Сделката ще подсили позициите на Purcari в региона и ще

...
Сделката ще подсили позициите на Purcari в региона и ще
Коментари Харесай

Първа сделка за българска изба с чужд купувач: Purcari купи Angel’s Estate

Сделката ще укрепи позициите на Purcari в района и ще обогати още експортното й портфолио. Планът за българската маза е да се усилят производството, рекламата и износа. " Ейнджълс естейт " е в топ 15 в България с доходи от над 5 млн. лева, купувачът е с 20 пъти по-голям оборот.
Българският винен бранш може да се опише с една дума - локален. След приватизацията на старите винзаводи в първите години на новото хилядолетие бяха построени над 200 нови мазета от български бизнесмени и едвам няколко от тях бяха по-големи непознати вложения - като тази на Едоардо Миролио, " Катаржина " и " Беса вали ".

Сега локалната доминация се трансформира с първата за родния винен пазар въобще класическа договорка, в която огромна непозната винена група придобива българска маза. Става дума за един от едрите винопроизводители в района на Централна и Източна Европа - Purcari Wineries, която има няколко мазета в Молдова и Румъния и е листната на борсата в Букурещ.

Тази седмица молдовско-румънската група купи мажоритарен дял от 76% в Angel`s Estate, в която акционери са старозагорската фамилия Ангелови, позната главно като притежател на производителя на пилета " Градус ". Основателите ще запазят и миноритарен дял във винарната. Цена не се показва, само че евентуално от порядъка на няколко милиона евро.
Реклама
Със договорката молдовската компания желае да укрепи лидерските си позициите в района и да обогати още експортното си портфолио. За Angel`s Estate пък, която е в топ 15 на българските мазета по доходи, това е късмет за в допълнение разгръщане на вътрешния пазар, само че влизането в групата ще й отвори достъп и до огромни непознати пазари.
Сделка по концепция на купувача
Документите по договорката бяха подписани в понеделник (10 октомври). Досегашният притежател към този момент ще резервира 24% от акциите си, въпреки че договорът разрешава на Purcari да изкупи и тях след 5 до 10 години. " Ние сме вложили доста старания, страсти и средства - към 30 млн. лева, за тези над 15 години и желаеме да продължим да работим за развиването на избата ", сподели каза пред " Капитал " изпълнителният шеф на Angel`s Estate Ангел Ангелов.

Проектът започва идейно към 2006 г, първите лозя са засети в идващите две години, а модерната винарна покрай Стара Загора е приключена през 2010 година Тогава е записано и сдружението - " Ейнджълс естейт ". В последните няколко години приходите му надвишават 5 млн. лева годишно (виж таблицата по-долу), само че до момента компанията не е излизала на облага съгласно докладите й. За 2021 година загубата е 680 хиляди лева

По думите на Ангел Ангелов обаче това не е проблем, защото сходна инвестиция по принцип е дълготрайна и постепенно възвръщаща се и купувачът е наясно с това. " През годините търсихме предпочитано да реализираме стратегическите си цели, а привличането на сходен вложител приказва, че сме съумели. Печалбата ще пристигна с времето, а и с поддръжката на Purcari, още повече че със договорката ще се реализира и спестовност от мащаба и ще се усъвършенстват някои разноски - да вземем за пример за опаковки и материали ", споделя той.
Имението " Шато Пуркари " в Молдова Реклама
Според изпълнителния шеф на Angel`s Estate молдовците са били самодейната страна и инициирали диалози преди към година, търсейки благоприятни условия за инвестиция в премиум производител от района. По думите му Purcari са били привлечени от положителната индустриална база, лозята и екипа, както и положителната известност на българската маза. " Ние пък харесахме това, че с тях имаме обща философия за основаване на качествени виновност в междинния и високия сегмент ", споделя Ангелов. И прибавя, че са щастливи, че са съумели да привлекат вложител от подобен сан за пръв път на българския винен пазар - обществена компания с огромни обичаи в бранша и с голям брой награди.

Дни преди договорката заемите на семейството за основаване на избата са обърнати в капитал, което взема решение въпроса с насъбраните загуби и негативния капитал през последните години. Все още в Търговския указател няма подадени документи за вписването на новия акционер и негови мениджъри.
Кой купува Виктор Бостан, изп. шеф на Purcari Purcari пък е един от най-старите и влиятелни винопроизводители на Молдова. Шатото се намира сред р. Днестър и Черно море, където изискванията за винопроизводство са сходни на тези в Бордо. През 1827 година съветският император Николай I го прогласява за първата профилирана маза в Бесарабия и от този момент избата се радва на награди и внимание - до разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. През 2002 година тя е купена от молдовския винен експерт и бизнесмен Виктор Бостан, като компанията му след това придобива и други мазета и се трансформира в група, която ръководи над 14 хиляди декара лозя и има шест индустриални обекта в Румъния и Молдова с общо годишно произвеждане от над 20 млн. бутилки и необятно портфолио от марки и стилове виновност във всички ценови сегменти. От 2018 г тя е листвана на фондовата борса в Букурещ - първото IPO на компания с корени в Молдова. Дялове в нея имат фондът Horizon Capital (още от 2010 г.), канадската капиталова компания Fiera Capital, американската Franklin Templeton и други Заедно - по-големи с реклама, туризъм и експорт
С шест мазета в Молдова и Румъния Purcari е измежду водачите на пазара в ЦИЕ. Тя държи 30% дял от пазара на премиум виновност в Румъния и е най-големият експортьор на вино от Молдова, доставяйки в над 40 пазара в Европа (особено за Полша, Чехия, Словения), Азия и Америка. През първата половина на 2022 година приходите й порастват с 16% на годишна база до 25 млн. евро, или на година оборотът е към 100 млн. лева Нетната облага за интервала е повишена с 2% на годишна база до към 4.2 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР