Програмата предвижда завършването на бързата влакова линия София-Бургас до 2028

...
Програмата предвижда завършването на бързата влакова линия София-Бургас до 2028
Коментари Харесай

До 2029 г: тунел под Шипка, магистрала до Русе, жп-линия София-Бургас, пари за Дунава и зарядни станции

Програмата планува завършването на бързата влакова линия София-Бургас до 2028 година, както и линии до Сърбия и Северна Македония Тунелът под Шипка, завършването на `Струма " и Автомагистрала " Русе-Велико Търново " също са част от новия програмен интервал Има специфичен фокус върху развиването на корабоплаването по Дунава, както и вложения в безвредния морски превоз
Отговорът на въпроса какво ще строи България в идващите 7 години с европейски средства, е към този момент явен. Основната част от 1.6 милиарда евро, които Еврокомисията отпуска до 2029 година, ще отидат за довеждане докрай на жп-линията Бургас-София, за модернизиране на линиите до сръбска граница, ж.п. връзка със Северна Македония и трите съществени пътни плана - автомагистрала Русе-Велико Търново, " Струма " и тунелът под Шипка.

Това са главните заложени планове в новата стратегия " Транспортна съгласуваност ", която е ориентирана към най-големите вложения в пътните и железопътни планове у нас, както и към закупуването на профилирано съоръжение във водния превоз. Програмата тази седмица беше утвърдена от Европейската комисия, което отваря вратите на българските управляващи да правят заплащания по тези планове.

Програмата е продължение на предходните два програмни интервала (2007-2013 година и 2014-2020 г.), когато бяха осъществени планове за доизграждането и модернизацията на транспортната инфраструктура на страната най-вече по направленията на " главната " TEN-T мрежа (Трансевропейска транспортна мрежа). TEN-T мрежата е плануваната за създаване обща директна транспортна система от автомобилни пътища, железопътни линии, водни пътища, пристанища и летища на Европейския съюз.
Реклама
Два от коридорите на TEN-T, а точно Ориент/Източно-Средиземноморски и Рейнско-Дунавски, пресичат територията на страната и тяхното доизграждане и довеждане докрай е един от главните цели на утвърдената стратегия.

Сред другите планувани вложения са насърчаването на потреблението на екологосъобразни типове превоз и различни горива и възстановяване на речната и морска инфраструктура.
ЖП и пътни планове по новата стратегия
По Приоритет 1 с бюджет от малко над 600 млн. евро са планувани няколко ж.п.участъка:

Модернизация на ж.п.линия София - Пловдив: жп сектор Модернизацията на ж.п. линията София - Драгоман- Сръбска граница: Модернизация на ж.п. линия София - Пeрник - Радомир: жп сектор Изграждане на жп връзка сред България и Северна Македония Доизграждане на оборудванията по жп линия Карнобат-Синдел Модернизация на ж.п. линия София - Пeрник - Радомир: жп сектор София-Перник
Реклама
За пътния бранш, който е Приоритет 2, този път са планувани по-малко пари - 455.6 млн. евро, защото Европейска комисия желае да види доста повече акцентиране върху нискоемисионния превоз, какъвто са влаковете. Предните интервали България минаваше " метър " пред Брюксел, като прехвърляше част от парите за жп към софийското метро.

При пътните планове е заложено и на тунела под " Шипка ", който ще обезпечи бърза връзка сред Централна, Северна и Южна България, както и завършването на лот 3.2 на Автомагистрала " Струма ". Очевидно е, че тези пари няма да са задоволителни за всички планове ), а прекосяването през Кресна ще коства неведнъж повече), което значи че страната сама ще отдели от бюджета си останалите пари за довършването им. Отделно са планувани средства от държавния бюджет за построяването на прави по скоростен път Видин - София и за довеждане докрай на Автомагистрала " Хемус ".
Карта на пътните и железопътните планове, финансирани по Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014 - 2020 година и планувани за осъществяване през 2021 - 2027 г Източник: Министерство на транспотра и известията Модернизация на гари, терминали, пристанища
По третият приоритет на програмата " Подобряване на интермодалността, нововъведения, осъвременени системи за ръководство на трафика, възстановяване на сигурността и сигурността на превоза ", е очакван бюджет от съвсем 280 млн. евро.

По него ще се финансира рационализация на основни жп гари по жп линията София-Перник-Радомир, създаване на нови по линията София - сръбска граница и внедряването на автоматизирани прелезни устройства на основни прелези с централизация на произшествия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР