Регистриране на етажната собственост дава огромни предимства и пести главоболия.

...
Коментари Харесай

Съседи, сдружавайте се!

Регистриране на етажната благосъстоятелност дава големи преимущества и пести главоболия. То подсигурява по-лесното събиране на сметките и дава достъп до европейските фондове. Процедурата наподобява усложнена и цялостна с формалности, само че не е невероятно да бъде изпълнена.
За множеството хора събранията на входа са следващото главоболие, обвързвано със загуба на време или със среща с някой досадeн комшия. Тези сбирки обаче не са краят на света, а началото на куп благоприятни условия за един по-добър взаимен живот с хората към нас. Преди всичко тъй като събранията дават опция за решаването на редица въпроси от общ интерес, стига, несъмнено, съкооператорите да приказват като един. А един от разновидностите за това е те да се записват по Закона за етажната благосъстоятелност.

Така по законов път те ще могат да вземат решение куп проблеми - с хората, които не желаят да си заплащат, както и с тези, които основават паники, ще могат да вземат решения за присъединение на постройката към топлопреносната и газоснабдителната мрежа или надлежно - към изключване от нея, ще могат да наемат домоуправител или компания за поддръжка на общите елементи и куп други.

За едно от най-големите преимущества на етажната благосъстоятелност обаче се смята това, че хората в етажна благосъстоятелност могат да вземат участие за асимилиране на европейски средства за ремонт на постройката, в която живеят. Това е изключително примамливо за тези, които живеят в по-стари кооперации, защото в последния вид на така наречен План за възобновяване (по който България има разполагаем 12 милиарда лева.) за саниране бяха планувани към 2 милиарда лева

Всичко това звучи добре на думи, само че от време на време е мъчно за осъществяване, защото връзките и ползите са строго самостоятелни. Например, в случай че имате опак комшия, мъчно ще се разберете с него даже и да живеете в блок с 8 жилището. Обратното - в случай че хората, с които живеете, са сговорчиви и мислят в вероятност, няма да има проблем да намерите общ език, даже и да населявате 14-етажен блок. И въпреки всичко, въпреки законовият ред за вписване на етажна благосъстоятелност да е малко комплициран и комплициран, не е невероятно да бъде проследен и спазен.
Заповядайте на среща със съседите
Преди да се записва етажната благосъстоятелност, би трябвало да се извървят няколко процедурни стъпки - първо да се свика заседание, да се вземе решение и то да се опише в протокол. На пръв взор наподобява като всяка една друга колекция на съкооператорите, само че с цел да е законно решението и то да послужи за пред общината (където се прави самата регистрация), е нужно да се спазят няколко условия.
Капитал - брой 17
Първо се прави покана за общо заседание, която да бъде сложена на видно място - най-често на входната врата, на таблото (ако има такова) и/или в асансьора, ако някой е пропуснал да види останалите две обявления. Тъй като входът към момента няма определен шеф, поканата за заседание се подписва от един от притежателите на жилища или от такива, които имат 20% от идеалните елементи, като за слагането на поканата се сформира протокол, който се разписва от тези, които са я сложили. Това е значимо, защото може да послужи, в случай че някой реши да оспорва, че въобще е имало такава покана.

Тя би трябвало да съдържа дневния ред на общото заседание, защото всяко решение отвън него може да се нападна в съда. На това заседание би трябвало да се одобри устав на етажната благосъстоятелност, да се избере шеф или директорски съвет, да се избере инспектор (или надзорен съвет), както и други по прозаични неща - като какви да бъдат месечните вноски, както и сумите, които се събират в така наречен фонд " Ремонт ".

Добре е и да се одобри решение за разкриване на банкови сметки (някои банки разрешават сметката да бъде открита на името на етажната благосъстоятелност, а освен на името на управителя). Това е значимо, защото може да спести съществени главоболия, изключително на по-заетите съседи, които избират онлайн разплащанията пред остарелия касиерски бележник с пожълтели страници и разписки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР