Поради липсата на обща рамка за оценяване на ESG рейтингите

...
Поради липсата на обща рамка за оценяване на ESG рейтингите
Коментари Харесай

ESG рейтингите объркват инвеститорите

Поради неналичието на обща рамка за оценяване на ESG рейтингите на компании от разнообразни снабдители демонстрират обилни разлики. Според икономистите тези разминавания имат действителни последствия за вложителите, мениджърите на активи и политиците.
" ESG е машинация ", написа тези дни Илън Мъск в Twitter. Повод за гнева му беше решението на S&P Global Ratings да изключи Tesla от известния показател S&P 500 ESG, който наблюдава " представянето на скъпи бумаги, отговарящи на критериите за резистентност ", наподобявайки бенчмарка S&P 500 съгласно самата рейтингова компания.

" S&P Global Ratings загуби своя интегритет ", продължи Мъск в обществената мрежа, която има желание да придобие. " Exxon е оценена в десетте най-хубави (компании) в света за околна среда, обществено и ръководство (ESG) от S&P 500, до момента в който Tesla даже не влиза в листата! ", прави съпоставяне милиардерът. Има за какво да се ядосва Мъск Отвъд страстта, обвързвана със основаната от него компания, Мъск може и да има право. В момента капиталови компании като взаимни и други фондове са вложили трилиони долари в компании, които съблюдават ESG критерии. От една страна, те се водят от свои вътрешни правила за това кое е ESG и кое не, доста от тях назовават това и отговорно вложение. Проблемът обаче идва от там, че с тази наклонност се усилват и фирмите, които вършат рейтинги и постоянно си опонират - да вземем за пример при някои една компания е с висока оценка, при други с ниска.

Обикновено самите компании не са обозначени с ESG етикети, които вложителите да употребяват, с цел да разграничат устойчива компания, която поставя старания за природата и отговорност пред обществото, от компания, която подценява ESG правилата. Характеристиките на ESG са лесни за разказване, само че доста по-трудни за премерване спрямо други характерности на фирмите като пазарна капитализация, съответствие цена/печалба, оборот и други.
Реклама
И въпреки всичко доста институционални вложители, в това число пенсионни фондове, взаимни фондове и ETF, са интегрирали избрани правила във вземането на капиталови решения през последното десетилетие, което в действителност докара до бързия напредък в ESG вложенията.

На първо място, вложителите постоянно прибягват до услугите на рейтинговите организации, когато става дума за резистентност. Нещата обаче не са толкоз елементарни. Просто съпоставяне сред ESG рейгинга на Tesla с този на Volkswagen да вземем за пример се оказва объркващо. Някои организации като Sustainalytics, поделение на Morgningstar, както и S&P Global правят оценка Volkswagen по-високо, в сравнение с Tesla, до момента в който MSCI да вземем за пример задава една от най-ниските оценки на немския производител на коли, a Tesla е оценена със приблизително висок рейгинг за бранша.
Автор: Капитал
Проблемът е, че съществуват стотици организации, които оферират ESG рейтинг, само че съгласно икономистите рядко се срещат оценки на разнообразни организации, които се припокриват. " Поради неналичието на обща рамка за оценяване на ESG рейтингите на компании от разнообразни снабдители демонстрират обилни разлики ", пишат в документ през април тази година Брус Джейкъбс и Кенет Леви, създатели на Jacobs Levy Equity Management, сдружение за ръководство на активи. " Тези разлики имат действителни последствия за притежателите на активи, политиците, учените и капиталовите мениджъри ", допълват стратезите. Откъде идват разликите През април швейцарски икономисти от Цюрих разгласиха изследване, в което проучват рейтингите и методите на няколко разнообразни доставчика. Според изследването разликите в оценките могат да се разделят на три съществени аргументи: обсег, премерване и тежест. " Разликите в обсега пораждат, когато оценките се основават на разнообразни категории ", изясняват икономистите. Например някои организации се концентрират върху въглеродните излъчвания, други - върху трудови практики, трети - върху продукта или услугата, която се предлага, и прочие.

Разминаване поражда, когато оценяващите мерят една и съща категория по друг метод, което се отразява в крайния рейтинг. Според швейцарските икономисти несъответствията в рейтингите се дължат най-вече на разлики в обсега на изследването и в измерването на категориите, до момента в който разминаването в теглата не е значимо. Например Tesla беше свалена от показателя на S&P поради някои пропуски в корпоративното и общественото ръководство, както и при връзките с клиентите.
Реклама
Други швейцарски икономисти от Женева организират настрана изследване, в което, употребявайки ESG рейтингите за компании от S&P 500 за интервала 2010 - 2017 година от седем съществени доставчика, откриват, че " възвращаемостта на акциите е позитивно обвързвана с несъгласието в рейтинга на ESG и че връзката е статистически значима ". Тоест колкото по-голям е диспаритетът в оценките, толкоз по-добре се показват акциите на една компания.
Автор: Капитал
Според икономистите разликата в оценките може да съставлява риск за вложителите, които изискват по-висока възвращаемост. Проучването открива, че разминаването в оценката, обвързвана с околната среда, е единственият мотор на възвращемостта, до момента в който разликите при обществените и управническите оценки не е толкоз обвързвано с представянето на пазара. Сравнение на S&P 500 с S&P 500 ESG въпреки всичко демонстрира, че вторият има малко по-добра възвращаемост, само че като цяло следва придвижването на главния показател. Какви са методите ESG правилата се разделят на няколко съществени критерия: екологичен, обществен и управнически. Критериите за запазване на околната среда могат да включват използването на сила от компанията, отпадъците, замърсяването, опазването на естествените запаси и третирането на животните. Критериите могат също да оказват помощ за оценка на всички опасности за околната среда, с които може да се сблъска компанията, и по какъв начин компанията ръководи тези опасности.

Социалните критерии преглеждат бизнес връзките на компанията. Работи ли с снабдители, които постановат същите етични критерии, които компанията твърди, че има? Компанията подарява ли % от облагата си на локалната общественост, или предизвиква чиновниците да правят доброволческа работа там? Условията на работа в компанията демонстрират ли високо отношение към здравето и сигурността на чиновниците? Отчитат ли се ползите на други заинтригувани страни?

Колкото до ръководството, вложителите може да желаят да знаят, че една компания употребява точни и транспарантни счетоводни способи и че акционерите имат право да гласоподават по значими въпроси. Разглежда се съществуването на проблеми като спор на ползи при избора на членове на борда, прекалено лобиране, с цел да получат безпричинно удобно отнасяне, и несъмнено, присъединяване в мъгливи или аморални практики.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Коментари и разбори 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Право Реклама
Много фондове не влагат и в компании, които имат връзка или са от страни с недемократични диктаторски режими, както и от страни, почнали боен спор, като да вземем за пример Русия.

Нито една компания в света не може да получи съвършена оценка във всяка категория, само че всеки би трябвало да реши самичък са себе си кои фактори са най-важни, преди да направи изследване и да разпредели вложенията в портфолиото си.
Бум на устойчивите инвестицииАмериканската фондация US SIF, която годишно организира конгрес за устойчиви и обществено виновни вложения, разгласи в отчет в края на 2021 година, че над 500 институции и хиляди капиталови фондове, употребяващи критерии за ESG в своите капиталови разбори и процеси на взимане на решения, ръководят активи на обща стойност над 16 трлн. $.Според Goby, ESG платформа, почти 120 милиарда $ са се насочили в устойчиви вложения през 2021 година, удвоявайки предходния връх от 2020 година (51 млрд.). Анализаторите чакат възходящата наклонност да продължи и през идващите няколко години. Според Bloomberg световните ESG активи са на път да надвишават 53 трлн. $ до 2025 година, което съставлява повече от една трета от плануваните общи активи под ръководство от 140 трлн. $. class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Славчо Кузмов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР