Проектът за балнеокомплекс в Сапарева баня, който започна през 2012

...
Проектът за балнеокомплекс в Сапарева баня, който започна през 2012
Коментари Харесай

Руският SPA проект в Сапарева баня възкръсва под бранд на Accor

Проектът за балнеокомплекс в Сапарева баня, който стартира през 2012 година и след това спря, още веднъж изплува в общественото пространство. Инвеститорът " Аква Трийтмънт " разгласи, че ще отвори през ноември 2024 година под мениджмънта на френската Accor. Първоначално сдружението е учредено от общината и съветска фондация. Сега 70% от него има съветският предприемач Владимир Гордейчук.
Десетгодишният план за мегакомплекс с хотел и център за балнеология в Сапарева баня изненадващо излезе от фризера. Първоначално съдружници в него са съветската фондация " Закон, правдивост и състрадание " и община Сапарева баня. След няколко " нулеви години ", промяна на част от акционерите и членовете на съвета на шефовете сега съгласно Търговския указател 70% от плановото сдружение принадлежи на съветския предприемач Владимир Гордейчук, 25% държи общината, а 5% има фондацията. В края на юни M3 Communications - PR организацията на френската верига Accor, разгласи, че комплексът ще е под марката Swissôtel и се чака да посрещне първите посетители през ноември 2024 година Иначе в Търговския указател картината от 2019 година насам е без смяна. Попитани от " Капитал " и вложителят, и общината отхвърлят.
Бъдещият хотел от марката Swissôtel планува над 170 първокласни стаи и жилища Източник: Accor Проектът - версия 2022 година
Балнеокомплексът в Сапарева баня ще предлага под марката над 170 стаи и жилища и VIP вила с пет спални, басейн и джакузи. Към него ще има ресторант, открита тераса, уиски бар, швейцарски гурме ъгъл, бална зала с повърхност 400 кв. м, заседателни зали и бар край басейна.

В този Swissôtel SPA and Health Center са планувани също уелнес зона с фитнес, зали за йога, разтривки, сауни, зона за хубост, здравна клиника, няколко басейна с натурални и термални води. От времената, когато планът се наричаше " Преображение " е останал и " Центърът за генетична диагностика ". Той ще бъде комбиниран с " център за релакс и балнеология за привличане на локални и интернационалните клиенти ", както изясняват от Accor. Освен това прибавят, че сега планът е в стадий на разработка, което включва финално планиране и обмисляне.
Според новия план в комплекса ще има VIP вила със личен басейн. Източник: Accor Реклама
Концепцията и интериорният дизайн са направени от. За координацията и издаването на разрешителни е виновен локалният екип на.
Инвеститорът
Дружеството зад плана - " Аква Трийтмънт ", е учредено в края на декември 2012 година от община Сапарева баня и " Аква Инвестмънт България " - компания, учредена дни по-рано от. Според Търговския указател фондацията е за подпомагане и застраховане на обществена и правова отбрана на чиновниците на съда и фамилиите им.

" Аква Трийтмънт " е учредено с капитал 22.4 млн. лева От тях 5.6 млн. лв. са импортирани от община Сапарева баня посредством апортиране на два парцела частна общинска благосъстоятелност в местността " Св. Богородица " - единият с повърхност 5779 кв. м, а по-големият - 25 905 кв. м. На общата им повърхност от над 31.5 хиляди кв. м. Останалите 16.8 млн. лева са импортирани като парична вноска от " Аква Инвестмънт България ". На учредителното заседание за представител на " Аква Трийтмънт " е определен Вадим Поспелов, шеф на " Закон, правдивост и състрадание ". Той и сега е в съвета на шефовете на акционерното сдружение. Към днешна дата представител на " Аква Трийтмънт " е Олег Нинитчук.
Идеята за мега комплекса е потегля отпреди десетилетие. Тогава " Аква Инвестмънт България " и община Сапарева баня учредяват плановото сдружение " Аква Трийтмънт ". Източник: Accor Обещания с фанфари, а по-късно нищо
Първата копка на мега комплекса " Преображение " е направена в края на декември 2013 година Тогава е оповестено, че прогнозната инвестиция е 18 млн. лева Очаква се той да обслужва на ден към две хиляди души. Предвидено е създаване на база за настаняване с към 400 кревати - хотел и независими вили. В плана са залегнали здравна, рехабилитационна, СПА зона и зони за спорт, още места за отмора и заведения.
Реклама
Главен реализатор е " Болкан Кънстракшън " със притежател Светослав Глосов (тогава ръководител на Камарата на строителите в България). Скоро след началото обаче - в края на март 2014 година, строителните работи са замразени. През април същата година тогавашният кмет на Сапарева Баня Сашо Иванов разяснява, че повода е неизплащане на хонорари на строителните служащи. През юли същата година се организира среща сред общински съветници на Сапарева баня, кмета Иванов и представители на фондацията. Тогава Иванов показва, че вложителите са пред сключване на контракт с водеща европейска фирма-партньор за ръководство на хотела. Освен това твърди, че строителството ще бъде възобновено през септември, което по този начин и.
Раздор и разлъка
От тогава насам обаче единствените забележими събития към мегапроекта са на " Аква Трийтмънт " - общо пет, в които вземат участие разнообразни съветски и български жители. През лятото на 2017 година съвета на шефовете по свое предпочитание напуща българинът Атанас Зафиров, който е негов член от самото основаване на сдружението. До 2016 година той е и съуправител на " Аква Инвестмънт България ".

С нотариална покана Зафиров уведомява тогавашния изпълнителен шеф на " Аква Трийтмънт " Елена Риставаара, че главната причина да желае да бъде освободен е " голословното преустановяване на комерсиалната активност на сдружението ", и отводът на управлението да разиска предложенията, които е направил за оздравяването му. Друга упомената причина е разваленият контракт с " Болкан Кънстракшън ". Строителят го приключва едностранно, заради несъблюдение на отговорности от страна на " Аква Трийтмънт ".

Интересна детайлност е, че Атанас Зафиров от лятото на 2012 година доникъде на 2013 година е едноличен притежател на сдружението " Скай Ланд ", което има 750 акции в " Болкан Кънстракшън ", които е продало през 2017 година на Иван Маргаров.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Здравеопазване 2 Политика 3 Политика 1 Политика 2 Свят 3 Свят 1 Здравеопазване 2 Икономика 3 Свят Реклама Мълчанието на вложителите
За да опише цялата история, " Капитал " неведнъж пробва да се свърже с кмета на община Сапарева баня Калин Гелев (ГЕРБ). Той е представител на общината в " Аква Трийтмънт ". Бил е член на съвета на шефовете на акционерното сдружение при основаването му през 2012 година Тогава участва на учредителното заседание като общински консултант от Кюстендил. От администрацията на Гелев нямаше противоположна връзка.

Българският представител на " Аква Трийтмънт " Мартин Маринов (от съветска страна е Елена Риставаара) на този стадий отклони диалог с " Капитал ", тъй като " планът е в развой на финални договаряния и преди да бъдат финализирани, няма по какъв начин да разяснява и отговори с акуратност " на заложените въпроси. Те бяха за случилото се през годините, финансирането на плана, разрешението за градеж, избора на строител, началото на строителните работи. Както и за това дали вложителите възнамеряват следваща продажба на плана. Според Търговския указател Маринов е представител на Владимир Гордейчук.

" Капитал " се свърза и с Accor, от където подчертаха, че не са били част от плана при стартирането му преди съвсем десетилетие. И не разясниха с помощта на какво е станало допустимо настоящето топене, както и какви са гаранциите, че то ще е действително и стабилно.
От съветската фондация към момента не разкриват каква ще е инвестицията в актуализирания план за балнеокомплекса. Източник: Accor Брандът Swissôtel става част от групата Accor през 2015 година Тогава най-голямата хотелиерска група в Европа купува против 2.9 милиарда $ FRHI Hotels & Resorts, които към оня миг са притежатели на швейцарската верига. Комплексът в Сапарева баня ще е първият в страната под този бранд. Подобни планове имаше за. В него беше очакван обект от веригата с над 200 стаи, само че по плана на няма придвижване.Веригата Accor, която е учредена във Франция през 1967 година, сплотява под другите си марки над 5300 хотела, над 10 хиляди заведения в 110 страни по света, в които работят близо 230 хиляди души. В България хотелите на групата са общо пет -, Novotel, Ibis Sofia Airport и Maison Sofia-MGallery в столицата, както и ibis Styles Golden Sands Roomer Hotel в Златни пясъци. През март 2023 година се чака в строящия се Okol Lake Park край язовир " Искър " до София да отвори първият в страната Pullman още веднъж от веригата Accor. Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Фондацията " Закон, правдивост и състрадание " е основана за отбрана на обществените права на чиновниците в правосъдната система на Русия. Основните й задания са да улесни достъпа им до медицински грижи и лекуване. Фондацията спомага за финансиране и създаване на рехабилитационни и здравни центрове, както и на болнични заведения и старешки домове. Това изяснява в изявление за в. " Строител " от февруари 2014 година Вадим Поспелов, негов ръководител и основно настоящо лице в българските сдружения.Иначе информацията за съветските вложители е повече от нищожна и най-много от интервала от декември 2013 година до замразяването на строителните работи през март 2014 година Тогава " Закон, правдивост и състрадание " се оказва настоящо лице в няколко събития, с които показва мощна ангажираност със страната и по никакъв метод не подсказва за бъдещото заледяване на плана в Сапарева баня.Първо през декември 2013 година посредством ръководителя си Вадим Поспелов получава годишната премия за щедрост " Димитър Кудоглу " на Община Пловдив. Причината - безвъзмездната финансова помощ за над 59 хиляди лева, предоставени от фондацията на Комплекса за обществени услуги " Олга Скобелева ", с които са осъществени три плана за разкриване на нови обществени услуги.През март 2014 година Вадим Поспелов приказва в медиите, че с тогавашния ректор на Великотърновски университет " Св. Св. Кирил и Методий " се разисква взаимен учебен план.Същия месец той участва и на освещаването на мемориален комплекс в памет на починалия в стълкновение трети ескадрон на 13-и Орденски полк край с. Долни Марян, покрай град Елена. Комплексът е издигнат с подаяние от " Закон, правдивост и състрадание ". От документи в Търговския указател излиза наяве, че през 2014 година като съучастник в " Аква Инвестмънт България " с 95% от капитала влиза " Москапстрой Инвестиции " с общоприет шеф Сергей Крестянников. Руското сдружение е вписано като собственик на 156 хиляди акции от " Аква Трийтмънт ". Според обаче то е ликвидирано през 2016 г.През 2017 година като притежател на същите тези 156 хиляди акции в документите на сдружението е маркирано кипърското Banez Holdings Limited, представлявано на общите събрания от Екатерина Лоза. През 2019 година техен собственик към този момент е съветският жител Владимир Гордейчук. Според съветското издание на Forbes той е на 188 място по благосъстояние в Русия и разполага със положение от към 400 млн. $. До 2016 година той е вторият човек в най-голямата в страната верига хранителни магазини " Магнит ", само че по-късно за него има малко обществена информация. Според Търговския указател след последните промени в собствеността на " Аква Трийтмънт " от 2017 година 70% от акциите са владеене на Гордейчук, общината има 25%, а фондацията - 5%. Свързани публикации Как Grand Kanyon се забави и смали 7 май 2021, 10:03 Hilton и Radisson в Пловдив 7 май 2021, 09:03 Турската строителна компания Garanti Koza е оповестена в неплатежоспособност 24 април 2021, 13:39 Защо е значимо да приказваме за архитектура 8 март 2019, 16:55 Руски фонд ще строи балнеокомплекс в Сапарева баня 2 декември 2013, 19:30 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Георги Куманов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР