Присъединяването към еврото не е надпревара, трябва се изпълнят всички

...
Присъединяването към еврото не е надпревара, трябва се изпълнят всички
Коментари Харесай

Марио Нава: Войната в Украйна показа необходимостта от зеления преход, за да се гарантира и енергийна независимост

Присъединяването към еврото не е конкуренция, би трябвало се изпълнят всички критерии Вече дава техническо подпомагане за 14 плана, директно свързани с използването на проекта за възобновяване и резистентност на България Средствата от кохезионните стратегии могат да поддържат незабавни ограничения като създаване на центрове или приюти за бежанци; както и мобилни лечебни заведения, канализация и водоснабдяване. има над 20-годишен опит като консултант на най-високо равнище и шеф в няколко генерални дирекции на Европейската комисия. Още със основаването на (ГД Реформи) през януари 2020 година, Марио Нава я оглавява. Работата му сега е директно обвързвана с подпомагането страните от Европейски Съюз да създават и правят структурни промени като част от напъните им в поддръжка на основаването на работни места и на резистентен напредък. Експертната помощ от Европейската комисия се оказва посредством така наречен с общ бюджет от 864 млн. евро за интервала 2021-2027 година
На 17-18 май 2022 година Нава посети България за среща с държавното управление и специалисти. Той отговори на няколко въпроса на " Капитал " за напредъка по структурните промени, в това число за приемане на еврото, проекта за възобновяване и интеграцията на украинските бежанци в страната.
Каква беше задачата на визитата ви в България?
В Генерална дирекция " Подкрепа на структурните промени " на Европейската комисия управляваме Инструмента за техническа поддръжка (TSI), който оказва помощ на всички страни в съюза да проектират и ползват промени, които да укрепват тяхната резистентност. Бих желал да поясня, Комисията не постанова никакви промени към страните членки. Ние способстваме единствено за усилване на потенциала им по тяхно публично искане.
Реклама
От 2017 година Групово дело " Структурни промени " дава на България техническа поддръжка за осъществяване на 52 плана на обща стойност 18 млн. ввро. От тези планове, 14 са директно свързани с Плана за възобновяване и резистентност на България. По-специално поддържаме България в необятен набор от политики, като климат и устойчива енергетика, ръководство на държавни предприятия, по-добро контролиране, проекти за обективен териториален преход, обучение и образование, опазване на здравето, обществена отбрана и услуги, цифровизация на публичната администрация, осъществяване на нужните структурни промени за присъединението на България към еврозоната.

Основната причина да бъдем в София е да представим публично новото от нашия инструмент за техническа помощ - TSI 2023. Срещнахме се с представители на държавното управление и обменихме отзиви по основни цели и потребности от поддръжка за България, както и с над 60 представители от нашите евентуални бенефициенти (министерства и агенции). Представихме им идните новости за 2023 година (като идните отворени разгласи за набиране на проекти) и практическият аспект на процеса на кандидатстване, чийто краен период е 31 октомври.

Направихме доста добра оценка на потребностите на българските управляващи и оставаме разполагаем за даване на спомагателни насоки и поддръжка за съответни планове. Това, несъмнено, не им подсигурява финансиране, защото всички претенции от страните минават през непоколебим развой на оценка според критериите.
Споменавате еврозоната какъв е напредъкът на страната ни към приемането на общата валута?
Еврото е осезаемо доказателство за европейска интеграция и икономическа мощ. Днес еврото е валутата на 19 страни от Европейски Съюз и над 340 млн. европейци, като е една от най-важните валути в света. Целта на всички страни от Европейски Съюз би трябвало да бъде да се причислят към еврото. Присъединяването към еврото не е конкуренция, защото би трябвало да осъществим всички критерии.
Реклама
Групово дело " Реформи " поддържа българските управляващи с няколко плана за въвеждане на нужните детайли за сполучливо влизане в еврозоната и присъединение към банковия съюз. Следващия отчет за конвергенцията, който преглежда дали страните дават отговор на нужните условия за приемане на единната валута, би трябвало да бъде индикативно оповестен преди лятото.

Наред с България, ние поддържаме и други страни кандидатки за еврозоната. Например, оказваме помощ на няколко финансови институции в Хърватия да покачат своята предприсъединителна подготвеност. Тези старания доста помогнаха на Хърватия да бъде подготвена за присъединение към еврозоната през 2023 година
Какъв е напредъкът на структурните промени и по какъв начин отговорят на последните световни провокации, свързани спандемия от Коронавирус, войната в Украйна, двойния преход (зелен и цифров)?
Последните няколко години подсетиха какъв брой значимо е държавните и общински администрации в страните да са подготвени да се опълчват на световните провокации. Все още се възстановявахме от здравната и икономическа рецесии на Covid-19 пандемията, когато Русия нахлу в Украйна, причинявайки невиждана филантропична такава. Освен това сме изправени пред енергиен потрес, внезапно повишаване на цените на петрола и газта и проблеми с веригите на доставки на хранителни артикули.

Европейският съюз, мощно единен, реагира неотложно на нашествието на Русия в Украйна. След началото на експанзията Групово дело " Реформи " стартира специфична стратегия посредством Инструмента за техническа поддръжка, с цел да помогне на страните да понижат зависимостта си от съветски изкопаеми горива. България е измежду 17-те страни, които ще получат тази поддръжка. Предвиденият план е в сходство с оферти на 18 май проект на ЕК- за по-достъпни, сигурни и устойчива енергийни източници. Трябва да се вземе поради, че RepowerEU, предлага да се създадат и целенасочени промени в енергийните глави в проектите за възобновяване, в допълнение към огромният броят брой промени и вложения, които към този момент са планувани в тях.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Транспорт 1 Войната в Украйна 2 Туризъм 3 Транспорт 1 Енергетика 2 Свят 3 Транспорт Реклама
Не единствено това. Войната ускори нуждата да се продължи напред със, с цел да се подсигурява и енергийна самостоятелност. Реформите в тази област сигурно са и ще останат приоритет. Разбира се, климатичният преход може да успее единствено в случай че е обективен, приобщаващ и не оставя никого след себе си. В тази връзка подкрепихме България и други 16 страни при правенето на териториалните им проекти за обективен преход. Декарбонизацията на промишлеността не би трябвало да се възприема като опасност, а като опция за развиване на нови браншове на стопанската система, за основаване на работни места в райони в преходвече дава техническо подпомагане за 14 плана, директно свързани с използването на проекта за възобновяване и резистентност на България. и за повишение на привлекателността на районите.

Комисията също оказва помощ на България да ускори потенциала си за по-устойчиви обществените финанси. Този сполучлив план се ползва в 23 страни. Друг европейски приоритет, който сподели цялата си значимост през пандемията, е цифровият преход. Групово дело " Реформи " поддържа редица български институции за тази цел.

Бих желал да загатна например два плана, които сполучливо реализирахме:
1) подготовка на цифрова промяна на българския строителен бранш, и Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама 2) подкрепяне на дигитализацията в Архива за обществено обезпечаване.
Групово дело " Реформи " също чака да надгради свършената до момента работа за възстановяване на цифровизацията на българската правосъдна система.

В интервал на засилени киберзаплахи в никакъв случай не е било по-важно е да се влага в киберсигурност и кибер резистентност. Имаме потребност от а Европейска политика за киберзащита, в това число законодателство в тази посока. Проектът, който реализираме в България, има за цел у крепване на мрежата и осведомителната сигурност на Национална агенция за приходите, както и създаване на по-силен вътрешен потенциал и създаване на нова рамка за киберсигурност.
Тъй като закъсняхме с българския проект за възобновяване, разполагаме ли с нужното време за осъществяване на всички нужни промени и без загуба на финансиране?
Държавите са виновни за използването на промените, които те са избрали да включат в своите проекти. Чрез нашата техническата помощ, Комисията може единствено да помогне за тях.

Всъщност Групово дело " Реформи " към този момент дава техническо подпомагане за 14 плана, директно свързани с използването на проекта за възобновяване и резистентност на България. Един от тях е планът за подсилване на потенциала на обществената администрация в България за устойчиво осъществяване, наблюдаване, одит и надзор на Плана за възобновяване. По-специално, ние се фокусираме върху пет съставния елемент на българския проект: обучение и умения, нисковъглеродна стопанска система, районен изнес, околна среда и опазване на здравето.

Въпреки че техническата помощ оказва своя принос, страните би трябвало да изпълнят проектите си за възобновяване и резистентност в сходство с ясните периоди, избрани авансово. Финансирането се реализира единствено след реализиране на значими стадии в промените и цели на плановете.
Бихте ли ни припомнили в резюме какъв брой е финансирането от ЕСБългария получава за посрещане и консолидиране на украинските бежанци за 2022 година?
Ние сме изцяло солидарни с украинския народ и активизираме всички старания за поддръжка на станите да посрещат и настаняват бежанци, бягащи от съветската инвазия в Украйна. Комисията предложи спомагателна еластичност, опростяване и ликвидност в границите на Действията по линия на доближаването за бежанците в Европа(CARE), които разрешават неизразходвано кохезионно финансиране за стратегиите 2014-2020 година, в това число финансиране от REACT-EU, да бъдат преразпределено за посрещане на потребностите на бежанците.

Средствата от кохезионните програмимогат да поддържат незабавни ограничения като създаване на центрове или приюти за бежанци; както и мобилни лечебни заведения, канализация и водоснабдяване. Още финансирането може да обезпечи и незабавна поддръжка в региона на заетостта, образованието и общественото включване. По-конкретно приказваме за образование, езикови курсове, консултиране, коучинг, психическа помощ, правна поддръжка и достъп до услуги като грижи за деца, здравни и обществени услуги и други

Размерът на За да се опрости активизирането на средства, Европейска комисия вкара и опцията за единична помощ на човек от 40 евро на седмица за най-много 13 седмици след идването на лицето в Европейски Съюз, за даване на съществена помощ.

Допълнителни средства, ще бъдат предоставени на страните и по фонд " Убежище, миграция и интеграция " посредством удължение с една година интервала на осъществяване на стратегиите за 2014 - 2020 година и обезпечаване на достъп до неизразходвани суми. Фондът за европейска помощ за най-нуждаещите се (FEAD) също може да поддържа ограничения за обезпечаване на храна и съществена материална помощ като облекло и хигиенични артикули.

В България сумата, която би трябвало да бъде препрограмирана, към момента е предмет на национално решение, според от наличното финансиране и целите на българските управляващи.
Какви административни стъпки би трябвало да се подхващат, с цел да се улеснипроцесът интеграция на украинските бежанци в България? Поискала ли е страната ни техническа помощ от Европейска комисия в това направление?
Агресията на Русия против Украйна предизвика невиждан филантропична рецесия. Наш дълг е да помогнем на бягащите от войната. Това значи да им бъде възложен достъп до жизненоважни услуги като жилище, обучение, опазване на здравето и работни места.

Чрез инструмента за техническа поддръжка, Комисията може да обезпечи подпомагане за консолидиране на бежанците в просветителната система или в пазара на труда. Групово дело " Реформи " към този момент дава подпомагане на 9 държави-членки,включително на такива граничещи с Украйна. Ние ще поддържаме националните системи за леговище за използване на Директивата за краткотрайна закрила; обезпечаване на достъп до информация по отношение на главните права, в това число за хора с увреждания; възстановяване на инструментите за електронно държавно управление с цел да се разреши достъп до съществени услуги. Допълнително, ще се съсредоточим върху улеснение признаването на квалификациите и дипломите на украинските бежанци, както и ще окажем подпомагане да навлязат на пазара на труда. Ние също по този начин ще помогнем на просветителни системи в държавите-членки на Европейски Съюз да приспособяват своите учебни стратегии към потребностите на украинските възпитаници.

България не е измежду страните, които са поискали нашата поддръжка. Въпреки това, защото броят на бежанците (не единствено от Украйна) продължава да пораства в целия Европейски Съюз, България може да изиска поддръжка за усилване на интеграцията, присъединяване в пазара на труда и подвижността на работната мощ за жители на трети страни . Това също ще даде опция на работодателите да наемат дипломиран личен състав

и да запълни с пропуските на пазара на труда. Ние сме подготвени да подкрепим българското държавно управление в тази област.

Интервюто взе Моника Върбанова
Свързани публикации мнения и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР