Проект за нова наредба за образованието по право по право

...
Проект за нова наредба за образованието по право по право
Коментари Харесай

Закъснялата реформа на образованието по право - втори опит

Проект за нова разпоредба за образованието по право по право предлага модерни стандарти на образование, практическа устременост и обединен държавен изпит Това е втори опит от последните години да се организира такава промяна откакто аналогична разпоредба бе саботирана от предходното ръководство Заварените студенти ще завършат образованието си по досегашните правила
Една вест откъм Министерството на правораздаването провокира забележима доза неспокойствие измежду правните среди, (а и отвън тях), само че и немалка доза песимизъм. За следващ път управляващите в България стартират концепцията за приемане на нова разпоредба за образованието по право, в която да заложат нови стандарти за качеството и обсега му, нови критерии за банкет, нов метод за държавен изпит и така нататък

" Никоя промяна не може да удовлетвори и да се хареса на всички. Тогава тя не би била действителна смяна. Но считам, че екипът на министъра на правораздаването постави оптималния старания да оформи съответни оферти за реформиране на юридическото обучение, които съставляват вероятния баланс сред това, което е належащо и това, което е допустимо ", разяснява за " Капитал " преподавателят по право на Европейски Съюз в СУ " Св. Климент Охридски " доцент доктор Христо Христев. (Коментара на доцент Христев вижте в карето най-долу).

Повече от 20 години българските адвокати приканват към промяна в образованието по право, само че това все не се случва. А в това време се нароиха девет юридически факултета.
Реклама
В сряда министерството разгласява за публично разискване, а новината, върху която медиите подчертаваха и незабавно сграбчи публиката, беше, че се вкарват единни държавни изпити за всички студенти, завършващи право на територията на страната, по трите съществени науки - публичноправни, гражданскоправни и наказателно правни. В един и същи ден всички студенти от цялата страна ще вземат решение един и същи проблем, а единствено издържалите ще се явяват на устния изпит - пред комисии, формирани на централно равнище по едни и същи критерии. Това е гаранция, че всички студенти, завършващи право, без значение в кой факултет, ще получат оценки по обединен стандарт на оценяване. Целта е да се преодолее сериозният разнобой в качеството на образованието, което дават другите правни факултети.

Проблемът е, че това към този момент не е вест. Никой не си спомня по какъв начин преди пет години - през 2017 година, Министерски съвет одобри нова разпоредба за образованието по право, с която бе въведен както единния държавен изпит, по този начин и други условия - повече практическо образование и смяна на организацията на образователната процедура, въвеждане на нови дисциплини като право на Европейски Съюз и права на индивида, унищожаване на наложителните приемни изпити по български език и история и ред други. Освен това предходната разпоредба премахваше и задочното образование по право с претекста, че то не е подобаваща форма за образование на адвокати, което стана главната причина за офанзивата против нея. В плана за нова разпоредба задочното образование се резервира.
Как предходните ръководещи убиха промяната преди да е тръгнала
Наредбата, която бе призната през 2017 година от второто държавно управление на ГЕРБ, беше направена доста грижливо с присъединяване на необятен кръг от представители на академичната общественост. Работата по нея стартира от началото на мандата на Христо Иванов като правосъден министър, продължи при Екатерина Захариева, а най-после бе дефинитивно призната от Министерски съвет по време на служебното държавно управление на проф. Огнян Герджиков, който неведнъж съобщи, че това е негова фантазия, за която се бори от години.

Тази разпоредба, с която се залагаше сериозна промяна на юридическото обучение, обаче в никакъв случай не влезе в действие. Тя трябваше да стартира да се ползва от академичната 2018-2019 година, само че две следващи години стартът й бе отлаган по официални съображения, а през май 2020 година изненадващо беше дефинитивно анулирана - по времето на тогавашния правосъден министър Данаил Кирилов, без публично разискване или каквото и да е предизвестие.
Реклама
Така завърши този опит за промяна в юридическото обучение, за която се приказва повече от 20 години.

В този смисъл актуалният план за разпоредба е повече от добра вест за от дълго време закъснялата смяна. Въпросът дали и този път против нея ще има опълчване и дали ще устои ще получи отговор най-рано след година, когато би трябвало да стартира същинското приложение на новите правила.
Реформата би трябвало да стартира от образователната 2023-24г.
Предвидено е новата разпоредба да влезе в действие от образователната 2023-24 година, като в това време до края на образователната 2022-23 година юридическите факултети в страната би трябвало да приведат образователните си стратегии в сходство с новите условия за наложителни образователни дисциплини и най-малък хорариум. В период до 6 месеца от обнародването на наредбата в " Държавен вестник " пък би трябвало да бъдат одобрени описите на хабилитираните преподаватели, магистрати от висшите съдилища и прокуратура, както и юристи, които могат да вземат участие в изпитните комисии на държавните изпити. В същия период министърът на правораздаването би трябвало да утвърди единния държавен конспект за провеждането на трите национални държавни изпита - по публичноправни, по гражданскоправни и по наказателноправни науки.

Проектът планува много по-либерален режим за приема на студенти от сегашните изпити по български език и литература и по история, които през последните две години под претекст на пандемията бяха сменени с оценките от матурите, а тази опция остана и за идните кандидат-студентски изпити. Министерството предлага на публично разискване два разновидността за банкет на студенти по право.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Строителство и парцели 3 Транспорт 1 Политика 2 Транспорт 3 Строителство и парцели 1 Политика Реклама
Според първия вид приемът се прави на база на писмени конкурсни изпити, които включват минимум инспекция на знанията по български език и способността за логическо мислене, при условия и по ред, избрани от съответното висше учебно заведение. Вторият вид планува, че изискванията и редът, по който ще се одобряват студентите, се дефинира от самото висше учебно заведение, " като оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература е наложителен балообразуващ детайл ".

За сметка на това националните държавни изпити по публичноправни, надлежно по гражданскоправни и по наказателноправни науки, се организират по обединен държавен конспект. Писменият изпит по всяка от трите науки е неизвестен и се състои в решение на проблем. Той се организира в постройката на съответното висше учебно заведение и продължава 4 астрономически часа, поставя се по едно и също време във всички висши учебни заведения, които организират образование по право, като датата и часът се дефинират от министъра на правораздаването. Средно сред 1800 и 2000 студенти приключват право всяка година, няма по какъв начин организацията на един подобен изпит да е проблем, в случай че се съди по практиката с кандидатстудентските изпити, изпитите за юристи, нотариуси и други Казусът се базира на постановено дефинитивно правосъдно решение на висша инстанция и не може да визира случаи, при които съществува спорна процедура. Казусът е еднакъв за всички студенти по право от всички висши учебни заведения и се изтегля в деня на изпита в Министерството на правораздаването. Оценката от писмения държавен изпит е " издържал " или " неиздържал ", като до вербален изпит се позволяват студентите, издържали писмения изпит.

Ако юридическите факултети могат да одобряват по-лесно студенти, в сравнение с това се случваше преди, разумно е страната да планува гаранции на изхода, разяснява за " Капитал " доцент доктор Христо Христев.

Наредбата предлага и основни нови условия към образователния проект и включените в него наложителни, избираеми и факултативни дисциплини. Залага се и на практическа устременост на образованието, която да образува у студентите умения да формулират и пазят правна теза, да проучват правосъдната процедура, да вземат решение проблеми, дарба да вземат участие в диспути, договаряния по юридически проблем, подготовка на планове на юридически документи, както и за професионални връзки с сътрудници, клиенти и жители и юридическа професионална нравственос.
Бюлетин Легал Компас
Научавайте най-важното от правния свят и правосъдната система всяка седмица на мейла си
Вашият email Записване
Реклама
Заварените студенти преди влизане в действие на наредбата резервират своите права и валидността на положените от тях изпити и ще завършат образованието си по образователните проекти и стратегии, при действието на които са признати.
Доц. доктор Христо Христев, учител по право на Европейски Съюз в Юридическия факултет на СУ: Една от дълго време закъсняла промяна на юридическото обучение в България Фотограф: Анелия Николова По мое мнение оповестеният план за изменение на уредбата на единните държавни условия за образование по право е от дълго време нужна, доста закъсняла и уповавам се, най-сетне допустима стъпка за реформиране на българското юридическо обучение, за неговото модернизиране в сходство с измененията, настъпили в страната, в Европа и в актуалния свят.Намирам, че в този план има няколко неща от изключително значение, посредством който явно се търси да се подсигурява по-високо равнище на подготовката на фрагментите, които юридическите факултети образуват.На първо място, откакто през последните години приемът в юридическите факултети е на процедура свободен, предложенията в новата разпоредба целят да слагат по-сериозна цедилка на изхода. Ако юридическите факултети могат да одобряват по-лесно студенти, в сравнение с това се случваше преди, разумно е страната да планува гаранции на изхода, че тези, които получават юридическо обучение, имат нужната подготовка поради на изключителното значение на юридическата специалност, както за връзките в частен порядък, по този начин и за естественото действие на обществото и неговите системи.От друга страна, основна мярка за осъвременяване на юридическото обучение и съобразяването му с общите трендове на развиване в Европа и цивилизования свят, е плануванаъа опция за основаване на профилирани магистърски стратегии след главната магистърска стратегия. България е една от последните страни в Европа и в развития свят, в която няма профилирани магистърски стратегии по право и това състояние би трябвало да бъде преодоляно.На последващо място - предлага се слагането на условия за по-висока практическа устременост на юридическото обучение, както и за съответно образование по непознати езици. Предложени са също промени на общата програмна рамка на образованието по Право, които целят да отговорят на променените публични условия, на новите положения в правния ред, с който сме обвързани и на действителностите на практиката. В този подтекст би трябвало да се означи плануваното усилване на образованието по избрани дисциплини - Международно право, Право на Европейски Съюз, Административен развой, Наказателен развой, Вещно право, Данъчно право. Това от години са ясно откроени потребности на практикуващите адвокати, потребности на това, което се случва в правораздаването всеки ден, оттатък разбиранията на един или различен от нас какво е значимо в образованието по Право.Предвид особеностите на обстановката в България и нуждата да се укрепи и ускори върховенството на правото са планувани и две нови наложителни дисциплини. Едната от които е ориентирана към отбраната правата на индивида - извънредно значима и доста нужна дисциплинираност. Защото 30 и повече години след 1989г., образованието по права на индивида и тяхната отбрана у нас остава една далечна и доста обща абстракция. А отбраната на правата на индивида, на главните ни права като жители има своите съответни и непосредствени, свързани с използването на Конституцията, на Европейската спогодба за правата на индивида (ЕКПЧ) и на правото на Европейски Съюз. Във всяка правова страна ефикасната отбрана на тези права е главен детайл на законността. У нас все по този начин считаме в общ порядък, че това са някакви пожелателни абстракции. Приказки от общ темперамент, написани за хубост в всякакви правни актове, Конституция, Европейска конвенция за правата на човека, Харта на главните права на Европейски Съюз И може би една от аргументите за това са дефицитите в образованието. Според мен отсам идва и предлагането за тази нова дисциплинираност. Другата нова наложителна дисциплинираност в плана, е обвързвана с устройството и действието на правосъдната власт и другите правозащитни институции, респективно с всички тези връзки, институции и форми на правото, които разрешават ефикасната отбрана на частноправните субекти и гарантирането на върховенството на правото в ежедневния порядък на живота.Накрая, коства ми се, че е извънредно време да си дадем сметка, че никоя смяна, никоя промяна не може да удовлетвори и да се хареса на всички. Тогава тя не би била действителна смяна. Но считам, че екипът на министъра на правораздаването постави оптимални старания да оформи съответни оферти за реформиране на юридическото обучение, които съставляват вероятния баланс сред това, което е належащо и това, което е допустимо. И се надявам, че средите на юридическото обучение ще съумеят да погледнат на препоръчаната промяна оттатък границата на личните си ползи и да осъзнаят, че действителността през днешния ден е доста по-различна от 1996 година, когато е призната настоящата разпоредба. Защото тя, макар едни или други козметични промени, е все тая рамка, призната няколко години след края на комунизма. И малко или повече нашето юридическо обучение е към момента там. Надявам се също, че сме задоволително интелигентни хора, с цел да си дадем сметка, че смисълът на правото, живота и нещата не стартират и няма по какъв начин да свършват на българската граница. И че ние не можем и няма по какъв начин да бъдем самодостатъчни. Както са споделили античните гърци, всичко тече и всичко се трансформира. Няма по какъв начин българското юридическо обучение да остане такова каквото е било преди 30 години или преди този момент. class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР