Публикация на разследващия сайт BIRD отвори отново въпроса с прегледа

...
Публикация на разследващия сайт BIRD отвори отново въпроса с прегледа
Коментари Харесай

Модерацията във Facebook е счупена, но моля, без линчове

Публикация на проверяващия уебсайт BIRD отвори още веднъж въпроса с прегледа на наличие на Фейсбук в България. Постът нападна инцидентни чиновници на TELUS International, за които е едва евентуално да работят по план на Фейсбук. Пробпем с българската модерация обаче има и той е в човешкия детайл, тъй като изкуственият разсъдък не работи добре с български език.
Модерацията във Фейсбук постоянно е била и ще бъде черна кутия. Причините за това са доста: голяма част от нея е алгоритмична; разпоредбите на обществената мрежа са отворени за интерпретация; човешкият детайл също допуска неодобрение - там, където логаритмите се провалят, идват хората, а те надалеч не са съвършени и имат своите пристрастия. Според отчет на NYU Stern отпреди две години Данните ясно демонстрират съвсем непостижимата задача да се преглежда наличие в милиони постове дневно. Огромният брой не е изненада - идва от бизнес модела на Фейсбук неистово да натрупа потребители, с цел да зарадва вложителите. А и за мнозина не е известно, че тази модерация се прави освен от обществената мрежа, а тя заплаща на други компании да поемат по-голямата част от тази отговорност - общо към 15 хиляди души работят или директно за компанията, или в десетки подизпълнители.

Тази черна кутия разсъни съвсем, която обслужва и Фейсбук по модерацията на наличие на български. Причината: обява в страницата на уеб страницата за следствия BIRD.bg, която сподели профили на чиновници в TELUS International с лекия намек за виртуална или не толкоз виртуална кавга с тях. Тоягата пристигна и с моркова: BIRD прикани чиновници, работили в TELUS International, да станат техни информатори. " Някои към този момент постъпиха рационално ", написа в обявата.

Историята е счупена от горната страна додолу и още в самото си начало, тъй като от близо 5000-те чиновници на TELUS International в България (която работи през сдружението " Колпойнт Ню Юръп " ) под 5% работят по модерацията на Фейсбук. Още по-малка е частта, която покрива напълно и единствено на български - от България се модерират и други езици. Следователно шансът профилите на чиновниците, оповестени от BIRD, да са на точните хора, които са изтрили нечий статус или коментар, е извънредно невисок.
Реклама
Но даже и да не беше по този начин, опасността да се разгласява персонална информация, с цел да може чиновниците " да се окъпят в националната обич и да усетят какво е да блокираш достъпа на общественици и публицисти, които са срещу човеконенавистния путински режим ", ужасно доста наподобява навръх заканите на същия този путински режим, който също " не отсява плявата от зърното ".

Очаквано, постът сътвори съществени пререкания в обществената мрежа. TELUS International отбрани чиновниците си и съобщи, че се опълчва на " внушенията, подтикващи към принуждение и разпра "..

Случаят е индикативен освен поради грубия звук и заканите, само че и тъй като за следващ път показва какъв брой малко информация има за модерацията във Фейсбук. В българската история има и спомагателен детайл, че изкуственият разсъдък и логаритмите, на които Фейсбук разчита за всеобщия обзор на наличие по света, не работят както би трябвало - просто тъй като езикът се употребява от малко хора по отношение на общия брой консуматори. Във Фейсбук има към 3 милиарда души дейни консуматори. От тях едвам 4 млн. са българи.
Къде се чупи модерацията
Настрана от грубия звук, модерацията на Фейсбук в действителност е счупена - още повече на български. И неналичието на информация надалеч не е единственият проблем. Много постоянно от изявления със подобен звук, само че противоположни изказвания, се изтриват единствено едните, а другите остават. Пак постоянно постове изчезват без ясно пояснение за какво. Отново постоянно остава неприятният привкус, че даден коментар или обява е заличен по политически аргументи, без значение дали идеологически или партийни.
Реклама
Вероятно най-големият проблем на Фейсбук в това отношение е мащабът на мрежата, който изначално изключва опцията всички да са удовлетворени. Компанията майка Meta твърди, че разпоредбите и за Фейсбук, и за Instagram са световни. Допълнително съгласно нея политиките за модерация са детайлни и направени по този начин, че да има допустимо минимум пространство за интерпретация - с други думи, в случай че двама души видят един пост, и двамата да стигнат до едно и също умозаключение. Всеки модератор минава през подготовка, както и през седмични инспекции на работата си. Неофициално източници от компанията разясняват, че инспекциите на работата на екипа в София демонстрират високо равнище на акуратност и са сравними с резултатите при други офиси и езици. Това не значи, че модерацията е съвършена, а единствено, че съгласно компанията тя не е по-различна от тази в други страни.

Компанията се пробва и да употребява изкуствен интелект, който да хваща наличие срещу разпоредбите още преди то да се появи в новинарския поток на други консуматори. Това е елементарно, когато става дума за видеа или фотоси, включващи порнография или принуждение, само че не толкоз, когато става дума за политически изявления, и то на български. Допълнително, логаритмите вземат решение кои случаи би трябвало да бъдат приоритет, даже в последна сметка решението да се взима от човек.

Българският Фейсбук страда от един сериозен минус от позиция на успеваемост на модерацията - тъй като изкуственият разсъдък на компанията не работи добре на български език, доста от решенията, които на британски изобщо не биха минали през човешки взор или ръка, се вземат решение точно от човешкия фактор. Хората, които модерират българското наличие, страдат от същите дефекти, от които и всички останали: те имат свои политически пристрастия или честен компас. И, колкото и да не ни се желае, мненията и вижданията им за света могат да наклонят везните дали един пост да бъде заличен.
Къде са модераторите
Къде се намират тези хора е по-сложен въпрос. Общо 40 хиляди души, наети косвено от Meta, се занимават с поддръжката на уеб страницата откъм частта наличие. Само 15 хиляди от тях са модератори, които преглеждат наличие. Българският екип, нает през TELUS International, бе разгласен през 2019 година с упоритостта да доближи 150 души, само че това включва и хора, които преглеждат наличие на близки езици като турски, съветски и казахски. През годините компанията е пускала откъслечна информация за модератори на български в Есен, Германия и Дъблин, Ирландия. Първоначално, при отварянето на офиса, българските модератори не се занимаваха със наличие на родния им език. Такава беше политиката и на целия Фейсбук там, където може - да не дава модерацията на една страна на хора в същата. Впоследствие обаче, в случай че се съди по изявления на шефове в Meta през годините, това се промени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР