Подразделението за управление на активи на Deutsche Bank е подвеждало

...
Подразделението за управление на активи на Deutsche Bank е подвеждало
Коментари Харесай

Скандалът с DWS, или как "грийнуошингът" вкара ESG фондовете в обсега на регулаторите

Подразделението за ръководство на активи на Deutsche Bank е подвеждало вложителите за " зелените " си активи. Разкритията прави управител, от която се е очаквало да трансформира DWS в международен водач в ръководството на ESG активи. Американските регулатори неотдавна глобиха и Bank of New York Mellon, тече следствие и на Goldman Sachs.
През последните години подразделението за ръководство на активи на Deutsche Bank - DWS Group, твърди вложителите, че ползва стандарти за ESG, и то над междинните за промишлеността. Но при закрити порти DWS има компликации да дефинира и приложи тактика за ESG, като от време на време показва картина, която е много по-розова от действителността.

Това е разкритието, което Дезире Фикслер, някогашен началник на отдела за стабилно развиване на DWS, направи обществено през август 2021 година То докара до следствие на немския финансов регулатор BaFin и полицейски обиск в офисите на фонда в края на май тази година. Изпълнителният шеф Асока Вьорман, който в миналото бе измежду най-висшите банкери на дребно в Deutsche Bank, подаде оставка.

Същевременно в годишния си отчет за 2021 година, оповестен през март 2022 година, DWS заявява едвам 115 милиарда евро в ESG активи " - 75% по-малко от година по-рано, когато декларира, че 459 милиарда евро са " интегрирани в ESG ".
Реклама
Случаят на DWS акцентира компликациите и натиска, с които се сблъскват мениджърите на парични фондове, с цел да се наложат в най-горещото кътче на пазара на фондове, където по данни на Morningstar вложителите влагат по 3 милиарда $ дневно. Той илюстрира блестящо и проблемa, наименуван зелено измиване от страна на огромните компании (т.нар.greenwashing). " Грийнуошингът " е излъган прийом, когато изказванията на дадена компания, че нещо е " еко " или " зелено ", не дават отговор на истината. Той може да се ползва за задачите на екомаркетинга, в който случай подвежда потребителите на даден артикул или услуга, само че може и да е подвеждащ за вложителите, както е в тази ситуация на DWS.

Това е и един от огромните проблеми, който европейските регулатори се надяват да контролират с която би трябвало да влезе в действие към края на годината .
Зеленото " умиване " на DWS
Според Wall Street Journal, към които госпожа Фикслер се обръща с разкритията си, в началото тя се е включила към DWS, с цел да я трансформира в международен водач в ръководството на активи, свързани с ESG. Преди това Фикслер е била ръководещ шеф на отдел " Инвестиции за влияние " в ZAIS, управител на различни вложения, а по-рано е работила в отдел " Структурирани кредитни артикули " в Merrill Lynch и JPMorgan Chase & Co.

След като идва в DWS през лятото на 2020 година, тя организира диагностика на ESG политиките на компанията. Един от въпросите, които си задава, е по какъв начин Wirecard AG, немски снабдител на платежни услуги, който банкрутира поради хипотетична машинация и скандал с пране на пари, се е озовал в ESG фонд на DWS.
Реклама
Г-жа Фикслер вижда, че Wirecard е имала оценка B - втората най-висока във връзка с бизнес етиката, до юни 2020 година - същият месец, в който компанията се срина, откакто призна, че повече от 2 милиарда $ от паричните средства в салдото й в действителност не съществуват. Два месеца по-рано инспектор, нает от Wirecard, разгласява отчет, в който се споделя, че съществуването на тези парични средства не може да се удостовери. Въпреки това оценката за етичност на Wirecard в DWS се е запазила на равнище B чак до юли 2020 година

Г-жа Фикслер открива и други проблеми в системата за интеграция на ESG, в това число, че тя не съумява да разпознава фирмите, които получават доходи от въглища и фракинг.

Вътрешна оценка на ESG критериите на компанията, направена месец преди обявата на финансовия отчет за 2020 и представена от Wall Street Journal, сочи, че " единствено дребна част от капиталовата платформа (на DWS) ползва интеграция на ESG ". Оценителите прибавят, че DWS няма количествено измерима или проверима интеграция на ESG за основни класове активи.
ESG специалист за бижу
Същевременно Фикслер прави презентация пред изпълнителния съвет, в която се споделя, че компанията няма ясна упоритост или тактика. Липсват политики във връзка с основни за ESG браншове като въглищния. Освен това екипите, виновни за използването на ESG стандарти, се преглеждат като странични експерти, а не като неразделна част от процеса по взимане на капиталови решения.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Данъци и обезпечаване 3 Свят 1 Данъци и обезпечаване 2 Право 3 Свят 1 Свят 2 Политика 3 Седмицата Реклама
Това е в контрастност с изказванията, изразени в годишния отчет на фонда. " Като компания ние сме сложили ESG в центъра на всичко, което вършим ", се споделя в него.

В отчета се споделя още, че DWS е постигнала забележителен прогрес през 2020 година в осъществяването на упоритостта си да бъде водещ управител на активи в региона на ESG. Сред постигнатите триумфи е и назначанието на госпожа Фикслер.

Г-жа Фикслер е уволнена на 11 март, един ден преди публикуването на въпросния годишен отчет.
Пред Wall Street Journal тя декларира, че проверките и устните възражения, които е направила по годишния отчет преди публикуването му, в това число какъв брой активи са били интегрирани в ESG, по този начин и не са били включени. Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Тя твърди, че е била уволнена, тъй като е осветила проблемите на DWS с интеграцията на ESG. Вследствие на това завежда и дело против някогашните си работодатели.

" Като шеф по устойчивото развиване, като последовател на ESG по какъв начин бих могла да не приказвам за непозволени дейности ", сподели Фикслер в изказване.

" Големи заявления за дейности в региона на климата без дейности, които да ги поддържат, са в действителност нездравословни, защото пречат на парите да се насочат в вярната посока ", прибавя тя.
Регулаторните хрътки надушват кръв
Няколко дни откакто материалът с разкритията на Фикслер е оповестен, с нея се свързват представители на Комисията за скъпи бумаги и фондови тържища и федералните прокуратура на Съединени американски щати. Скоро по-късно те започват следствие за ESG практиките на DWS.

Разследването против DWS идва в миг, когато сходни инспекции стават все по-чести. Критериите за ESG могат да са неразбираеми, данните постоянно са нищожни, а разнообразието от методологии за класиране затруднява вложителите да схванат кой приказва празни приказки и кой - не.

Европейски Съюз също реагира на " зеленото измиване " с създаването на правила. Новата би трябвало да даде повече принадлежности за надзор над сходни практики.

Освен това регламентът за обявяване на информация за устойчивото финансиране дефинира категориите устойчиви фондове, което принуди шефовете да прекласифицират някои от своите артикули. Резултатът е, че макар чистия приток на средства в ESG фондове, стабилно вложените активи в Европа са намалели с 2 трилиона $ сред 2018 и 2020 година Предстоят още правила за зелени вложения.

През май тази година американските регулатори направиха сходна поръчка. Комисията по скъпи бумаги и тържища (SEC) разгласява две оферти, които имат за цел да дават на вложителите повече информация за взаимните фондове, борсово търгуваните фондове и други сходни принадлежности, които регистрират ESG.

Една от препоръчаните регулации има за цел да разшири разпоредбите на SEC, уреждащи наименованията на фондовете, а другата ще усили условията за обявяване на информация за фондовете с фокус върху ESG.

Затягането на ограниченията към този момент взима жертви, както потвърждава оставката на изпълнителния шеф на DWS. Наскоро Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища наложи и санкция от 1.5 млн. $ на Bank of New York Mellon за подвеждащи изказвания по отношение на ESG фондовете й. През юни SEC започва и следствие за ESG практиките на Goldman Sachs.
Свързани публикации ESG стандартите стават наложителни през 2024. Какво прави бизнесът? 7 юли 2022, 15:00 Новата инструкция за отчитане на корпоративна резистентност e на финалната права 30 юни 2022, 15:19 Данъчната бистрота на фирмите демонстрира отговорност и има репутационни изгоди 23 юни 2022, 10:56 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Веселин Нанов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР