Предвидените 60 млн. лв. държавна помощ за авиацията предизвика сблъсък

...
Коментари Харесай

Турбуленции в авиацията

Предвидените 60 млн. лева държавна помощ за авиацията провокира конфликт в сектора. Разписаните на последната права текстове в закона слагат в най-хубава позиция фирмите с огромни доходи от чартърни стратегии за 2019 година Казусът в този момент е в министерството, което би трябвало да излезе с по-справедлива формула за систематизиране на парите.
Авиацията постоянно е събирала погледите. Дали поради чудото на летенето, дали поради мощните маркетингови кукички на самолетните компании. За разлика от задграничните си сътрудници българските притежатели на самолети по-скоро заобикалят да попадат в светлините на прожекторите. Странният способ на разпределение на 60 млн. лева държавна помощ за авиацията обаче накара сектора да излезе отвън нормалната си тиха линия и провокира остри реакции.

Корекциите в текстовете за държавния бюджет, формулиращи по какъв начин ще се разпределят парите за авиацията, се случиха в последния миг по предложение на депутати от Движение за права и свободи. Финално законът планува помощите да отидат за погасяване на обществени отговорности, отговорности към банки и по контракти за действен лизинг на въздухоплавателни средства, настоящо дължими към края на 2019 година в размер на не повече от 20% от оборота от осъществени чартърни стратегии и наем на самолети за 2019 година Или излиза, че с държавните пари на " Летище София " ще се покрият остарели отговорности на огромни самолетни компании със съществени обороти от чартърна активност и отдаване на самолети чартърен, вместо да се понижат отрицателните резултати от рецесията.

Текстът докара до съмнения, че измененията са за облагодетелстването на избрани компании със мощни позиции за сметка на всички останали. Впоследствие някои от обвинените печеливши, и по-точно " България ер ", оповестиха, че и те не са удовлетворени от по този начин написаните текстове и косвено насочиха съмненията в друга посока - огромните чартъри.

Всичко това се случва на фона на оформилите се от към година няколко центъра в бранша. Турбуленцията сред тях в този момент мина през страниците на медиите. И стигна до транспортното министерство в опит за намиране на разговор. Във вторник там се състоя среща с някои от главните играчи, като последва и позицията на служебния министър Христо Алексиев, че ще се откри " обективен, недискриминиращ и съответен механизъм за систематизиране на помощта ". Или ще се образувана експертна работна група, която да изготви разпоредбите и правилата.

Развръзката обаче ще е сложна и мудна, тъй като работната група няма по какъв начин да поправи закона, а нов парламент ще има след месеци. Вероятно ще би трябвало и утвърждение от Брюксел за държавната помощ.
Капитал - брой 38 Старият център на авиацията
За разлика от доста други браншове с най-малко две бизнес обединия, при авиацията години наред центърът е единствено един и доминиран от една съществена група. Асоциацията на българските самолетни компании съществува от 2002 година Основни членове са фирмите от групата на " Химимпорт " - " България ер ", " Бул ер " и базата за ремонт на самолети " Луфтханза механик ", където " Химимпорт " също косвено има присъединяване. Другите огромни участници са чартърните - " Българиан еър чартър " на Евгений Музика, която от април тази година носи името " Юръпиън еър чартър ", и " Би Ейч еър " на туроператора Balkan Holidays, обвързвана с мажоритарния притежател на Първа капиталова банка Цеко Минев. Членуват и няколко компании с по-профилирана активност, като Cargo Air и Heli Air да вземем за пример.

Пазарът се развиваше възходящо до началото на пандемията, като топ 3 на огромните компании " България ер ", " Българиан еър чартър " и " Би ейч еър " за 2019 година са с доходи от надлежно 334 млн. лева, 221 млн. лева и 123 млн. лева (виж таблицата). От тях при " България ер " 82.5 млн. лева са от чартърни полети. " Би ейч еър " има към 100 млн. лева общо от чартъри и наеми, а " Юръпиън еър чартър " - 215 млн. лева

През 2020 година коронавирус пандемията изтри 419 млн. лева от общите обороти на досегашните огромни. Приходите на " България ер " са паднали с 43%, а загубата е 18.7 млн. лева При " Би ейч еър " има спад с 67%, а при " Юръпиън еър чартър " сривът е 84%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР