Редом с филиалите на чужди компании голям интерес към конкурса

...
Редом с филиалите на чужди компании голям интерес към конкурса
Коментари Харесай

Близо 70 компании участват в първия за България конкурс ESG Awards

Редом с филиалите на непознати компании огромен интерес към състезанието имат и български организации. Мнозинството от участниците към този момент употребява и възобновима сила, а няколко компании са минали напълно на ВЕИ. Едно от провокациите е наемането на чиновници с ESG профил.
Първият ESG (екологично, обществено и корпоративно управление) конкурс в България - ESG Awards, проведен от консултантската компания PwC, е публично към края си, а премиите за спечелилите ще бъдат връчени на особено събитие на 22 ноември. В съревнованието са взели участие близо 70 компании, като 12 от тях са се присъединили допълнително от една категория. Интересен факт е, че 36 от участниците са филиали на непознати компании, а 24 са български сдружения. В състезанието взимат присъединяване и няколко локални стартъпи.

" Това е първото издание на състезанието в България и сме повече от щастливи да забележим, че толкоз доста организации у нас слагат акцент върху ESG освен на думи, а и като бизнес цели, тактика и реализация, които към този момент носят забележими резултати " съобщи, по време на който е и медиен сътрудник на състезанието. " Въпреки по-малкия пазар в България бихме могли да кажем, че присъединяване и ползата са сходни с тези в Полша, където PwC неотдавна организира подобен конкурс ", добави тя.

ESG практиките ще добиват все по-мащабно въздействие в Европейския съюз в идващите няколко месеца, защото до края на годината Това ще е една главните законодателни начинания, посредством която приблизително огромният и едрият бизнес в Европа ще бъдат следени да съблюдават устойчивите цели на съюза.
Реклама
При все че ESG тематиката навлиза по-бавно в България по отношение на другите страни в Европейски Съюз, самодейността на " PwC България " демонстрира, че
Кои браншове са най-активни
Участниците в състезанието са представители на 22 разнообразни стопански бранша., следван от индустриалното произвеждане и автомобилостроенето, стана ясно от думите на Албена Маркова. Добре показани са и секторите технологии, телекомуникации и медии, както и финансови услуги.

" По-голямата част от показаните ESG тактики - към 60%, са в развой на реализация, друга част са към този момент осъществени и единствено за дребна част от подадените 31 кандидатури в тази категория реализацията следва. Всички тактики също по този начин включват съответни действия за запазване на околната среда, обществени действия и действия за възстановяване на ръководството ", споделя тя наблюденията си като жури в състезанието.

По думите й положително е, че локалните представители на интернационалните компании приспособяват ESG тактиките си по отношение на локалните потребности и специфики. Малко над 60% от участниците пък имат заложени и основни индикатори за осъществяването на тактиките, които са обвързани и с бонуси за управническия екип.
Реклама
Инвестициите са сериозна част от ESG тактиките на бизнеса, излиза наяве от подадените планове на фирмите участници, сподели още Албена Маркова. Във към този момент осъществените тактики и тези, които са в развой на осъществяване, са вложени над 70 млн. лева за 2022 година, а плануваните инвестиции за идващите 2 години са 50 млн. лева

Интересно е, че огромна част от вложенията са свързани освен с софтуерни придобивки, които са енергийно ефикасни или ниско-емисионни, само че и с образование на личния състав и узаконяване.

Едно от провокациите за българските компании е наемането на експерти с ESG профил. Едва една пета от участниците в състезанието имат съответна позиция в йерархията, обвързвана с използването на ESG тактиката, Мнозинството към момента разчита на изпълнителния шеф за тази роля, до момента в който на Запад за тази активност нормално се отделя бюджет за нови хора.
Борба за зеления ток
Най-мащабната смяна за понижаване на излъчванията на фирмите идва от

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР