Темата накратко Сливанията и придобиванията се забавят след рекорда от ...

Темата накратко Сливанията и придобиванията се забавят след рекорда от

Сливанията и придобиванията се забавят след рекордната 2021 г.

Темата в резюме Сливанията и придобиванията се забавят след върха от 2021 година, а доста от офертите се анулират. Съществена част са мегасделките за над 10 милиарда $. Най-много пораства интензивността в софтуерната промишленост, а придобиванията от компании за частен капитал бележат взрив.
Глобалният размер на покупко-продажбите по сливания и придобивания е понижен със 17% на годишна база до 2.1 трлн. $, демонстрират данни, събрани от Bloomberg. Високата инфлация, покачването на лихвените проценти, войната в Украйна и разривите във веригите за доставки са главните фактори, които са охладили M&A пазара след рекордните му равнища през 2021 година

Мегасделките съставляват съществена част от сливанията и придобиванията през първата половина на годината. Двадесет и пет са покупко-продажбите за над 10 милиарда $, оповестени през първите шест месеца съгласно данни на Refinitiv, представени от Financial Times. Миналата година M&A интензивността доближи рекорден размер на фона на налично финансиране, високи оценки на акциите и отсрочени при започване на пандемията предложения.
Реклама
Сега банките отпускат по-малко заеми за огромни транзакции и лимитират финансирането за компании за частни финансови вложения, което подхрани миналогодишния взрив. Обемите са се намалили във всички райони - максимален е спадът в Латинска Америка и Карибите, а минимален - в Северна Америка.

Въпреки че M&A интензивността остава над междинните равнища за последните две десетилетия, тя нормално следва с известно закъснение трендовете на финансовите пазари. А главните финансови показатели напоследък светят в алено. Намалява интензивността и на фирмите със специфична цел за придобиване (SPAC). Цикълът на сливания и придобивания постоянно закъснява, споделя Оливър Лъткенс от консултантския отдел на BNP Paribas. Сделките нормално не престават, до момента в който няма същински поврат в стопанската система и към този момент е прекомерно късно.
Сделки под риск
Едни от най-големите покупко-продажби, които са в ход, са в риск да се провалят или да лишават повече време от предстоящото. Илън Мъск неведнъж заплашва да се откаже от, а Broadcom се приготвя за продължителни антитръстови следствия на. поради отрицание на регулаторите. Отменените покупко-продажби доближават рекордно равнище отпреди пандемията от над 286 милиарда $.
Реклама
Американските бизнеси се приготвят и за по-враждебно настроени регулатори. " Администрацията се зае да охлади пазара на сливания и придобивания и това оказва прочут резултат ", разяснява пред FT Ерик Сведенбург от адвокатската фирма Simpson Thacher & Bartlett. Корпоративните водачи в този момент повече ще дават приоритет на подсигуряването за черни дни пред неорганичния напредък, сподели още той. Но пазарът на покупко-продажби не е спрял, просто в този момент е по-умерен.
Технологичната промишленост още веднъж е водач по растеж на покупко-продажбите
Както и по време на пандемията, софтуерният бранш към момента е най-оживен откъм покупко-продажби. Освен придобиването на VMware, удивително е и. " Корпорациите към момента разполагат с рекордни равнища на парични средства, тъй че ще могат да работят при стратегически благоприятни условия и при по-атрактивни оценки ", разяснява Самийр Сингх от Citigroup.

В същото време компаниите за частни финансови вложения съумяват да вземат най-големия си дял от покупко-продажбите до момента. Според данните на Refinitiv те са 26% от общите M&A покупко-продажби тази година - най-високата стойност от 1980 година, когато стартират да се събират данните. Сред най-големите поглъщания в промишлеността са препоръчаните 54 милиарда евро за. Това е и най-голямата частна договорка за листната в Европа компания. В Съединени американски щати активисткият фонд Elliott Management е лидер по придобивания на обществени компании, измежду които за 16 милиарда $ и софтуерната компания Citrix за 16.5 милиарда $.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Пазари 3 Свят 1 Енергетика 2 Свят 3 Енергетика 1 Компании 2 Пловдив 3 Енергетика Реклама
Някои компании се насочват към различен вид трансформации. Автомобилната група Renault очерта проект за отделяне на обособени бизнеси за електрически транспортни средства и такива с ДВГ, производителят на медикаменти GSK напредва с отделянето на бизнеса си с фокус върху потребителското опазване на здравето, а хранителният колос.

Вероятно се приготвяме за по-активен пазар на сливания и придобивания, както и на обществени предлагания през 2023 година, като се има поради, че цикълът на повишение на лихвените проценти на Фед може да завърши след края на 2022 година и ще има повече изясненост за икономическите вероятности, счита Майкъл Сантини, изпълнителен ръководител на световното банкиране на UBS Group AG.
Свързани публикации Борсата FTX може да купи криптобанката BlockFi против едвам 1% от последната ѝ оценка 1 юли 2022, 13:41 Собственикът на BTV и Yettel напуща Китай 30 юни 2022, 11:29 Хранителният колос Kellogg разделя бизнеса си на три 22 юни 2022, 08:37 Производител на чипове заложи 60 милиарда $ на програмен продукт. Ще се изплати ли залогът 3 юни 2022, 06:52 Philip Morris купува шведска компания за никотинови пакетчета за 16 милиарда $ 12 май 2022, 08:15 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят

Източник: capital.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg