Скандал с подслушването на лидера на ПАСОК Никос Андрулакис разтърси

...
Скандал с подслушването на лидера на ПАСОК Никос Андрулакис разтърси
Коментари Харесай

Натискът върху Мицотакис се усилва заради скандал с подслушване

Скандал с подслушването на водача на ПАСОК Никос Андрулакис раздруса Гърция. Мицотакис твърди, че не е знаел нищо по въпроса, макар че неговото държавно управление сложи разузнаването под директния надзор на премиера. Важни въпроси остават неотговорени, което пречи на абсурда да отшуми.
" Не бях наясно с това и явно в никакъв случай нямаше да го разреша ". Това пояснение на Кириакос Мицотакис във връзка абсурда с подслушване, който раздруса Гърция, не намали напрежението в страната и натискът върху гръцкия министър председател продължава. Обещанието му, че ще реформира разследващите служби, с цел да се избегнат сходни случаи в бъдеще, също не създаде упования от държавното управление в Атина резултат, като опозицията съобщи, че това е единствено номер за печелене на време.

Реклама

Във вторник Европейската комисия прикани Гърция да проверява абсурда с подслушването, а нейният представител акцентира, че европейските водачи " би трябвало да надзирават и да управляват своите служби за сигурност, с цел да се подсигурява, че те изцяло съблюдават гражданските права ". И добави, че Брюксел чака " националните държавни управления да проверяват такива случаи, с цел да се възвърне публичното доверие ".

Това се случва, откакто Мицотакис упрекна своето разузнаване за подслушването на водача на социалистите (ПАСОК) Никос Андрулакис. Премиерът сподели, че не е знаел нищо по този въпрос, макар че тъкмо неговото държавно управление сложи службата под директния надзор на министър-председателя.
Две оставки не са задоволителни
Опозиционните партии не наподобяват задоволени от това пояснение, въпреки че в петък протичащото се в Гърция докара до две оставки - на шефа на разузнаването Панайотис Контолеон и на генералния секретар Григорис Димитриадис, който е и шеф на кабинета на премиера, както и негов племенник.
Реклама
В изключително изказване в понеделник Мицотакис, оглавяващ консервативната " Нова народна власт ", по едно и също време отбрани и подлага на критика службите с думите, че " всичко е било направено според закона, само че е било неверно ", което е довело до срив на публичното доверие в Националната организация за сигурност. Премиерът уточни, че телефонът на Андрулакис е бил подложен под " законно наблюдаване " в продължение на три месеца от септември 2021 година, когато той е взел участие в конкуренцията за водач на ПАСОК. Но не даде детайлности за какво политикът е взет на прицел или кой го е наредил. По мотив двете оставки Мицотакис разяснява, че Контолеон е бил " неотложно свален от поста " поради дейностите си в тази обстановката, а Димитриадис е поел " политическата отговорност ", като е слязъл от служба.
Мицотакис не даде детайлности за какво Андрулакис е взет на прицел или кой го е наредил.
" Изявлението на министър председател беше опит той да се дистанцира от абсурда. Мицотакис призна, че гръцките управляващи са подслушвали телефона на Андрулакис, само че напълно упрекна за това Националната организация за сигурност. Същевременно обаче прикани гърците да не разрешават случилото се да " омаловажи националния принос на службите ". Но значимите въпроси остават неотговорени ", обобщава разбор на Politico. Тоест за какво е бил подслушван Андрулакис; в случай че не е бил министър-председателят, тогава кой е дал нареждане; кой е наредил осъществяването на обособен опит за хакване на телефона на водача на ПАСОК със софтуера Predator?

Относно последния въпрос Мицотакис не загатна софтуера в речта си в понеделник и гръцките управляващи отхвърлят да го употребяват. Но съгласно отчет на Google`s Threat Analysis Group (TAG) е " евентуално подкрепяни от държавното управление играчи в Гърция " да го употребяват за хакване на телефони за разузнаване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР