Само четири дни след като бе освободен като зам.-министър Захари

...
Само четири дни след като бе освободен като зам.-министър Захари
Коментари Харесай

Съмненията за корупция са без значение: "Назначил съм го и толкоз"

Само четири дни откакто бе освободен като зам.-министър Захари Христов е назначен за шеф на държавното сдружението Проблемът е, че към името му има подозрения за корупция, за която алармираха строителни компании Сегашния длъжностен министър на районното развиване Иван Шишков не вижда проблем в назначението
Назначеният на два пъти за зам.-министър на районното развиване по време на разнообразни служебни държавни управления и толкоз пъти освобождаван от поста поради подозрения за корупция - Захари Христов, въпреки всичко е оставен на работа във ведомството. И то не къде да е, а в борда на шефовете на едно от основните държавни сдружения на Министерство на регионалното развитие - " Автомагистрали ", което разпределя милиарди за строителството на пътища.

За новия пост на Христов удостовери министърът на районното развиване Иван Шишков по време на брифинг в министерството в понеделник. " Захари Христов самичък напусна като заместник-министър. Беше подготвен да работи в борда на " Автомагистрали " и съм го назначил в борда на " Автомагидтрали " и толкова ", сподели Шишков в отговор на журналистически въпрос за новия пост на някогашния си заместител.
От зам.-министър до борда на " Автомагистрали "
Според Търговския указател Христов е вписан като член на съвета на шефовете на " Автомагистрали " още на 13 декември, само че предлагането за промени е импортирано от Шишков и утвърдено от борда на държавната компания на 6 декември - единствено четири дни откакто той беше освободен като зам.-министър на районното развиване със заповед на служебния министър председател Гълъб Донев.
Реклама
В изпратеното тогава до медиите известие за отстраняването му претекстове не бяха посочени. Казваше се единствено, че това е станало по " негово персонално предпочитание ". По сходен метод тихомълком и без ясни претекстове Христов напусна същия пост и по време на първото служебно държавно управление на Стефан Янев през 2021 година, когато районен министър беше Виолета Комитова, в този момент народен представител от партия " Български напредък ".
Като заместител на районния министър Иван Шишков Захари Христов го придружаваше при инспекциите на строителството на автомагистрала " Хемус "
Оставката на Христов през декември обаче се свързва с изказванията на някогашния му сътрудник от служебния кабинет на Янев - Тодор Стоянов, който освети аргументите за отстраняването му първия път. След повторното му назначение на поста той описа пред разнообразни медии, че в качеството си на зам.-министър Христов е желал комисионна от 10% от строителна компания в подмяна на споразумяване на заплащането за свършената от нея работа по ремонт на път в Кърджалийско. За непозволените дейности на Христов по думите му алармирали представители на компанията, които разговаряли с тогавашния министър Комитова и със Стоянов. Със случая бил осведомен и тогавашният основен секретар на президента Димитър Стоянов, който в този момент е министър на защитата, а представителите на строителното сдружение се срещнали и с Румен Радев. Малко по-късно Захари Христов напусна зам.-министерския пост в държавното управление на Янев.

Според обява на " Mediapool " против Христов има сигнал в прокуратурата, а някогашният длъжностен министър на районното развиване Виолета Комитова е викана да дава показания по случая.
" Малкия тил " на Христов
Дори го назова " дребния тил " на Христов.
Реклама
" Помолих президента малко да отдръпне Копринков от опитите му да кадрува и да разнася едни CV-та и това заричане беше изпълнено, само че единствено за към месец и половина, когато той още веднъж пристигна в министерството с директория с назначения ", съобщи Стоянов през октомври предходната година пред телевизия " Евроком ". По думите му конфликтът с президентския секретар станал причина да бъде освободен от зам.-министерския пост. Стоянов твърди и, че Христов е стартиран в изпълнителната власт от пловдивския предприемач Георги Гергов, с който са от едно село - Ягодово. Христов е някогашен водач на младежката организация на Българска социалистическа партия в община Родопи от времето, когато регионален партиен водач беше Гергов, който оглавяваше и структурата на социалистите в град Пловдив. Бил е и претендент за народен представител с листата на Българска социалистическа партия. Според биографията му, публикувана от държавната осведомителна работа при назначението му за зам.-министър, Христов е бил основен помощник по европейски планове в дирекция Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура " в АПИ.

Допреди да бъде назначен за зам.-министър на районното развиване е бил притежател на записаната в с. Ягодово строителна компания " България строй груп ".
В борда на шефовете на " Автомагистрали " Христов е назначен на мястото на Николай Едрев, който влезе в ръководството на държавното строително сдружение през август предходната година, когато Шишков стана районен министър в държавното управление на Гълъб Донев. Тогава Едрев смени тримата представители на ведомството в директорския ръб на " Автомагистрали ", назначени от предшественика му Гроздан Караджов. Назначенията и на тримата бяха краткотрайни до провеждането на конкурс. Такова е и в този момент с това на Захари Христов.,
По неофициална информация Едрев е напуснал управителния орган на " Автомагистрали ", с цел да оглави нов отдел, който ще се занимава с разглеждането на сигнали за нередности в строителното сдружение, чието основаване следва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР