Саудитска Арабия има желание и да подкрепи цените, и да

...
Саудитска Арабия има желание и да подкрепи цените, и да
Коментари Харесай

ОПЕК+ планира голямо свиване на добива, за да подкрепи цените

Саудитска Арабия има предпочитание и да поддържа цените, и да резервира прочут индустриален потенциал в запас Рияд се притеснява, че съветското произвеждане може да падне внезапно, когато западните наказания против износа на нефт влязат в действие Съединени американски щати се стремят да понижат приходите от нефт на Русия и по този метод да лишат Москва от финансиране за нашествието й в Украйна
Петролният алианс ОПЕК+, воден от Саудитска Арабия и Русия, възнамерява доста понижаване на производството, с цел да поддържа падащите цени. Това настояват източници на Financial Times, близки до полемиките, до момента в който групата се готви да организира първата си среща онлайн за първи път от март 2020 година

Очаква се петролната група да разиска редуциране на производството, което може да доближи повече от 1 млн. барела дневно на срещата в сряда. Това би било най-голямото стесняване от началото на пандемията и се равнява на повече от 1% от международните доставки. Ходът заплашва да увеличи цените на петрола във време, когато огромна част от света се бори за понижаване на разноските за сила и може да сътвори евентуален раздор със Съединени американски щати, където президентът Джо Байдън се пробва да понижи цените на горивата за водачите преди решаващите междинни избори идващия месец.
Реклама Действията на Саудитска Арабия и Русия
Двама души, осведомени с позицията на Саудитска Арабия, споделят пред изданието, че кралството има предпочитание да понижи производството, както с цел да поддържа цените, по този начин и с цел да може да резервира прочут индустриален потенциал в запас. Рияд се притеснява, че съветското произвеждане може да падне внезапно по-късно тази година, когато западните наказания против износа на нефт влязат в действие.

Има информации, че Русия също ще поддържа тезата за редуциране, защото приходите й от нефт спадат през последните месеци - тя е принудена да продава суровината с огромна отстъпка след началото на нашествието й в Украйна. Поскъпването на рублата също понижава сумата в национална валута за Москва.

Цените на петрола вид брент се покачиха с 3% до 87.67 $ за барел след новината, че групата производители обмисля понижаване на доставките. Те обаче остават надалеч под равнището от 130 $, достигнато при започване на войната.

ОПЕК+ разгласи този уикенд, че ще реалокира месечната си среща, която организира от началото на пандемията, от онлайн онлайн във Виена, добавяйки чувството, че следва значимо решение. Източници, близки до договарянията, настояват, че съкращенията могат да са от 500 хиляди до 1 млн. барела дневно за групата като цяло, само че Саудитска Арабия може да направи в допълнение едностранно редуциране на производството.
Реклама
Амрита Сен от Energy Aspects изяснява пред английското издание, че групата е изключително обезпокоена от риска от световно закъснение на стопанската система и резултата върху растежа на потреблението в нововъзникващите пазари, тъй че " обмисля огромни съкращения, с цел да предотврати всяка допустима реакция на търсенето ". След като понижи производството през април 2020 година, защото търсенето на нефт се срина по време на пандемията, ОПЕК+ прекара по-голямата част от последните две години в устойчиво увеличение на производството.

Американският президент Джо Байдън направи спорно посещаване в Саудитска Арабия през юли, като разиска с назначения към този момент за министър председател престолонаследник принц Мохамед бин Салман производството на нефт и други проблеми. Преди това Байдън беше подлагал на критика принц Мохамед бин Салман за хипотетичните му връзки с убийството на журналиста Джамал Хашоги. Но след натиска на Съединени американски щати за ускорение увеличението на производството през лятото, предишния месец Саудитска Арабия алармира за смяна на курса, което накара ОПЕК+ да понижи леко добивите поради спада на цените.
Критики от Съединени американски щати
Възможността за по-големи съкращения към този момент провокира рецензии от ръководещите демократи в Съединени американски щати. Ро Хана, ръководител на подкомисията по околната среда в Камарата на представителите, написа в Twitter, че Съединени американски щати би трябвало " да дадат да се разбере на саудитците, че ще прекъснем доставките им на авиационни елементи..., в случай че понижат добива на нефт, с цел да укрепят Путин ".

Петролният съюз на Саудитска Арабия с Русия, който вкара Москва в разширената група на ОПЕК през 2016 година, от време на време опонира на дълготрайните й връзки със Съединени американски щати, само че Рияд желаеше да има по-независима роля. Саудитска Арабия и Русия са вторият и третият по величина производители на нефт в света след Съединени американски щати, само че са доста по-силно подвластни от енергийните доходи за държавни разноски, в сравнение с най-голямата стопанска система в света.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР