ПП ще имат около 140 души в РИК, но няма

...
ПП ще имат около 140 души в РИК, но няма
Коментари Харесай

Парадоксът ЦИК и защо ПП нямат членове на комисията

ПП ще имат към 140 души в РИК, само че няма кой да брани ползите им на централно равнище. Демократична България към този момент един път предложи професионална изборна администрация. Идеята набира известност измежду досегашните съдружни сътрудници.
По традиция, с началото на формалната процедура за назначение на членовете в Районните изборни комисии (РИК), започнаха нормалните неразбирателства сред партиите за квотите им в изборната администрация по места. Споровете се случват преди всеки парламентарен избор и бъдещите предварителни избори на 2 октомври не вършат изключение.

Но пък и сложиха за следващ път въпроса за нуждата от професионална изборна администрация, а не мандатна на квотно-партиен принцип. Причината: несъответствието сред съставите от една страна на Централната изборна комисия и от друга на районните и секционни комиисии.

В подразделенията по области болшинство като най-голяма парламентарна група има " Продължаваме промяната ". Иронично, само че групировката обаче няма нито един представител в ЦИК. За сметка на това Има Такъв Народ имат трима, а единият от тях - Камелия Нейкова даже оглавява ЦИК.
Реклама
Доколкото Централната изборна комисия приема основни за провеждането на изборите решения, а районните и секционните комисии единствено ги извършват, съставът на ЦИК е от значително значение.

Заради другите политически ползи, които се придвижват и в изборната администрация, невралгични проблеми, свързани с вота, остават без решение от комисията, защото болшинство не може да се събере.

Поради обстоятелството, че даже при последното изменение на Изборния кодекс (2021 г.) Народното събрание отхвърли да направи изборната администрация професионална, а остави съществуващото състояние - парламентарно показаните (към оня момент) партии да оферират членовете ѝ за мандат от пет години, в актуалната ЦИК " ИТН " имат трима представители. Те дружно с посочените от ГЕРБ и Движение за права и свободи имат болшинство, с което е допустимо да прокарват основни решения.

Единодействие сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и " ИТН " въобще не е изключено, макар че представителите на Има Такъв Народ настояват, че такова няма при все, че трите партии смъкнаха държавното управление на Кирил Петков.
Реклама
Още по-любопитно събитие е, че обстановката ще се резервира даже при положение, че Има Такъв Народ не влязат в идващото Народно заседание. Тъй като Изборният кодекс е безапелационен: комисията е формирана от 15 души, препоръчани от парламентарните партиите и заемащи позициите си след декрет на президента.

Така в действителност представителството в ЦИК съставлява моментна фотография на партиите преди два Народното събрание.
Проблеми по места
Като най-голяма парламентарна група в последното, 47-мо Народно заседание, въпреки всичко Политическа партия има болшинство в Районните изборни комисии, тъй като те се назначават за всеки избор.

За разпределение на позициите в локалната изборна администрация дават отговор регионалните шефове, при които се организират договаряния. Местата са разпределени авансово на квотен принцип от Централната изборна комисия (ЦИК).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР