най-високи декларирани заплати са живеещите в южната част на центъра и южните квартали на София, а на срещуположния полюс са регионите в северната част на София и на общината, написа в икономическия разбор на " Софияплан ", направен взаимно с Института за пазарна стопанска система. Заплатите в Столичната община (виж графиката) отстъпват само на някои районни центрове с централизация на предприятия от енергетиката и добивната индустрия.
Автор: Капитал Източник: Софияплан
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР