Рекламния кампании са по инициатива на Министерството на здравеопазването и

...
Коментари Харесай

Пусни една реклама на ваксините

Рекламния акции са по самодейност на Министерството на здравеопазването и Европейска комисия, покриват целия медиен микс и таргетират най-общо хора с съмнения за имунизациите. Клиповете са положително, само че закъсняло начало, а неналичието на изобретателен сюжет и сегментирани послания ще сложи под въпрос успеваемостта им.
Повече от година след началото на пандемията дълго чаканото решение за връщане към нормалността - имунизациите, към този момент е тук и е налично за всички, които желаят., а българите остават най-големите ваксинни скептици в Европейски Съюз, като едвам eдна трета от популацията по-скоро би се имунизирало - двойно по-нисък дял от междинния в Европейски Съюз. Всичко това крие редица риск епидемията да остане дейна още дълго в страната със съответните здравни, стопански и политически последици.

До огромна степен отговорността е на страната, която имаше премного време да показва информационни умения и да убеди обществото в изгодата от имунизациите. Вместо това обаче месеци наред цареше или цялостно мъртвило, или бяха подавани комплицирани осведомителни сигнали, което ускори скептичните настройки.

В началото на май в националния ефир най-сетне се появиха две рекламни акции за разпространение на имунизациите. Едната е на Европейската комисия, а другата на здравното министерство. И двете най-общо показват нормализирането на живота при реализиране на групов имунитет.
Рекламният клип на здравото министерството се излъчва гратис в радио и малките екрани.
Добрата вест е, че връзка най-сетне има и тя покрива всички медийни канали. Лошата - акцията не дава ясни отговори на най-често задаваните въпроси за имунизациите и страховете, не таргетира посланията към другите групи, които имат и разнообразни претекстове за съмнение към имунизациите, не се отличава и със запаметяващ се криейтив. Всичко това са неща, на които други страни от дълго време обърнаха внимание в връзката си и от които българските управляващи можеха да вземат образец.
Капитал - брой 22 Министерството популяризира
Според източници на " Капитал " подготовката за рекламна акция стартира още през декември, когато бяха импортирани и първите ваксини в страната. Тогава и някогашният здравен министър проф. Костадин Ангелов разгласи, че е нужна акция и министерството ще стартира подготовка. Впоследствие обаче процедурата се забави, което съответства и с дезорганизацията по достъпа до ваксини и предпочитаните групи.

Сега имунизациите са в обилие, зелените коридори са необятно отворени и има избор, само че искащите напълно не са доста. На този декор от Министерството на здравеопазването вземат решение да стартират рекламна акция, която е повече от нужна, само че и доста закъсняла.

Клипът стартира да се популяризира на 10 май и има две версии - дълга от 45 секунди и къса от 21 секунди. Сюжетът стъпва на концепцията, че срещите онлайн с близки и другари, пътуванията и заниманията на открито ще бъдат още веднъж вероятни, когато се имунизираме. Информационният фокус на рекламата е в края на клипа, където е показана платформата за записване за ваксина. " Целева група е немалкият % на колебаещи се дали да се имунизират жители ", разясняват пред " Капитал " от здравното министерство. Клипът се излъчва гратис в каналите на трите най-големи медийни групи - държавната Българска национална телевизия и частните " бТВ медиа груп " и " Нова брудкастинг груп ", както и в БНР. От министерството не разясняват кой е изработил акцията и какъв е бюджетът ѝ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР