Смарт уредите за отчитане на тока дават ред предимства -

...
Коментари Харесай

Кажи ми колко ток харчиш, за да ти кажа какъв си!

Смарт уредите за отчитане на тока дават ред преимущества - от изясненост при харчовете до присъединяване в пазара на ток. Енергодружествата всеобщо подменят електромерите, само че към този момент единствено с такива за отдалечено отчитане. Инвестицията в интелигентни устройства не е дребна, само че дълготрайно си заслужава.
Ако решим да перифразираме една от известните поговорки, тя би звучала по този начин: " Кажи ми какъв брой ток харчиш, с цел да ти кажа какъв си! " Битовите консуматори да вземем за пример използват най-вече електрическа енергия в избрани часове от деня - нормално заран, до момента в който хората излязат за работа, и вечер - когато се приберат и се заемат с нормалните си домашни действия.

Това обаче бързо може да се промени в изискванията на либерализирания пазар, който се чака да стане факт и в България до няколко години. А повода е, че по традиция токът на свободния пазар е най-евтин през нощта, както и в събота и в неделя. Което може да накара доста от потребителите да трансформират навиците си. За да може всичко това да се наблюдава, засече и проучва обаче, е значимо клиентите да разполагат с умни електромери, които да мерят потреблението почасово, да водят подробни статистики и да демонстрират по какъв начин вървят енергийните разноски на всеки от нас в действително време.

Засега трите енергийни дружества са се заели с всеобщо монтиране на нови уреди, само че единствено такива с отдалечен доклад, което също не е по никакъв начин малко (и изисква огромни инвестиции), защото може да спомогне за предотвратяването на опити за обири на електрическа енергия, а оттова и да усъвършенства качеството на услугата. Важно е и заради друга причина - самото отчитане може да става автоматизирано, даже в почивни или празнични дни, а системата подсигурява по-добра разкриваемост при опити за операции.

Така се покачва и събираемостта, а отчитането става на тъкмо избран интервал от време без закъснения - тематика, изключително сензитивна след митингите поради надписани сметки и безценен ток през 2013 година Бъдещето обаче принадлежи на уредите, които с изключение на отчитане от разстояние разрешават и смарт ръководство.
Кой харчи най-вече ток
Това значи най-малкото във всеки миг да е ясно кой апарат вкъщи (бяла или черна техника) тъкмо какъв брой харчи и по какъв метод това рефлектира върху месечната фактура, тъй че всеки консуматор самичък да може да управлява и поправя потреблението си. С други думи - да е ясно какви спестявания ще се осъществят, в случай че миялната, пералнята, сушилнята или бойлерът се пускат през нощта при по-ниските цени на тока или при уикенд цената (когато бъде въведена такава).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР