Прогнозите са, че лихвата на Фед ще се повиши до

...
Прогнозите са, че лихвата на Фед ще се повиши до
Коментари Харесай

Фед вдигна лихвата с 0.75 пункта за втори пореден месец

Прогнозите са, че лихвата на Фед ще се увеличи до 3.5% до края на годината и ще влезе в зоната, където интензивно потиска стопанската система. Въпросът какъв брой внезапни ще бъдат покачванията ще става все по-труден за Фед поради сигналите, че американската стопанска система към този момент се забавя. Централната банка съобщи, че би трябвало да са налице безапелационни доказателства, че инфлацията потегля надолу, с цел да премисли стягането.
Федералният запас на Съединени американски щати предприе второ следващо покачване на лихвата от 0.75 процентни пункта в границите на последните два месеца в опит да потуши рекордно високата инфлация в Съединени американски щати. Покачването беше предстоящо, а институцията алармира, че предстоят още такива. Въпросът какъв брой внезапни ще бъдат те ще става все по-труден за Фед поради сигналите, че американската стопанска система към този момент се забавя. С последното покачване главната рента на централната банка се открива в диапазона 2.25-2.50% и доближава избраната от нея дълготрайна неутрална стойност, която нито подтиква, нито забавя растежа.

Реклама
Прогнозите са, че лихвата на Фед ще се увеличи до 3.5% до края на годината и ще влезе в зоната, където интензивно потиска стопанската система. Централната банка съобщи, че би трябвало да са налице безапелационни доказателства, че инфлацията потегля надолу, с цел да премисли стягането. Икономистите са скептични, че това скоро ще се случи, поради мощно волатилните цени на енергийните запаси и храните. През юни американската инфлация доближи нов връх за последните четири десетилетия от 9.1%. Макар продължаващото повишаване да е предстоящо, тези данни са изненадали неприятно Фед, призна ръководителят на институцията Джером Пауъл.

По-високите лихви на централната банка оскъпяват заемането на средства за американските бизнеси и семейства, с което попречват потреблението и вложенията. Покачванията също по този начин укрепват $ по отношение на непознатите валути и вършат вноса по-евтин.

Настоящото стягане на паричната политика се дефинира като най-агресивното от 1981 година насам. Централните банкери и преди са заявявали, че да разрешат на инфлацията трайно да се откри би имало по-лоши последици, в сравнение с внезапното повишаване на лихвите. Последователните огромни покачвания целят бързо да охладят стопанската система и да задържат под надзор инфлационните упования, които постоянно се оказват самосбъдващо се знамение.
Забавя се, само че към този момент не стопира
" Не мисля, че Съединени американски щати сега са в криза ", съобщи Джером Пауъл на последвалата решението конференция. Изявлението идва ден преди да бъдат оповестени данните за растежа на американската стопанска система през второто тримесечие. Прогнозите на икономистите са той да е 0.4%, с което с малко да бъде избегната криза след регистрирания спад от 1.6% за януари-март. Пауъл уточни, че производството и потреблението се забавят, само че пазарът на труда е постоянен и безработицата е на исторически ниски равнища. Последващи покачвания на лихвата към този момент наподобяват подобаващи, само че Фед минава към метод, при който няма авансово да се ангажира с съответни цифри, а ще взема решение по време на своите срещи на база на настоящите данни за стопанската система. Следващите ходове евентуално ще са по-умерени, предвиждат анализатори.
Реклама
Централната банка се пробва да си върне назад самодейността, откакто получи голям брой рецензии, че е работила прекомерно постепенно с повишението на лихвите, разяснява пред FT Иън Шепърдсън, основен икономист в Pantheon Economics. Но в случай че продължат с покачвания от по 0.75 пункта до есента би било прекомерно, счита той.

Американските акции потеглиха нагоре след решението, като показателите Nasdaq и S&P 500 се покачиха с по-3-4% в границите на деня, а доходността по американския дълг също леко се повиши. Индексът на $, който мери силата му против набор от други валути, спадна с до 1%. Анализаторите на Bloomberg Economics считат, че възможностите Фед да спре повишението на лихвените проценти да края на годината, са дребни. Следващата среща на банката е през септември.
Свързани публикации Американските банки се приготвят за " комплицирани времена " 22 юли 2022, 06:57 ЕЦБ увеличи лихвата за пръв път от десетилетие, с цел да потисне инфлацията 21 юли 2022, 16:26 Има ли изплъзване от рецесията 15 юли 2022, 06:15 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР