Ремонтът на тунел "Витиня" наближава своят край след пет години

...
Ремонтът на тунел "Витиня" наближава своят край след пет години
Коментари Харесай

Тунел със смъртоносен дефект

Ремонтът на тунел "Витиня " наближава своят край след пет години тапи. Той е бил рисков и пред сриване години наред и единствено шанс е оказал помощ да не се случи покруса. Европейската комисия може да заведе дело против България поради рисковите ни тунели.
" Този тунел да не би инцидентно да е в употреба?! " Това е попитал разтревожено немски професор, когато вижда какво е положението на тунел " Витиня ". За случката споделя проф. Николай Жечев, който е основен архитект на продължаващия към този момент пет години ремонт на оборудването на автомагистрала " Хемус ". ()

Въпросът какво се случва с " Витиня " дълго време беше обгърнат в мъгла - сякаш нещо се ремонтира, само че не е ясно какво, против какви пари и докога. А повода за всичко това се оказва много стряскаща - тунелът е бил на крачка от сриване. В тръбите от десетилетия е нямало армировка и хидроизолация, а в кухините е имало скрити варели и чували Казано напряко - построен е безобразно и рисково. За това обаче се е схванало в процеса на самата работа, заради което се е наложило напълно да бъде изменен планът и методът за реорганизация на оборудването. Резултати от обследването на " Витиня " са изпратени в Германия за консултация, откъдето идва и репликата на немският професор.

Добрата вест е, че ремонтът на " Витиня " ще завърши този месец. Официално за него са изхарчени 50 млн. лева, като с изключение на цялостна реорганизация са построени спешни галерии и интелигентна система. Остава обаче терзанието, че освен този тунел е рисков., а на доста други места са забележими течове, оголена арматура и така нататък Почти на всички места липсват спешна сигнализация, съоръжения за отклоняване на изгорели газове, противопожарни системи, спешни изходи и други Европейската комисия (ЕК) публично подлага на критика България, че сигурността в тунелите й не е на положително равнище.
Кухата заплаха
" Витиня " към този момент е най-дългият пътен тунел у нас - 1195 м, като в строителството му взе участие " Минстрой ". Двете тръби са пуснати за придвижване през 1984 година с нарушена още тогава от множеството течове тунелна обшивка. В интервала 1989 - 1991 година хидроизолацията се поправя, само че очевидно незадоволително.
Капитал - брой 10
Едва през юни 2016 година, или 25 години по-късно, стартира планов ремонт на едната тръба - тази в посока Варна. За него публично дава отговор " Автомагистрали ", защото държавната компания има контракти с Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) за поддържането на съвсем всички автомагистрали у нас. За уреди на " Хемус " обаче тя разчита на подизпълнител в лицето на " Главболгарстрой ".

При ремонта на първата тръба излиза наяве, че главен проблем е хидроизолацията или по-скоро неналичието й. " Водата, както токът, е много интелигентна и си намира пътя, по тази причина без хидроизолация не може да се мине ", споделя проф. Жечев. Ремонтът завършва през 2017 година и строителите се трансферират в другата тръба - в посока София. По проект би трябвало да се изпълнят относително леки задания - да вземем за пример да се сменят лампите и да се възобнови маркировката. Тунелът обаче крие злокобна загадка.

Стига се до георадарно проучване през 2019 година и резултатът от него е стряскащ. Установяват се кухини както сред първичната и вторичната облицовки, по този начин и сред първичната обшивка и скалния масив, както и изчезнала армировка. Източници описват, че в тръбите е имало варели и чували бетон, като няма информация кой и по кое време ги е поставял - евентуално са там още от 80-те.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР